Sevinenler

Güncelleme Tarihi:

Sevinenler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, ‘‘Çelişkilerle dolu. Böyle af olmaz’’ diye geri çevirdiği, ancak ikinci kez veto yetkisi olmadığı için imzaladığı Af Yasası, kimi ünlü mahkûmları sevindirirken, kimini de üzecek. İşte bayram affına girenler:

NECMETTİN ERBAKAN

Ceza ertelemesi ile 14 Ocak 2001'de cezaevine girmekten kurtuldu. Ancak, siyasi yasağı sürecek

KORKMAZ YİĞİT

Yargılandığı Bankekspres davasında TCK 510 ve 508. maddeleri af kapsamına girdiği için ve bu suçu 23 Nisan 1999'dan önce işlediği için aftan yararlanacak.

CAVİT ÇAĞLAR

Hala yurt dışında bulunan Cavit Çağlar da tıpkı Korkmaz Yiğit gibi aftan yararlanabilecek. Çağlar İnterbank'la ilgili suçlama 23 Nisan 1999'dan önceki tarihe dayanıyordu.

BAZI HORTUMCULAR

Bankaların 23 Nisan 1999'a kadar hortumlanmasında ihmalleri bulunan ve TCK 230. maddesi çerçevesinde haklarında işlem yapılan kamu görevlileri de bu aftan yararlanacak. Böylece hükümetin banka hortumcularına kesinlikle af çıkarılmayacağı vaadi delinmiş oldu.

169 SANIKLARI

Yardım yataklıktan mahkum olan yaklaşık üç bin kişi de affedilecek.

ORAL ÇELİK

‘‘Zorla kadın kaçırma’’ suçundan hakkında açılan dava nedeniyle yasadan yararlanacak ve bu suçlamadan kurtulacak.

MURAT BOZLAK

HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak, TCK'nın ‘‘Yardım ve yataklık’’tan aldığı mahkumiyetten kurtulacak.

YALÇIN KÜÇÜK

Prof. Dr. Yalçın Küçük'ün de, hakkında açılan iki ayrı davada, ‘‘Yardım ve yataklık’’ suçundan aldığı mahkumiyet kararı ortadan kaldırılacak.

HASAN CELAL GÜZEL

Eski Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Hasan Celal Güzel, Kayseri'de düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, ‘‘Din farklılığı gözeterek halkı kin ve düşmanlığa açıkça tahrik ettiği’’ gerekçesiyle aldığı 1 yıl hapis cezasının infazı ertelenecek.

İBRAHİM ŞAHİN

Kayıp silahlar davasından yargılaması sürecek olan İbrahim Şahin, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne hibe edilen silahların kaybolması ile ilgili olarak açılan davada çarptırıldığı 1 yıllık hapis cezasından ise kurtulacak.

TRAFİK CANAVARLARI

Direksiyonda uyuyup otobüsü kaza yapınca, 23 kişinin ölümüne neden olan Yusuf Önal da serbest kalacak.

SATANİST KATİL

Zinnur Dinçer, iki arkadaşıyla bir genç kızı şeytana kurban etti. Cinayete yardımdan yargılanıyor. Hapisten çıkacak.0

ANNE-BABA KATİLİ

Mert Güven Miras için anne ve babasını öldürttü. İdama mahkum. Afla, idamdan kurtulacak.

KARDEŞ KATİLİ

Ahmet Salman kardeşi Naime'yi evden kaçtığı için İstanbul Sadabad Viyadüğü'nden atıp öldürdü. Şartla tahliyeden yararlanacak.

Üzülenler

HORTUMCULAR

Banka hortumlamak suçundan, başta Egebank'ın eski sahibi Murat Demirel olmak üzere, DGM'lik olan banka sahip ve yöneticileri ile işadamları kapsam dışı.

ÖCALAN-SAKIK

Vatana ihanet suçundan mahkum olan Abdullah Öcalan ve Şemdin Sakık ile 146 ve 168. maddeden mahkum olanlarda aftan yararlanmayacak.

FETHULLAH GÜLEN

Ankara 2 No'lu DGM'de, laik cumhuriyeti yıkmak için terör örgütü kurmaktan yargılanan Gülen'de aftan yararlanamayacak. Yargılaması sürecek.

ÇAKICI-NURİŞ

Alattin Çakıcı, Nuri ve Vedat Ergin kardeşler ile çetelerin liderleri ve üyeleri de af kapsamı dışında kalacak.

SIVAS SANIKLARI

‘‘Laik cumhuriyet yıkmaya teşebbüs’’ten idam cezası alan Sivas katliamı sanıkları da kapsam dışı. Laik devlete karşı çete kurmaktan yargılanan Hizbullah ve Umut Sanıklarının DGM'deki yargılamaları sürecek.

MERVE KAVAKÇI

Merve Safa Kavakçı, eski eşi Ali Ahmad Abushanab'dan boşanmasına ilişkin karar ilamında, ‘‘Yanlış adres bildirerek sahtecilik’’ yaptığı gerekçesiyle on yıla kadar ağır hapis istemiyle hakkında açılan davada yargılanmaktan kurtulamayacak. Kavakçı hakkındaki TCK'nın 312/2 maddesinden yapılan DGM soruşturması da devam edecek.

MUSTAFA KALEMLİ

Eski TBMM Başkanı Mustafa Kalemli'nin de aralarında bulunduğu 19 kişinin, ‘‘Koltuk davası’’nda, TCK'nın ‘‘Görevi kötüye kullanmak’’ hükmünü düzenleyen 240. maddesine göre 3'er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmalarına da devam edilecek.

TELEKULAKÇI AK

Eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Ak'ın, kamuoyunda ‘‘Telekulak’’ davası olarak bilinen davada yargılanmasına da devam edecek.

KIZILAY DAVASI:

Kızılay yöneticileri hakkında asliye ve ağır ceza mahkemelerinde devam etmekte olan davalar, suç tarihleri itibariyle kapsam dışında kaldı.

LEYLA ZANA

DEP eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak ise hapis cezasına mahkum edildikleri, TCK'nın 168. maddesinin kapsam dışında bırakılması nedeniyle cezaevinden çıkamayacak.

HASAN MEZARCI

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Atatürk'e ‘‘Veled-i zina’’ diyerek hatırasına hakaret ettiği gerekçesiyle 1.5 yıl hapis cezasına mahkum olan Hasan Mezarcı da, Türkiye'ye geldiği taktirde bu suçtan cezaevine girecek.

EŞBER YAĞMURDERELİ

Eşber Yağmurdereli de aftan yararlanamayacak.

AYŞEGÜL TECİMER

Tarihi eser kaçakçılığından mahkum olmuştu. Rahşan Ecevit'e af mektubu yazmasına rağmen kurtulamadı.

MATADOR SANIKLARI

Uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya ve çetesi de aftan yararlanamayacak.

DEPREM MÜTEAHHİTLERİ

Af kapsamı dışında bırakıldı.

FEHRİYE ERDAL

Özdemir Sabancı'nın katili de aftan yararlanamayacak.

ADNAN HOCA

Adnan Oktar, ‘‘Dini amaçlı teşekkül kurmakla’’ suçlanıyor. Çete suçları kapsam dışı olduğu için şartlı tahliyeden yararlanamayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!