Karikatürcülerin duayeni vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Karikatürcülerin duayeni vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2001 00:00


Haberin Devamı

Akbaba, Karikatür, Şaka, Pardon ve Amcabey adlı mizah dergilerinde çalışan, karikatürcülerin duayeni Necmi Rıza Ayça, 87 yaşında öldü.

Ayça için, 9 Mart Cuma günü, vasiyeti doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Karikatür ve Mizah Müzesi'nde bir tören düzenlenecek. Ayça, Fatih Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Merkezefendi Mezarlığı'na defnedilecek.

1914 yılında Yugoslavya'nın Priştine kentinde dünyaya gelen Necmi Rıza Ayça, öğrenimini Pertevniyal Valide Sultan Mahmudiye Vakfı Mektebi, Davutpaşa Ortaokulu ve İstanbul Erkek Lisesi'nde yaptı. Hikmet Onat Atölyesi'ne giren ve ilk karikatürü amatör olarak 1927 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan Ayça, 1936'da Akbaba adlı mizah dergisinde çalışmaya başladı. Ayça daha sonra sırasıyla Karikatür, Şaka, Papağan, Pardon ve Amcabey mizah dergilerinde çalıştıktan sonra yeniden Akbaba'da karikatürlerine devam etti. 15'e yakın kişisel karikatür ve resim sergisi açan, 1952 yılından beri 11 karikatür yıllığı yayımlanan Necmi Rıza Ayça, Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Nasreddin Hoca’nın Torunları: Necmi Rıza' adlı kitabı gördükten bir gün sonra hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!