2000 yılı ünlülere yaramadı

Güncelleme Tarihi:

2000 yılı ünlülere yaramadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Milenyum, Türk sanat alemi için adeta bir ''yaprak dökümü''ne neden olurken, birçok ünlü isim de değişik nedenlerle hastanelerde tedavi gördü.

2000 yılının yaprak dökümü, sinema ve sanat yönetmenliğinden dekor ve prodüksiyona kadar birçok alanda Türk Sineması'na 41 yıl hizmet veren Sohban Koloğlu'nun 8 Ocak'ta hayata gözlerini yummasıyla başladı. Bunu 15 Ocak'ta tiyatro sanatçısı Nezihe Becerikli'nin vefatı ve diğerleri izledi.

İşte 2000 yılında kaybettiğimiz ünlülerden bazıları:

Özay Gönlüm: Denizli şivesi ile hafızalardan çıkmayan Türk Halk Müziği sanatçısı Özay Gönlüm, 60 yaşında solunum yetmezliği nedeniyle 1 Mart 2000'de yaşamını yitirdi. Babası Denizlili olan Gönlüm, 1940 yılında Erzincan'da doğdu. Müziğe 5 yaşında başlayan sanatçı, 1950'li yıllarının sonunda sahneye çıktı. 1973'ten itibaren 10 yıl süreyle İzmir Fuarı'nda sahne alan Gönlüm, ''Denizli'nin Horozları'', ''Çöz DeAl Mustafa Ali'', ''Asmam Çardaktan'' ve ''Cemile'nin Gezdiği Dağlar Meşeli'' şarkılarıyla gönüllerde taht kurdu. Gönlüm, icat ettiği ''Yaren'' adlı üçlü sazı ile hafızalarda yer etmişti.

Hayati Hamzaoğlu: Yaklaşık 11 yıl akciğer kanserine karşı yaşam mücadelesi veren Hamzaoğlu, 14 Nisan 2000'de öldü. Türk Sineması'nın ''kötü adamı'' olan Hamzaoğlu, 1933 yılında Trabzon'da dünyaya geldi. 1953 yılından itibaren sinemayla iç içe yaşayan sanatçı, sayısı 200'ü aşan filmlerinde ilk ödülünü Adana Altın Koza Film Şenliği'nde, ''psikopat köylü'' tiplemesiyle ''Kuyu'' adlı filmdeki rolüyle kazandı. ''Seyit Han'', ''Bir Çirkin Adam'' ve ''Tatar Ramazan'' adlı filmleriyle de ödüle layık görülen Hamzaoğlu, ayrıca, 36. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ''Yaşam Boyu Onur Ödülü'' almıştı.

Mina Urgan: ''Bir Dinozorun Anıları'' ve ''Bir Dinozorun Gezileri''adlı kitaplarıyla en çok okunan yazarlar arasında yer alan Urgan (85), 15 Haziran 2000'de kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybetti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde yıllarca İngiliz Edebiyatı dersi veren ünlü yazar, Thomas Malory, Henry Fielding, Balzak ve Shakespeare'nin çevirilerini yaptı. Urgan, ''Elizabeth Çağı Tiyatrosu'nda Soytarılar'', Thomas More ve Shakespeare üzerine 2 cilt kitap yazdı. ''Shakespeare ve Hamlet'' adlı incelemesi de 1984 yılındayayınlanmıştı.

Yerleri dolmayacak

Kemal Sunal: ''Canım hiç gitmek istemiyor, ama mecburum'' diyerek ''Balalayka'' filminin çekimlerine gitmek üzere bindiği uçakta kalp krizi geçiren Türk Sineması'nın ''Şaban''ı, 3 Temmuz 2000'de vefat etti. 1944 yılında İstanbul'da doğan sanatçı, 1 yıl Kenter Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra 1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği bir filmle sinemaya transfer oldu. Hayatı boyunca 82 filmde rol aldı. ''Çöpçüler Kralı'', ''İyi Aile Çocuğu'', ''Şark Bülbülü'', ''Propaganda'', ''Davaro'', ''Kapıcılar Kralı'', ''Hababam Sınıfı'', ''Zübük'' ve ''Şabanoğlu Şaban'' filmlerinden sadece birkaçı.

