Yurttaş Girişimi'nden 'hortumlama'ya karşı eylem

Güncelleme Tarihi:

Yurttaş Girişiminden hortumlamaya karşı eylem
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Aydınlık İçin Yurttaş Girişimi, vatandaşları, vergilerine sahip çıkmaları ve yolsuzluklara karşı yeni bir kampanya oluşturmaya çağırdı.

Aydınlık İçin Yurttaş Girişimi Sözcüsü avukat Ergin Cinmen, Susurluk'ta ortaya çıkan 'skandalı' protesto için başlattıkları 'Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık' kampanyasının 37 gün sürdüğünü hatırlattı. Kaza sonunda sadece kamyon şoförünün mahkum olduğunu kaydeden Cinmen, yargının bu tür ilişkileri yargılamada 'boynunun bükük' olduğunu, ayrılan bütçe ile dosya altında ezilen yargının ancak bu kadar yargılama yapabildiğini savundu.

Cinmen, "Biz bu eylemle vatandaşlar olarak duyarlılığımızı gösterdik. Şimdi de büyük banka hortumlama olayları karşısında yeni bir faaliyeti başlatıyoruz" dedi.

Girişim Koordinatörü Yüksel Selek de, Susurluk'un bugün 'banka hortumlama' olarak yeniden ortaya çıktığını ve batan bankaların yeniden vatandaşların vergileriyle kurtarılacağını savundu.

Bu nedenle, Susurluk kazasının 4. yıldönümünde vatandaşları yeni bir kampanya hazırlığına davet ettiklerini belirten Selek, şunları söyledi: "Biz yurttaşlar, yolsuzluk yapan ve onlara göz yumanların süratle yargılanması konusundaki isteğimizi, yolsuzlukları soruşturan kişi ve mercilerin sonuna kadar gitmesi konusundaki talep ve desteğimizi göstermek için, yeni bir kampanya başlatmayı öneriyoruz. Nasıl bir eylem olacağına vatandaşlar karar verecek. Bir ay boyunca telefon, faks, e-posta ve web sayfamız ile önerileri alacağız. Daha sonra Sekreterya olarak bunları değerlendirip, sınıflandıracağız. En fazla oyu alan öneriyi tekrar internet ortamında tartışacağız."

Kampanyaya destek veren Vatandaşın Vergilerini Koruma Derneği (VAVEK) Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, izlenen yanlış sosyoekonomik politikalar sonucu yolsuzluk ekonomisinin adım adım oluştuğunu, ancak bazı konularda vatandaşın da sessiz kaldığını söyledi.

Türkiye'de ilk kez bir Cumhurbaşkanı'nın yolsuzluğu ön plana çıkardığını, İçişleri Bakanı'nın da yolsuzluk ekonomisini birinci tehlike olarak kamuoyuna sunduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bu, Türkiye için bir şanstır. Bu sorunu diri tutmak ve sonuna kadar izlemek zorundayız. Uygar insan, vergilerine sahip çıkan insandır" diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, 10 bankada yaklaşık 12 milyar doların battığınıda kaydederek, Adalet Bakanlığı bütçesinin bu rakamın sadece yüzde 5.5'ini oluşturduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!