Baz istasyonlarına rekor şikayet

Güncelleme Tarihi:

Baz istasyonlarına rekor şikayet
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Baz istasyonlarının kaldırılması için, İl Çevre Müdürlüğüne 580 şikayet dilekçesi, 35 bin 816 imza verildi. İl Müdürü Yavuz Çengel, elektromanyetik kirliliği saptamak için bir alet aldıklarını söyledi.

İSTANBUL İl Çevre Müdürü Yavuz Çengel, mobil telekomünikasyon şebekelerine ait baz istasyonlarının kaldırılması için kendilerine 580 şikayet dilekçesi, 35 bin 816 imza geldiğini söyledi. Ulaştırma Bakanlığı’nın yönetmeliği çerçevesinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Çengel, bu kapsamda istasyonların elektromanyetik kirlilik yaratıp yaratmadığını tespit için bir alet aldıklarını söyledi.

İl Çevre Vakfı’na ölçüm izni vermesi için de Ulaştırma Bakanlığı’na başvurduklarını belirten Çengel, ‘‘Dolayısıyla, talep edilmesi halinde, İstanbul’daki baz istasyonlarının manyetik ve elektronik alan şiddetlerinin ölçümleri müdürlüğümüz koordinatörlüğünde, Çevre Vakfı tarafından yapılacak’’ dedi. Çengel, ölçümler için 200 milyon lira aldıklarını belirtti.

Yedi günlük süre

Araştırma yapmak amacıyla kendilerinin de deneme ölçümleri yaptıklarını belirten Çengel, ‘‘Resmi olarak rapor verme durumumuz yok. Ölçümlerde farklı değerler çıkıyor. İstanbul’un çeşitli yerlerinde, genellikle Avrupa yakasında yüksek olan yerler çıkıyor. Bu bir araştırma. Bir işlem yapılmadı. Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Baz istasyonları çok aşırı miktarda, kalabalık yerlere çok konuldu. Şu anda her şey karışmış durumda’’ dedi. Çengel, hazırlanacak raporların ilgili ilçe kaymakamlıkları ile Ulaştırma Bakanlığı’na göndereceklerini, onların da yönetmelikteki hükümlerin gereğini yapacaklarını söyledi.

Çengel, sağlık kurumlarıyla, eğitim kurumlarına ait bina ve alanlarda kurulu bulunan baz istasyonlarının elektromanyetik alan kirliliğinin çocuklar, hastalar ve sağlık kuruluşlarında bulunan cihazlar üzerindeki olumsuz etkilerinin dikkat ve titizlikle incelendiğini de belirtti.

Yönetmelik gereği yapılan ölçümler sonucunda halk sağlığını tehlikeye düşürdüğü tespit edilen baz istasyonlarının iyileştirilmesi için yedi gün süre tanınıyor. Bu süre sonunda iyileştirme sağlanmadığı takdirde istasyonun kaldırılması için durum ivedilikle Ulaştırma Bakanlığı’na iletiliyor. Çengen, ayrıca idari ve cezai işlemlerin de uygulamaya konulacağını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!