Elif’le her telden

Güncelleme Tarihi:

Elif’le her telden
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Müzik dünyası, ‘‘Aşk Yolu’’ adlı albümünü piyasaya çıkarmaya hazırlanan genç bir yeteneğe, Elif Karlı'ya ‘‘Merhaba’’ demeye hazırlanıyor. Müzik direktörlüğünü Ercan Saatçi ve Aykut Gürel'in yaptığı albümünde Elif, şarkıları ve yorumuyla dikkat çekiyor.

Hayatında hiçbir şey şarkı söylemekten önemli olmamış. Zamana göre oluşturduğu repertuarıyla her makamdan her türden söylemiş. İlk söylediği şarkı ise ‘‘Lambaya Üf De’’. Bu zamana kadar dinleyicileri ailesi ve arkadaşlarıydı ama artık ‘‘Aşk Yolu’’ adlı albümüyle daha geniş bir dinleyici kitlesi olacak. Albümünün herkese hitap edecek nitelikte olduğunu söyleyen Elif Karlı, yorumculuğun ötesinde dinleyici olarak tür ayırt etmiyor. Kibariye, Mustafa Keser, Azer Bülbül, Muazzez Abacı, kısaca yorumunu beğendiği herkesi dinliyor. Bu çeşitliliğin kendi tarzını oluşturmasında etkili olduğunu söylüyor.

Elif Karlı, ilkokuldan mezun olduktan sonra ailesinin isteği üzerine İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitimi Bölümü'ne girmiş. Orta, lise, üniversite yılları konservatuvarda geçmiş. Müzisyenliğe çok fazla eğilimi olmamış, öğretmen olmak varmış aklında. On yıl kadar klasik kemençe çalmış ama çok istekli değil, ders olduğu için. Kemençeyi öğrenmesinde ailesinin Karadenizli olması da etkili olmuş. Babası kızı kemençe çalıyor diye övünürken, Elif, ‘‘Hayır laz kemençesi değil, dört telli klasik kemençe diye’’ isyan edermiş. Bir ara kanun çalmayı da deneyen Elif'in aklında hep şarkı söylemek varmış... Konservatuvardan arkadaş olduğu Ercan Saatçi'yle üç yıl önce albüm planları yapmışlar, ama hazır olmadığı düşünülerek vazgeçmişler.

Bundan yedi ay önce Elif hazır olunca da çalışmalara başlamışlar... ‘‘Aşk Yolu’’ adı verilen albümü için Elif Karlı, ‘‘Sanat müziği şarkıları da pop şarkılar da var albümde. Alt yapı pop, ama sesim onu biraz alaturkalaştırıyor. Dümdüz okuyamıyorum. Batı müziği değil, Klasik Türk Müziği Konservatuvarı'nda okuduğum için gırtlağımı oynatmam lazım. Şarkıları süslemeyi seviyorum’’ diyor. Ercan Saatçi'nin bestelerini yorumlamanın kendine uygun olduğunu söyleyen Elif, ‘‘Benim sesim ne sanat müziği, ne çok pop, arada bir şeyler yapmam lazım. Ercan'ın bestelerinde bunu çok rahat yapabiliyorum. Benim sesim şarkıları fantazi kılıyor. Benim tarzım yorumumla ilgili’’ diyor.

YARDIMSEVER ŞARKICI

Barlarda sahneye çıkmak düzensiz bir yaşam gerektirdiği için gece çalışması yapmayacağını söyleyen Elif, sadece hayır kurumları için yardım amaçlı gecelere katılmak, darülaceze ve kimsesiz çocuklar için konserler vermek istiyor. AHA Grubu'nun ilk kadın solisti olarak altı ay bar çalışmasına katılan ancak solo çalışmak istediği için gruptan ayrılan Elif, ‘‘Kısa bir süre bar çalışması yaptım. Barlara ben de müşteri olarak gidiyorum, ama sanatçı şarkısını söylerken, masada oturanlar ya futbol ya da başka birşey tartışıyorlar. Bara müzik dinlemek için gidilmiyor. Bana yapılsa yaralanırım gibi geliyor.’’

İNANCI KUVVETLİ

Allah inancının kuvvetli olduğunu söyleyen Elif, stüdyoya besmele çekip sağ ayağıyla giriyor. Bazı batıl inançları da olan genç şarkıcı, nazara olan inancından dolayı mavi boncuğu üzerinden eksik etmiyor. Ama büyüye inanmak istemiyor. Tüm bu inançlarına rağmen çok fazla kitap okumuyor. Gerekçesi ise gerçek yaşamı seviyor olması. Şu sıralar Kanat Güner'in ‘‘Eroin Güncesi’’ adlı yaşam öyküsünü okuyan Elif, bu kitabı gerçek hayattan alınmış olduğu için tercih etmiş. Televizyon seyretmeyi çok seven Elif, ‘‘Her şey beni ilgilendiriyor. Borsa, spor her şeyden biraz haberim olsun istiyorum’’ diyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!