Cenk Koray: TRT eski sunucularından, Beşiktaş Jimnastik Kulübü eskiBasın Sözcüsü, gazeteci-yazar Koray, kalp krizi sonucu 23 Temmuz 2000'de hayatını kaybetti. Koray'ın, ''Kuran, İslamiyet, Atatürk ve 19 Mucize'' adlı kitabı da bulunuyordu.

Güzin Özipek: 1925 yılında İstanbul'da doğan Özipek, Tiyatro yaşamına Muammer Karaca Tiyatrosu'nda ''Adnan Bey Duymasın'' adlı oyunla başladı. Sanatçının asıl tanınmasını sağlayan rolü ''Bizimkiler'' adlı televizyon dizisindeki ''babaanne'' tiplemesi oldu. Özipek, 12 Ağustos 2000'de hayata gözlerini yumdu.

Selim Naşit Özcan: 3 yıl pankreas kanseriyle savaşan tiyatro ve sinema sanatçısı Özcan, ''Komik Naşit''in oğlu olarak 1928 yılında gözlerini dünyaya Şehzadebaşı Millet Tiyatrosu'nda açtı. Çocukluğu kardeşi Adile Naşit ile tiyatro kulislerinde geçti. İlk kez 1945'te Muammer Karaca Tiyatrosu'nda sahneye çıkan Naşit, 55 yıl sahnede kaldı. ''Her Şey Çok Güzel Olacak'' filminde canlandırdığı ''aksi baba'' rolüyle ''en iyi yardımcı erkek oyuncu'' ödülünü kazandı. Ünlü sanatçı, 17 Ağustos 2000'de aramızdan ayrıldı.

Yıldırım Gürses: 1965 yılında Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği ''Altın Mikrofon Şarkı Yarışması''nı kazanarak müzik dünyasına adım atan Gürses, 350'yi aşkın Türk Sanat Müziği bestesine imza attı. ''Mevsimler Yas Tutup, Güller Ağlasın'', ''Gençliğe Veda'' ve ''Son Mektup'' gibi sevilen çok sayıda şarkısı bulunan Gürses, 18 Kasım 2000'de 61 yaşında kalp krizi sonucu vefat etti.

Ahmet Kaya: 1985 yılında yaptığı ''Ağlama Bebek'' ile müzik serüvenine başlayan Kaya, 16 albüme imza attı. ''Acılara Tutunmak'', ''Şafak Türküsü'', ''Yorgun Demokrat'', ''Adı Bahtiyar'', ''Yıldızlar'' ''Yakamoz'' ve ''Sevgi Duvarı'', Kaya'nın şarkılarından bazıları. 4 Ayrı davadan toplam 32 yıl hapis istemiyle yargılanan Kaya, 16 Kasım 2000'de Paris'te öldü. Ahmet Kaya'nın cenazesi, Yılmaz Güney'in de bulunduğu Pere-Lachaise Mezarlığı'na defnedildi.

Bu arada, Sevim Çağlayan, Ekrem Dümer, grafik sanatçısı Mengü Ertel, yönetmen Nejat Saydam, karikatür dünyasında ''mıstık'' lakabıyla ün yapan Mustafa Eremektar, ''İnermisin, Çıkarmısın'' adlı yarışma programıyla ünlenen Boran Kaya, Türk Sineması'nın ''Ergun Abisi'' Ergun Köknar, ''Bir Demet Tiyatro'nun ''Tombalak''ı Gürdal Tosun 2000 yılında yaşamlarını yitirdi.

Milenyumun son yaprak dökümü ise, 23 Aralık'ta geçirdiği kalp krizi sonucu 44 yaşında yaşama gözlerini yuman yönetmen Eser Zorlu ile oldu.

Trafik canavarı mağdurları

Öte yandan bazı sanatçılar da trafik kazası geçirdi ve hastanede tedavi gördü.

Türk tiyatrosunun duayenlerinden Nejat Uygur, ekibiyle beraber bir turne için Denizli'ye giderken, Pamukkale'nin Karahayıt Beldesi yakınlarında trafik kazası geçirdi. Uygur ve ekibi, kazadan yara almadan kurtuldu.

Ses sanatçısı ve besteci Selda Bağcan, konser vermek için gittiği Hatay'da geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan sanatçının kazada sol kolu kırıldı, boynu zedelendi. Bağcan, uzun süren tedavinin ardından sağlığına kavuşabildi.

