Fatih kapatılıyor

Güncelleme Tarihi:

Fatih kapatılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2001 00:00


Haberin Devamı

YÖK, Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Fatih Üniversitesi'nin türban yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle kapatılmasını, 16 Mart'ta karara bağlayacak.

Kararı alınırsa, halen okuyan 4 bin 500 öğrencinin mezuniyeti için üniversite kademeli kapatılacak, yönetim bir devlet üniversitesine verilecek.

Kamuoyunda, ‘Fethullah Gülen cemaati’ne yakınlığıyla tanınan Fatih Üniversitesi'nin kapatılması gündemde. YÖK, türban yasağının ihlal edildiği ve kadrolaşmaya gidildiği, YÖK Denetleme Kurulu raporuyla sabitlenen Fatih Üniversitesi'ni kapatmak için düğmeye bastı.

Kurulduğu 1996 yılından itibaren YÖK takibi altında bulundurulan Fatih Üniversitesi'nin kapatılma kararı YÖK Genel Kurulu'ndan çıkacak. YÖK Genel Kurulu onay verirse, Fatih Üniversitesi, ‘eğitim-öğretim sırasında Atatürk ilke ve devrimlerine karşı tutumda ısrar ettiği’ gerekçesiyle kapatılacak.

Bu çerçevede, Fatih Üniversitesi 2001 ÖSS Kılavuzu'ndan da çıkartılarak bu yıldan itibaren öğrenci alımı durdurulacak. Halen okuyan 4 bin 500 kadar öğrencinin mezun olabilmesi için ‘kademeli’ kapatılacak üniversitenin idaresi, YÖK tarafından eğitim-öğretimi sürdürmek ve tamamlamak üzere bir devlet üniversitesine verilecek.

GİZLİ DENETİM

Fatih Üniversitesi'nde türban yasağına uyulmadığı ‘gizli’ denetim ve baskın operasyonlarla tespit edildi.

Okuduğu meslek yüksekokulu idaresi tarafından atılmakla tehdit edilen bir öğrencinin, ‘‘Üniversitede, türban yasağı uygulanmıyor. Türbanlı öğrencileri okula alıyorlar ama beni atacaklar’’ şikayeti üzerine, olağan denetimlere ek ‘gizli’ soruşturma başlatan YÖK Denetleme Kurulu, Fatih Üniversitesi ile ilgili raporunu tamamladı.

YÖK'e sunulan raporda özetle, ‘‘Kız öğrencilerin türbanla derslere girmesine izin verildiği ve kadrolaşmaya gidildiği bizzat tespit edildi. Özellikle rektör vekili başta gelmek üzere dekanlar ve yüksekokul müdürünün örgütlenme içinde oldukları, tanık ifadeleriyle de doğrulandı’’ bilgisine yer verildi. Raporda, rektör vekili Prof. Dr. Fahrettin Gücin dahil, 3 dekan ve bir meslek yüksekokulu müdürü hakkında, ‘yönetim görevinden ayırma’ cezası önerildi.

YÖK TOPLANIYOR

Denetleme Kurulu'nun Fatih Üniversitesi Soruşturma Raporu'nun, YÖK Genel Kurulu'nun 16 Mart'ta yapacağı toplantıda ele alınacağı bildirildi. Rektör vekili, dekanlar ve yüksekokul müdürü hakkında önerilen disiplin cezasının görüşülerek karara bağlanacağı Genel Kurul toplantısında, Fatih Üniversitesi'nin genel durumu da masaya yatırılacak. Toplantıda ayrıca kurum olarak Üniversiteye verilecek, ‘idari ceza’ görüşülecek.

KAPATMA KARARI

Görüşmede, Yükseköğretim Yasası uyarınca, üniversitelerin, Atatürk ilke ve devrimlerine uygun eğitim- öğretim yapmak zorunda olduklarının altı çizilecek. Buna göre, kılık-kıyafet yönetmeliğini uygulamadığı ve kadrolaşmaya izin verdiği resmen tespit edilen Fatih Üniversitesi'nin, bu tutumuyla Anayasa başta gelmek üzere Yükseköğretim Yasası'nı da ihlal ettiği için kapatılıp kapatılmaması oylanarak, karara bağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!