Gülen Cemaati'ne yılda 1 milyon dolar bağış

Güncelleme Tarihi:

Gülen Cemaatine yılda 1 milyon dolar bağış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2001 00:00


Oya ARMUTÇU / ANKARA
Haberin Devamı

Fethullah Gülen'in, Ankara 2 No'lu DGM'de yargılandığı dünkü duruşmada tanık olarak dinlenen ve eskiden cemaat üyesi olduğunu ileri süren Eyüp Kayar, ilginç iddialarda bulundu.

DGM'nin davaya müdahil olarak da kabul ettiği Kayar, Beşiktaş Kulübü eski yöneticisi İhsan Kalkavan'ın Gülen cemaatine her yıl 1 milyon dolar yardımda bulunduğunu öne sürdü. Kayar, ‘‘Cemaate yardım için himmet toplantıları yapılıyordu. Bu toplantılara ben de katıldım. Zengin kişiler otomobillerini, kadınlar yüzüklerini cemaate verirlerdi. İhsan Kalkavan'ın da her sene cemaate 1 milyon dolar verdiğini de duydum’’ dedi. Kayar, cematte dört general bulunduğunu da öne sürdü.

Gülen'in, ‘Laik devlet düzenini yıkarak, yerine dini kurallara dayalı bir devlet kurmak amacıyla yasadışı örgüt kurup faaliyetlerde bulunduğu’ gerekçesiyle 10 yıla kadar ağır hapisle yargılandığı davaya dün devam edildi. Tanık olarak dinlenilen Kayar, 5 sayfadan oluşan ifadesini okudu. Gülen cemaati ile öğrenciyken, 1989'da İstanbul'da tanıştığını belirten Kayar, İstanbul'daki 2 bin 500 ışık evlerinden birinde eğitim aldığını söyledi.

Dört general var

EYÜP Kayar, 1997'de Rusya'da bulunduğu sırada cemaatten ayrılmak istediğini, o zaman Harun Doğan'ın kendisini alnına silah dayarak, tehdit ettiğini öne sürdü.

Askeri ve polis okullarından atılanlara cemaatin iş vererek, psikolojik destek sağladığını belirten Kayar, ‘‘Başkurdistan Özerk Cumhuriyeti'nde Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü yapan Kamil Emboylu askeri istihbarattan atılmış bir albaydı. Bana, cemaatte dört general olduğunu da söyledi’’ dedi.

Mahkeme Başkanı Eken, sanık Gülen'in ABD'de vatandaşlık başvurusu yapıp yapmadığı konusunda Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen yazıda ‘‘Uluslararası yasalar uyarınca ABD'deki Türk vatandaşları hakkında büyükelçilik aracılığıyla şahsi bilgi temin edilemeyeceğinin’’ bildirildiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!