Nedir bu ZENCEFİL

Ayşe ÖZEK KARASU
Haberin Devamı

2002 yılında dünyayı değiştirecek bir buluşla tanışacağız. Özellikle kent yaşamında büyük devrim yaratacak bu buluşun arkasında Jeff Bezos ve Steve Jobs gibi parlak isimler var. Dean Kamen adlı mucide ait icat PC'den internetten bile daha olağanüstü bir ‘‘ŞEY’’. Ama bir sorun var, bu buluşun ne olduğu henüz bilinmiyor. Bilinen tek şey şu; kodadı ZENCEFİL.

ALETE şimdilik ‘‘ŞEY’’ diyorlar. O kadar olağanüstü, o kadar sıradışı bir şey ki, Jeff Bezos ve Steve Jobs gibi ileri derecede vizyon sahibi teknoloji kurtlarını heyecandan yerlerine mıhlamış. Amazon ve Apple'ın patronları, Bezos ile Jobs ve Silikon Vadisi'nin en büyük yatırımcılarından John Doerr, şeyin demosunu izlerken afallamışlar. Kodadı ZENCEFİL olan şeyi görür görmez, hiç tereddüt etmeden dolarları bastırıvermişler.

Netscape ve Amazon gibi şirketlerin kuruluşunda katkısı bulunan sermaye ortaklığı şirketi Kleiner Perkins Caufield & Byers'in sahibi John Doerr ile Jobs ve Bezos'un yanı sıra Credit Suisse First Boston'ın Genel Müdürü Michael Schmertzler ve Xerox'un CEO'su Paul Allaire de görmüş Zencefil'i. Derhal Dean Kamen'le masaya oturup sözleşme imzalamışlar. Yani finansman işi tamam.

Geçenlerde Bill Clinton'ın elinden Ulusal Teknoloji Madalyası alan Dean Kamen'in bu icat sayesinde beş yıl içinde Bill Gates'inkinden kat kat üstün bir servete sahip olacağı söyleniyor.

Zencefil'in, çevreyi kirleten, pahalı, zaman zaman tehlikeli ve insanı düş kırıklığına uğratan bütün ürünlere alternatif olacağı iddia ediliyor.

Inside.com internet sitesindeki bilgiye göre Harvard Business School Yayınevi ‘‘ŞEY’’ hakkında kitap yazması için Steve Kemper adlı gazeteciye 250 bin dolar ödemiş. Kemper, National Geographic ve Smithsonian'da yazıları yayınlanan önemli ve sağlam bir kalem. Ancak ne yayınevinin editörü Hollis Heimbouch ne de yazarın bağlı bulunduğu Sagalyn ajansı, kitabın içeriğinden haberdar. Bildikleri tek şey, bu nesnenin son

yıllarda önemli buluşlarıyla adından söz ettiren Dean Kamen tarafından icat edildiği. Merkezi New Hampshire'da bulunan DEKA adlı ar-ge şirketinin sahibi olan Kamen hayli egzantrik bir tip. Merdiven tırmanan tekerlekli sandalye ve portatif ensülin pompası, Kamen'ın icatlarından. Sürekli helikopterle dolaşıyor, George W.Bush gibi şahsiyetleri evinde ağırlıyor ve icat yapmaktan başka hiçbir şeyle ilgilenmiyor.

Öyle ki geçenlerde madalya aldığı Beyaz Saray'daki törende iki yanında oturan kişilerin adını hayatında ilk kez duymuş.

Bu şahıslar Shirley MacLaine ve Warren Beatty.

Zencefil'in mucidi Dean Kamen (sağdaki) merdiven tırmanan tekerlekli sandalye icadıyla Clinton'dan madalya aldı.

‘‘ŞEY’’le

ilgili ipuçları

Tıbbi bir buluş değil.

Zencefil'i görünceye kadar dünyadaki en önemli buluşun world wide web olduğunu zannediyordum. (John Doerr)

Komik tarafları da var. Çünkü demo sırasında düğmesi açılınca Bezos kahkahalarla gülmeye başlamış.

Muhtemelen iki Zencefil türü var. Biri Metro, diğeri Pro. Metro tahminen 2 bin dolardan ucuz.

Öyle devrim niteliğinde bir şey ki, satmakta güçlük çekilmez. Ancak acaba kullanımına izin verilir mi? (Jeff Bezos)

Bu makineyi görenler kentleri yeniden dizayn etmek için şiddetli bir istek duyacaklar. (Steve Jobs)

Yazarın Tüm Yazıları