Bush Irak'ı selamladı

Güncelleme Tarihi:

Bush Irakı selamladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2001 00:00


Göreve geldiği günden beri Irak politikası merak konusu olan Bush yönetimi uzun süredir ambargo koyduğu Irak'ta uçuşa yasak bölgelerde yapılan ihlallere tepkisini gösterdi.
Haberin Devamı

ABD ve İngiliz hava kuvvetlerine ait uçaklar bu akşam Irak'ın başkenti Bağdat'ı vurdu. ABD Askeri yetkilileri hava saldrısı ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada harekata 24 uçağın katıldığını ve katılan uçakların tamamının geri döndüğünü belirttiler.

Askeri yetkililer harekatın 33'üncü paralel civarında son zamanlarda yaşanan hareketlilikten ötürü yapıldığını ve ana olarak 5 hedefin vurulduğunu açıkladılar.

Bush: Emri ben verdim

ABD Başkanı George W Bush ABD Başkanı sıfatı ile Meksika'da yaptığı ilk yurtdışı ziyaretinde harekata dair soruları cevaplandırdı. Başkan Bush harekat emrinin kendisi tarafından verildiğini doğrularken bunun rutin bir hareket olduğunu artık uçuşa yasak bölgelerde ihlallere müsade etmeyeceklerinin altını çizdi. Bush ayrıca Saddam'ın son zamanlarda kitle imha silahları ve geliştirip geliştirmediğini kontrol etmek zorunda olduklarını da belirtti.

Irak doğruladı: 1 ölü 12 yaralı

Irak, bu akşam Bağdat'ın güneyindeki bir iletişim merkezinin TSİ 20.00'de bombalandığını bildirdi. Irak resmi sözcüsü, bir saat önce Bağdat'ın güneyindeki bir iletişim merkezinin ''düşman uçakları'' tarafından bombalandığını kaydetti.

CNN televizyonu saldırı sonrasında ağır yaralanan Iraklı sivil bir kadının kurtarılamayarak hayatını kaybettiğini bildirdi.

General Newbold:
Harekat savunma amaçlı

General Gregory Newbold yaptığı basın toplantısında gelişmeler ile ilgili olarak Irak'ta giderek artan bir askeri hareketlilik yaşandığını ve bunun uçuşa yasak bölgelerdeki hava kuvvetleri açısından büyük bir tehtid oluşturduğunu açıkladı. Newbold harekatın bir savunma operasyonu olarak düşünülebileceğini belirtirken bütün hedeflerin tahrip edildiğini söyledi.

Basın mensuplarına Irak'ın yeni radarlarının daha yüksek menzile ulaştığını ve uydu fotorafları ile gösteren Newbold vurulan bütün hedeflerin mevzilerinin çok geniş olduğunu ifade etti. Bu hedeflerin izleme radarları olduğunu belirten General Newbold bu radarların diğer askeri birimler ile birlikte koordineli olarak çalışabilme özeliğine sahip olduğunu ve Irak kuvvetlerinin kendi askeri yapılanmasını bu radarlar üzerinden şekillendirdiğini vurguladı.

General Newbold Irak'ın 33 pararlelin civarında etkili olmayla çalıştığını ve askeri kuvvet olarak daha etkili olma çalışmalarının bu operasyon ile engelendiğinin altını çizdi. General Newbold İngiliz uçaklarına ait soruları geçiştirirken ABD uçaklarına özellikle ocak ayından beri tacizlerinin arttığını ve Şubat ayında iyiden iyiye yoğunlaştığını belirtti.

Başkan Bush'un haberi olup olmadığı sorularını cevaplayan Newbold, harekat öncesinde bütün güvenlik birimlerinin haberdar olduğunu söylemekle yetindi.

Basın Irak'ın bu silahları nerden edindiğinri sorması üzerine General Newbold 'sağlayan kaynağın bilinmediğini ancak çok fazla ve çeşitli olabileceğini açıkladı. Newbold'un hiç karadan havaya atılan füze vurulup vurulmadığı sorusunu cevapsız bırakması da dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!