Piyango kime vurdu

Güncelleme Tarihi:

Piyango kime vurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kamuoyunda ‘‘Af’’ olarak adlandırılan yasa, aslında sadece bazı suçluların cezasında indirim yapılarak, şartlı salıverilmelerini öngörüyor.

Yasadan ilk planda 35 bin kişi yararlanarak serbest kalacak. Cumhurbaşkanı Sezer yasayı onaylarsa, bu kişiler bayramda evlerinde olacak.

Katil ve trafik canavarı çıkıyor

ORAL ÇELİK

‘‘Zorla kadın kaçırma’’ suçundan hakkında açılan dava nedeniyle yasadan yararlanacak ve bu suçlamadan kurtulacak.

MURAT BOZLAK

HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak, TCK'nın ‘‘Yardım ve yataklık’’tan aldığı mahkumiyetten kurtulacak.

YALÇIN KÜÇÜK

Hakkında açılan iki ayrı davada, ‘‘Yardım ve yataklık’’ suçundan aldığı mahkumiyet kararı ortadan kaldırılacak.

HASAN CELAL GÜZEL

Kayseri'de düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, ‘‘Din farklılığı gözeterek halkı kin ve düşmanlığa açıkça tahrik ettiği’’ gerekçesiyle aldığı 1 yıl hapis cezasının infazı ertelenecek.

İBRAHİM ŞAHİN

Kayıp silahlar davasından yargılaması sürecek olan İbrahim Şahin, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne hibe edilen silahların kaybolması ile ilgili olarak açılan davada çarptırıldığı 1 yıllık hapis cezasından ise kurtulacak.

TRAFİK CANAVARLARI

Direksiyonda uyuyup otobüsü kaza yapınca, 23 kişinin ölümüne neden olan Yusuf Önal da serbest kalacak.

ZİNNUR DİNÇER

İki arkadaşıyla bir genç kızı şeytana kurban etti. Cinayete yardımdan yargılanıyor. Hapisten çıkacak.

MERT GÜVEN

Miras için anne ve babasını öldürttü. İdama mahkum. Afla, idamdan kurtulacak.

AHMET SALMAN

Kardeşi Naime'yi evden kaçtığı için İstanbul Sadabad Viyadüğü'nden atıp öldürdü. Şartla tahliyeden yararlanacak.

HAMDİ ÇETİNDEMİR

Trabzon'da teknesini aşırı yükten batırdı. 38 kişi öldü. Şimdi dışarıda. Şartlı tahliye ile kurtulabilecek.

KARŞILIKSIZ ÇEK VERENLER

Büyük çek vurguncuları da dahil olmak üzere 40 bina yakın davanın sanıkları da piyangodan yararlanacaklar.

İCRA SUÇLULARI

Aralarında Bağ-Kur'lular ile ödeme güçlüğü çeken alt ve orta gelir grubundaki sayıları 2 milyona yaklaşan davanın sanıkları da aftan faydalanacak.

169 SANIKLARI

Yardım yataklıktan mahkum olan yaklaşık üç bin kişi de affedilecek.

KATİLLERE GÜNDOĞDU

Kasten ya da tasarlayarak da öldürme dahil olmak üzere her tür katil ve adam yararlayanlar da aftan yararlanacak

Bölücü ve çeteci hapiste kalıyor

ÖCALAN-SAKIK

Vatana ihanet suçundan mahkum olan Abdullah Öcalan ve Şemdin Sakık ile 146 ve 168. maddeden mahkum olanlarda aftan yararlanmayacak.

FETHULLAH GÜLEN

Ankara 2 No'lu DGM'de, laik cumhuriyeti yıkmak için terör örgütü kurmaktan yargılanan Gülen'de aftan yararlanamayacak. Yargılaması sürecek.

ÇAKICI-NURİŞ

Alattin Çakıcı, Nuri ve Vedat Ergin kardeşler ile çetelerin liderleri ve üyeleri de af kapsamı dışında kalacak.

SUSURLUK, SIVAS

VE HİZBULLAH

Yararlanamayacak.

TİTANCILAR

TCK'nın ‘‘Dolandırıcılık’’ hükmünü düzenleyen 503. maddesine göre yargılandıkları için kapsam dışı kaldılar.

KOLTUKÇULAR

Eski TBMM Başkanı Mustafa Kalemli'nin de aralarında bulunduğu 19 kişinin, ''Koltuk davası''nda, TCK'nın ‘‘Görevi kötüye kullanmak’’ hükmünü düzenleyen 240. maddesine göre 3'er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmalarına da devam edilecek.

MEHMET EYMÜR

Türkiye'ye geldiği takdirde, ‘‘Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’’na muhalefetten hakim karşısına çıkacak.