Manken Tuğba Önal da, eşiyle birlikte Bursa'dan İzmir'e giderken trafik kazası geçirdi. Kaza nedeniyle kaburga kemikleri ve kalçasında kırıklar oluşan genç yıldız, bir süre hastanede yattı.

Ses sanatçısı, Kayahan'ın eski damadı Tayfun Duygulu da, trafik kazası geçirenler arasında yer aldı.

Galatasaray ve milli takımın genç yıldızı Emre Belözoğlu da trafik canavarı mağduru oldu. Emre, karşıdan karşıya geçmekte olan Kadir Çetin'e çarparak ölümüne yol açtı. Bir süre gözaltına da alınan genç futbolcu, uzun süre olayın etkisinden kurtulamadı.

Arabesk'in Babaları'da hastanede

2000'de hastanede tedavi gören ünlülerden biri de arabesk müziğin sevilen sanatçılarından Ferdi Tayfur oldu. Şeker hastalığı nedeniyle sol ayak parmakları kangren olan Tayfur, tedavi olmak amacıyla ABD'ninColombia Üniversitesi Hastanesi'nde yattı. Bir hafta süren tedavi sonrasında doktorların ayak parmaklarını keseceklerini söylemesinin ardından Türkiye'ye dönen sanatçı, kendisini Türk hekimlere emanet etti. Prof. Dr. Necati Özdemir tarafından 21 Temmuz'a kadar süren iğnetedavisinden sonra Tayfur, ayak parmaklarını kaybetme tehlikesini atlattı.

Yine arabesk müziğin duayenlerinden Orhan Gencebay, yüksek tansiyona bağlı kalp çarpıntısı nedeniyle Kasım ayı içerisinde hastaneye kaldırıldı. Bir süre burada tedavi olan Gencebay, daha sonraABD'de kalp ameliyatı geçirdi. Henüz Türkiye'ye dönmüşken, ABD'de geçirdiği kalp ameliyatına bağlı olarak akciğer zarlarında su toplananünlü sanatçı, Florance Nightingale Hastanesi'ne tekrar yatırıldı. Sanatçıya burada da küçük bir operasyon yapılarak, akciğer zarındaki sular alındı. Gencebay daha sonra taburcu edildi.

''Bizimkiler'' dizisinin ''katil''i Aykut Oray, kalp damarlarındakitıkanıklık nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Oral, başarılı bir operasyonun ardından sağlığına kavuştu.

Kanal D'nin sevilen haber spikerlerinden Defne Samyeli de, rahim kanseri teşhisiyle ABD'ye gitti. Bir süre ABD'de tedavi olan Samyeli, daha sonra Türkiye'ye döndü.

Şarkıcı Arto, çalıştığı bardan çıktıktan sonra yemek için gittiği Etiler'de silahlı saldırıya uğradı. Hastaneye kaldırılan Arto'nun bacaklarına 4 kurşun isabet ettiği belirlendi.

''Gazinocular Kralı'' olarak bilinen Maksim Gazinoları'nın sahibi Fahrettin Aslan, silahlı saldırı sonucu yaralandı.

Kaza geçirenler

ATV Haber Dairesi Başkanı Ali Kırca, Kuruçeşme'de yaptırdığı evin asansör boşluğuna düştü. Sağ omuzu ve sol baş parmağı çıkan, sol diz kapağı çatlayan ve sol omuz başı kırılan ünlü gazeteci, Metropolitan Florance Nightingale Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yaklaşık bir ay ekranlardan uzak kalan Kırca, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde, ''Siyaset Meydanı'' ile yeniden hayranlarının karşısına çıktı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, ABD'nin Colorado kentindeki ünlü kayak merkezi Aspen'de kaza geçirdi. Kayak yaparken düşen ünlü işadamının kolu kırıldı.

Yine Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suna Kıraç, akut solunum yetmezliği nedeniyle birkaç kez hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, halı sahada maç yaptığı sırada çıkan omzuna takılan vidaları hastanede aldırdı. Milenyumun son talihsizi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna oldu. Gürtuna, safra kesesinden rahatsızlanması sonucu kaldırıldığı hastanede geçirdiği başarılı ameliyatın ardından taburcu oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!