Paris'te kavga

Güncelleme Tarihi:

Pariste kavga
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2001 00:00


Muammer Elveren/PARİS
Haberin Devamı

Chirac çok kızdı

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile Başbakan Lionel Jospin, Korsika sorunu yüzünden birbirlerine girdiler. Dünkü Bakanlar Kurulu'nda Chirac, hükümetin Korsika'ya daha fazla özerklik tanıyan yasa tasarısına itiraz etti ve ‘‘Bu plan anayasaya aykırıdır’’ diye sert çıktı.

Chirac ile Jospin arasındaki şiddetli tartışmaya hiçbir bakan karışmadı. Ayrıca anayasa kitabı da atılmadı. Chirac, anayasadaki üniter devletle ilgili maddeleri göstermekle yetindi. Krize rağmen faizler yükselmedi, borsa kımıldamadı.

Fransa'da devletin tepesinde dün bizdekine benzer bir kavga koptu. Başkanlığını Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın yaptığı Bakanlar Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit arasındaki sürtüşmeyi andıran bir olay yaşandı ve Chirac'la Başbakan Lionel Jospin birbirine girdi.

Yıllardır terör eylemlerine sahne olan Korsika'ya daha fazla özerklik tanınmasıyla ilgili hükümet planı yüzünden patlak veren şiddetli tartışma sırasında Chirac'a sataşan herhangi bir bakan olmadığı gibi ülke ekonomisinde de hiçbir olumsuz kıpırdanma yaşanmadı. Rayına oturmuş ekonomik düzen nedeniyle devletin zirvesindeki kriz piyasaları etkilemedi.

Krize rağmen faizler yükselmedi, borsa kımıldamadı. Bir gün önce New York'ta NASDAQ endeksindeki yüzde 4'lük düşüş nedeniyle Paris Borsası'nda yüzde 1.37'lik bir gerileme meydana gelmişti. Tartışmaların basına sızdığı saatlerde ise Paris Borsası'nda hiçbir değişiklik görülmedi.

Fransız radyo ve televizyonlarının flaş haber olarak 'Chirac'tan Jospin'e Anayasa dersi' anonslarıyla girdikleri haberlere göre olay şöyle gelişti:

Chirac'ın Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle itirazına rağmen Jospin, sol koalisyon hükümetinin hazırladığı Korsika'ya daha fazla özerklik tanınmasına ilişkin yasa tasarısını Bakanlar Kurulu gündemine koydurmuştu. Jospin'e göre söz konusu tasarı Fransa ise Korsika arasındaki bağları gevşetmeyecek, şiddetin durmasına yardımcı olacaktı.

Chirac ise adaya tanınacak özerkliğin anayasada öngörülen üniter devlet ilkesine aykırı olduğu görüşündeydi. Korsika'ya bağımsızlık yolunda verilecek tavizin Bask ve Bretanya bölgeleri ile Fransa'nın deniz aşırı adalarında da benzer taleplere yol açacağı söyleyen Chirac, anayasa kitabını çıkararak üniter devletle ilgili maddeleri Jospin'e gösterdi.

Jaques Chirac

Anayasal hata yapmayın diye sizi uyarıyorum

Başbakan Jospin'e hitaben çok sert konuşan Chirac şöyle dedi: 'Korsika'ya özerklik tasarısı, devletin üniter yapısına, Anayasa'ya ve cumhuriyet ilkelerine aykırı maddeler içeriyor. Sizi anayasal bir hata yapmamanız konusunda uyarıyorum. Devlet Konseyi (Danıştay) Korsika dilinin zorunlu ders olmasıyla ilgili maddenin resmi dil Fransızca'dır ilkesine ters düştüğü yolunda karar verdi.''

Lionel Jospin

Devlet Konseyi'nin kararı bizi bağlamaz

Jospin, Chirac'ın Korsika'ya özerklik tasarısına itiraz ederken kararlarına atıfta bulunduğu Devlet Konseyi'nin sadece danışma organı olduğunu belirterek, bu merciden çıkan kararların bağlayıcı olmadığını ima etti. Bu organın Anayasa Konseyi gibi karar alamayacağını söyleyen Jospin herşeye rağmen yasa tasarısını nisan veya mayıs ayında Meclis Genel Kurulu'na götüreceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!