TELEKULAKÇI OSMAN AK

Eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Ak'ın, kamuoyunda ‘‘Telekulak’’ davası olarak bilinen davada yargılanmasına da devam edecek.

KIZILAY DAVASI VE DEPREM MÜTEAHHİTLERİ

Kapsam dışında.

LEYLA ZANA VE ARKADAŞLARI

DEP eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak cezaevinden çıkamayacak.

MEZARCI'YA VELEDİ ZİNA

Atatürk'e ‘‘Veled-i zina’’ diyerek hatırasına hakaret ettiği gerekçesiyle 1.5 yıl hapis cezasına mahkum olan Hasan Mezarcı da, Türkiye'ye geldiği taktirde bu suçtan cezaevine girecek.

AYŞEGÜL TECİMER

Tarihi eser kaçakçılığından mahkum olmuştu. Rahşan Ecevit'e af mektubu yazmasına rağmen kurtulamadı.

MATADOR SANIKLARI

Urfi Çetinkaya ve çetesi de aftan yararlanamayacak.

Af görüşmesinde bir acılı baba

TBMM Lojmanları'nda oğlunu bir cinayete kurban veren eski milletvekili Erol Güngör, Genel Kurul'da dün af tasarısıyla ilgili çalışmaları düşünceli halde izledi. Oğlu Mustafa'yı 9 yıl önce kaybettiğini belirten eski SHP'nin İzmir Milletvekili Güngör, ‘‘Ben sosyal demokrat bir insan olarak, fikir suçlarının affedilmesini anlayabiliyorum, ama bir insanı öldüren nasıl affedilir?’’ diye konuştu. Tasarının görüşmelerini izlemek için Ankara'ya geldiğini kaydeden Güngör, şöyle dedi: ‘‘Bu ne acele? Ben bu kadar kısa sürede, böyle önemli bir konuda yasa çıkarılmasını sakıncalı buluyorum. Burada otururken, 9 yıl önce yaşadıklarımı hatırlıyorum. Kanım donuyor. Oğlumun katilini bulmak için kılını kıpırdatmayan bu Meclis, şimdi af çıkarıyor.’’

Oğlunun katilinin bulunması için ‘‘dedektif’’ gibi çalıştığını, bazı ipuçlarına da ulaştığını ifade eden Güngör, ‘‘Yetkililere de ulaştığım ipuçlarını ve tüm bilgileri verdim, ama her defasında örtbas edildi’’ dedi.

Güngör, tasarıyı içine sindirmeyen geniş bir kesim olduğunu, ancak toplumun örgütlü olarak tepki gösterememesinin büyük bir eksiklik olduğunu savundu.

Meclis Lojmanı cinayeti neydi

TBMM lojmanları, 1991 Haziranı'nda korkunç bir cinayete sahne olmuştu. SHP İzmir Milletvekili Erol Güngör'ün oğlu Mustafa Güngör'ün cesedi lojmanda bulunmuş, nişin ve kimler tarafından öldürüldüğü belirlenememişti. Dönemin TBMM Başkanı Kaya Erdem, Güngör olayından sonra milletvekili lojmanlarına giriş-çıkışı yasaklamıştı. Oğlunun katillerinin bir an önce bulunmasını isteyen Güngör, ‘‘Lojmanlarda oğlumun öldürüldüğü güne kadar hiçbir ciddi önlem yoktu’’ diyerek dert yanmış, Ankara Emniyeti ise olayla ilgili milletvekili çocuklarını sorgulamıştı. Mustafa Güngör'ün öldürülmesi olayında tanıklarca ANAP eski Milletvekili Muhyettin Mutlu'ya yönelik cinayetle ilgili ithamlarda bulunulmuştu. Ancak iddialar hem kendisi, hem de Emniyet'çe yalanlanmıştı. Lojman cinayeti ile ilgili iddialar sürerken, Ağustos 1991'de Muhyettin Mutlu'nun oğlu ortadan kaybolmuştu. ‘‘Pikniğe gidiyoruz’’ diyerek evden kaybolan oğul Mutlu ile 4 arkadaşının PKK tarafından kaçırıldığı gündeme gelirken, PKK'ya katıldıkları iddiası da kulislere yansımıştı. Lojman cinayet 1992 yılında da araştırma önergesiyle Meclis'e getirilmiş, ancak bu önerge görüşülemediği için sonradan yapılan seçim nedeniyle gündemden çıkmıştı. Önerge 14 Mayıs 1998 tarihinde CHP Lideri Deniz Baykal'ın da imzasıyla tekrar gündeme getirildi. Lojman cinayeti 9 yıl geçmesine rağmen hálá sır perdesini koruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!