Heavy Metal dedikleri nedir Allah aşkına

Güncelleme Tarihi:

Heavy Metal dedikleri nedir Allah aşkına
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü Amerikalı sanatçı Ray Charles, Parliament Superband Jazz Festival kapsamında konser vermek üzere geldiği İzmir'de Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Daha önce de İstanbul ve İzmir'de konserler vermiş olan ünlü sanatçı ‘‘Yeniden Türkiye'de olmak çok güzel’’ dedi. Soul müziğin dâhi sanatçısına sorduğumuz sorular ve cevapları şöyle:

Daha önce de Türkiye'de konserler verdiniz. Türk izleyicisi hakkında neler düşünüyorsunuz?

- Bence harikalar. Daha önce iki üç kez Türkiye'ye geldim. Ne diyebilirim ki. Türk seyircisi gerçekten harika...

Soul, rhytm & blues, caz, country, gospel gibi değişik türlerde şarkılara imza attınız. Kendinizi hangisine daha yakın buluyorsunuz?

- Hiçbirine (gülüyor)... Bütün formları seviyorum. Sevmediğim türde şarkı söylemedim. Daha doğrusu sevmezsem çalmam. Bu türleri dinleyerek büyüdüm. O yüzden aralarında ayrım yapmam zor.

1960'lı yıllarda pek çok hit parçaya imza attınız. Bu parçalar genellikle country'ye yakın şarkılardı...

- Amerika'nın güneyinde doğdum ve büyüdüm. Radyolarda sürekli country müzik çalıyordu. Bu doğal olarak müziğime de yansıdı. Country'yi seviyorum. Çocukluğumda yaşadığım her şey, dinlediğim her müzik, bugün yaptığım müziği doğrudan etkiledi. Her pazar kiliseye giderdim. Gospel'ın etkisi oradan. Radyolarda blues ve country çalıyordu. Onları dinleyerek büyüdüm...

Bugünkü müzik hakkında ne düşünüyorsunuz?

- Hiçbir şey. Benim dinlediğim isimlerin çoğu zaten hâlâ hayatta. Aretha Franklin, Stevie Wonder, BB King, Johnny Cash dinliyorum. Caz dinlemek istediğimde Charlie Parker, Dizzie Gillespie ve diğerlerini dinliyorum. Bugünkü müziği dinlemiyorum. Çünkü bu müzikten bir şey öğrenenmem. Hep aynı şeyler. Rap müzik sadece laf. Ne dediklerini bile anlamıyorum. Bana ‘‘Vay canına’’ dedirten bir şey yok açıkcası. Bana biri gelip ‘‘Hip Hop nedir’’ dese, gerçekten cevap veremem. Bilmiyorum nedir. Heavy Metal diyorlar, o nedir allahaşkına, onu da bilmiyorum... Cazı biliyorum, soul'u biliyorum, country'yi biliyorum, blues'u biliyorum, klasik müziği biliyorum. Ama hip hop'u bilmiyorum. Olayı Duke Elligton'ın bir sözüyle özetleyeyim. Duke Ellington ‘‘Sadece iki tür müzik vardır.İyi müzik ve kötü müzik’’ demiş. Tamamen katılıyorum.

Konserleriniz, mükemmel birer şov olarak gösteriliyor. Kendinizi bir şovmen olarak görüyormusunz?

- Tabii ki. İnsanların eğlenmesi çok önemli. Bir de bana bunun için hakikatten çok para ödüyorlar!..

Frank Sinatra'nın ölümü sizi nasıl etkiledi?

- Ağladım, laf olsun diye değil, gerçekten gözyaşı döktüm. Çocukluğumdan beri dinlediğim ve gerçekten sevdiğim bir sanatçıydı. O harika bir insandı. ‘‘Duets’’ albümü için bana da teklif getirmişlerdi. Çok istedim, bir türlü zamanlamayı ayarlayamadık. Beraber kayıt yapamadık. Buna üzülüyorum, ama çeşitli zamanlarda birlikte müzik yaptıık; bunun için de çok mutluyum.

Kim kimdir?

Soul müziğin dâhisi

Parliament Superband Jazz Festival 98'in kapanış gecesinde bir konser veren caz efsanesi Ray Charles, yaklaşık yarım yüzyıllık bir zaman dilimi içindeki çalışmaları nedeniyle ‘‘soul müziğin dâhisi’’ olarak adlandırılan tek sanatçı. Georgia'da doğan Ray Charles, Florida'da büyüdü. İşitme ve görme özürlüler için kurulan eyalet okulunda da müzik eğitimine başladı. Albüm yapmaya başladığı 1949 yılından 1963'e kadar

15 albüm yapan sanatçının sayısız şarkısı, tüm dünyada listeleri altüst etti. Ünlü sanatçı, 1963 yılında ‘‘Ballad in Blue’’ filmi ile de yıldızlaştı.

Birçok ödülün sahibi olan Ray Charles, 1975 yılında American Academy Achievement tarafından hem yönetim kuruluna seçildi, hem de altın küre ödülüne layık görüldü.

1979'da Georgia Music Hall of Fame'e seçildi. Aynı yıl Ray Charles'ın ‘‘Georgia On My Mind’’ şarkısı, Georgia eyaletinin resmi şarkısı kabul edildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!