Prof. Işıklı: Fethullah Gülen, Atatürk düşmanı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Işıklı: Fethullah Gülen, Atatürk düşmanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2001 00:00


Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, YÖK üyeliğine atadığı Prof. Alpaslan Işıklı'nın ‘Said-i Nursi Fethullah Gülen ve ‘Laik' Sempatizanları' adlı son kitabında, Fethullah Gülen'i ‘Atatürk düşmanı' olarak nitelendirdiği ortaya çıktı.

Prof. Işıklı, Kasım 1998'de basılan kitabında Başbakan Ecevit'in Gülen'e sempatiyle yaklaşan tavrını da eleştirdi. Said Nursi ve Fethullah Gülen'i, ‘Cumhuriyet'in iki önemli anti-tezi' olarak değerlendiren Işıklı, kitabının ilk bölümünde Said-i Nursi ve Nurculuğu ayrıntılı biçimde inceledi.

Said-i Nursi'nin Peygamber ve Kuran'a ‘şirk koştuğunu' savunan Işıklı, ‘‘Bu nedenledir ki, Nurculuğu İslam dininden ayrılmış veya sapmış bir akım olarak görenler açık ve kesin bir haklılık kazanmış olmaktadırlar’’ dedi.

Fethullahçılar'ın Nurculuğun günümüzdeki önde gelen temsilcileri olduğunu belirten Işıklı'nın kitabında Gülen ile ilgili çarpıcı başlıklar şöyle:

Gülen solcu düşmanı

Fethullah Gülen, sık sık bir sineği bile ezemeyecek karakterde olduğunu açıklar. Ne var ki, bu duyguları, solcular sözkonusu olduğunda kaybolur. Sola karşı şiddet kullanmakla ün yapmış bir arkadaşından bahsederken, bir din adamına asla yakışmayan bir dil kullanmakta sakınca görmez. Gülen, ‘‘Halil Kol adındaki ülkücü arkadaş 5-10 komünistin arasına girip hepsinin hakkından gelecek kadar bileği ve yüreği olan biriymiş’’ derken, Sedat Bucak'ın Çatlı'yı övmesini anımsatır.

İşkence destekçisi

Gülen, Doğan Avcıoğlu ve İlhan Selçuk gibi ender yetişen değerlerin işkence gördükleri Ziverbey köşkündeki uygulamaları da onaylamaktadır. ‘‘Nitekim, Ziverbey soruşturmasında hepsinin maskesi düşmüş ve mengur düşünceleri bir bir ortaya çıkmıştır’’ demektedir.

Paşalardan hoşlanmaz

Gülen'in Kemalizm karşısındaki duyguları, Kemalizmin günümüzdeki uzantıları olarak gördüğü için olacak, günümüzün paşalarını da kapsamına alan bir tavra dönüşmüştür. Gülen'e göre günümüzün paşaları, padişahtan da ve Abdülhamit'in paşalarından da daha fazla lüks içindedirler.

Cumhuriyet düşmanı

Said-i Nursi'nin Atatürk'e kimilerince ahir zamanda ortaya çıkacağına inanılan fitne ve fasadın başı olan kişi anlamına gelen ‘deccal' sıfatını yakıştırdığını görmüş bulunuyoruz. Ayrıca, Gülen'in okullarında yetiştikten sonra ifşaatta bulunan iki öğrencinin açıklamalarından öğreniyoruz ki, Fethullah cemaatinde Cumhuriyet'in adı ‘kefere düzeni', Atatürk'ün adı ise ‘deccal'dir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!