Argun Çetin de "Umut" sanığı

Güncelleme Tarihi:

Argun Çetin de Umut sanığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu'nun, 24 Ocak 1993 günü uğradığı bombalı saldırı sonucu, ''tasarlanarak öldürülmesine iştirak ettiği ve bu amaçla oluşturulan çeteye mensup olduğu'' gerekçesiyle idam istemiyle yargılanan sanık Abdullah Argun Çetin'in dosyası, ''Umut Davası'' dosyası ile birleştirildi.
Haberin Devamı

Ankara 1 No'lu DGM'de görülen davanın bugünkü karar duruşmasına, müdahil avukatları Halil Sevinç ve Emin Değer katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Hamza Keleş, esas hakkındaki mütalaasında, Çetin'in savcılık ve mahkeme aşamalarında alınan ifadelere değindikten sonra, 17 Şubat 2000 tarihli gizli oturumda, ''Mumcu'nun öldürülmesi olayı ile ilgisinin olmadığını, fünye ile ilgili de herhangi bir bilgisinin bulunmadığını'' belirttiğini anımsattı. Keleş, 2 Haziran 1999 tarihli bilirkişi raporunda da, ''sanığın bomba konusundaki bilgilerinin yanlış ve tutarsız olduğu, olayla ilgili ifadelerinin ise duyum ve tahminlere dayandığı'' görüşüne yer verildiğini belirterek, sanığın, ''Yeşil'' kod adlı Mahmut Yıldırım, Müfit Hasan Mutlu ve Sabahattin adlı kişilerle irtibatlı olduğu yolunda, beyanı dışında bir delil elde edilemediğini, şahısların yakalanamadığını da kaydetti.

Çetin'in ''çelişki dolu beyanlarının'' bulunduğunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (CMUK) 247. maddesine göre ikrarın yan delillerle desteklenmesi gerektiğini bildiren Savcı Keleş, Umut Davasıdosyasında ise sanıkların beyanlarının dışında, başka yan deliller bulunduğunu kaydetti.

Savcı beraat istedi

Yaklaşık iki yıl önce Çetin hakkında idam istemiyle davayı açan Savcı Keleş, davanın 24'üncü oturumu gerçekleştirilen bugünkü karar duruşmasında, çeşitli aşamalarda verdiği çelişkili beyanları dışında, şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı kanıtlar elde edilmediğinden sanığın beraatını istedi.

Müdahil avukatları, ''dosyada, sanığın çelişkili ifadelerini doğrulayan hiçbir delil olmadığını, davanın niçin açıldığından kuşku duyduklarını'' ifade ederek, savcının görüşüne katıldıklarını söylediler.

Başkan Karadeniz, Çetin'in yargılandığı dosya ile Umut Davası arasında ''hukuki ve fiili irtibat bulunduğu'' gerekçesiyle, davanın Ankara 2 No'lu DGM'de görülen Umut Davası ile birleştirilmesine karar verildiğini belirtti.

Çetin'in, Türk Ceza Kanunu'nun ''tasarlayarak adam öldürme suçuna iştirak etmek'' fiillerini düzenleyen 450/4 ve 65/3 ile ''cürüm işlemek oluşturulan çetenin üyesi olmak'' hükmünün içeren 313/1-2-5 maddelerine göre idam cezasına mahkum edilmesi isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!