Fethullah Gülen'in okullarına gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Fethullah Gülenin okullarına gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2001 00:00


Milli eğitim Bakanlığı, halen ABD'de bulunan ve laik düzeni yıkmaya kalkışmak iddiasıyla gıyabında Ankara DGM'de yargılanan Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen vakıf ve şirketlerce yurtdışında açılan okullarla ilgili geniş kapsamlı bir inceleme başlattı.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Türk Cumhuriyetleri ile Akraba topluluklarda açılan özel okulların açılma izinleri, statüleri, öğretim programları ile bu kurumlarda okutulan ders kitaplarını inceleyecek. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Türk Cumhuriyetleri ile Akraba topluluklarda şirket, vakıf, şahıs ya da kamu yararına çalışan kuruluşlarca açılan okullarla ilgili sağlıklı bir bilgi altyapısının oluşturulması ve okullardaki eğitim faaliyetlerinin kontrol altına alınabilmesine yönelik olarak kapsamlı bir inceleme yapılması kararlaştırıldı.

Bakanlık ile bu kurumlar arasındaki diyaloğu Bakanlık Yurtdışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğü yürütürken, inceleme işlemi için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı görevlendirildi. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Türk Cumhuriyetleri ile Akraba Topluluklarda açılan ya da açılacak okullara ait "açılma izinleri, statüleri, personel ve öğrencilerle ilgili istatistiki" bilgileri inceleyecek. Ayrıca bu kurumların öğretim programları, haftalık ders çizelgeleri ile okutulan veya okutulacak ders kitapları gözden geçirilecek. Kurul, inceleme çalışmalarını 2001 yılı sonuna kadar tamamlayacak.

Yurtdışındaki okullar, o ülkenin mevzuatına göre açılması dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın doğrudan bir müdahale yetkisi bulunmuyor. Ancak, incelemelerden elde edilecek bulgulara göre, Bakanlık, Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukların yönetimleriyle sürdürülen ikili ilişkiler ve imzalanan protokolller çerçevesinde, bir yaptırım uygulanmasını isteyebilecek.

40 ülkede 250 okul

Halen Türkiye kökenli kişi, vakıf, şirketlerce 40'ı aşkın ülkede 250'ye yakın okulun eğitim-öğretim yaptığı bildirilirken, bunların 200'ünü Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Çağ A.Ş., Feza A.Ş, Şelale A.Ş., Sebat A.Ş., Fezalar A.Ş., Silm A.Ş. ve Samanyolu A.Ş. gibi şirketler işletiyor. Talim ve Terbiye Kurulu'nun incelemesi Türk Cumhuriyetleri ile akraba topluluklardaki okullarla sınırlı tutulurken, bu ülkelerde, şirketlerin işlettiği 108 okul bulunuyor. Halen Azerbaycan'da Çağ A.ş'nin işlettiği 11, Feza A.Ş'nin işlettiği 3, Kazakistan'da Şelale A.Ş.'nin işlettiği 26, Eflak A.Ş.'nin işlettiği 2, Kırgızistan'da Sebat A.Ş.'nin işlettiği 11, Türkmenistan'da Başkent Eğt.Şti'nin işlettiği 15, Özbekistan'da Silm A.Ş.'nin işlettiği 18, Tacikistan'da Şelale A.Ş.'nin işlettiği 5, ve diğer şirketlerin Dağıstan, Çuvaşistan, Karaçay, Başkurdistan, Tataristan ve Bosna Hersek ve Makedonya'da işlettiği 17 okul bulunuyor.

Ayrıca, Gülen'e yakınlığıyla bilinen şirketlerin Sibirya, Yemen, Çin, Tayvan, Kenya, Senefal, Papua Yeni Gine, Vietnam, Bangladeş, Kamboyça gibi ülkelerde de okulları bulunuyor. (aa)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!