ULAKBİM ‘e-arşiv’le üniversite hizmetinde

Güncelleme Tarihi:

ULAKBİM ‘e-arşiv’le üniversite hizmetinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜBİTAK, uluslararası referans gösterilen bilimsel 3 bin 600 yayını her ay kütüphanesine kazandırıyor ve bu yayınlardan 70 üniversiteden araştırmacıların web ortamında yararlanmasına imkan sağlıyor. Bilkent'te YÖK'ün kütüphanesini modernize eden ULAKBİM, bu kütüphaneye bazı elektronik süreli yayınları da getiriyor. Toplam uluslararası 3 bin 600 bilimsel süreli yayını satın alan ULAKBİM, geliştirilen bir programla bu yayınları üniversitelerin kullanımına sunuyor.

BÜYÜK TASARRUF

ULAKBİM, böylece her üniversitenin aynı süreli yayınları satın alarak, gereksiz yere para harcamasını önlemenin yanı sıra araştırmacılara büyük kolaylık da sağlıyor. Araştırmacılar, yayınlardan herhangi bir bölümünü istediklerini internet aracılığı ile ULAKBİM'e iletiyor, görevliler de söz konusu yayınların fotokopilerini çekerek, postayla araştırmacıların adreslerine gönderiyor.

TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Müdürü Doç. Dr. Tuğrul Yılmaz, kütüphanenin süreli yayınlar için yıllık 2.2 milyon dolar gideri bulunduğunu, her üniversitenin harcaması gereken bu miktarın böylece geri kazanıldığını belirtti.

BİLİM, BÜTÇE İSTİYOR

Söz konusu hizmet karşılığı sadece fotokopi ve posta masrafı aldıklarını vurgulayan Doç. Yılmaz, araştırmacıların istediği bir makale ya da yayının temini için Gazi, Hacettepe ve ODTÜ kütüphaneleri ile de işbirliği içinde olduklarını belirtti.

ULAKBİM'e üniversitelerden 60 bin bilgisayarın bağlı olduğunu, yılda 300-500 bin arasında araştırmacın sistemden yararlandığını belirten Doç. Yılmaz, ULAKBİM'in 18 milyon dolar bütçeye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Yılmaz, kurumun atılım yapabilmesi ve üniversitelere sunduğu hizmet kalitesini yükseltebilmesi için ‘‘Her öğrenci için ayda 1 dolar bütçe istiyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!