Bşinci vites

Güncelleme Tarihi:

Bşinci vites
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 1998 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Safkan İngiliz'den el yapımı spor oto

El yapımı otomobillerin kalesi sayılabilecek İngiltere, sportif otomobilleriyle dikkat çekiyor. İngiliz spor otomobillerinin karakteristik özelliklerinin başında sürücüye saf sportif kullanım sağlanması geliyor. Spor otomobil üreten TVR firmasının, Chimaera, Griffith ve Cerbera modelleri bulunuyor. Ürettiminde cam elyafı takviyeli polyester kullanan ve şasisi çelik borulardan oluşan TVR otomobillerinde çekiş kontrol ve ABS fren sistemi gibi elektronik destek sistemleri kullanılmıyor. Böylece otomobilin safkan bir spor otomobili olması sağlanıyor. 1949 yılından beri üretim yapan TVR'nin Chimaera modeli iki kişilik hard toplı bir cabriodur. Chimaera ilk kez 1993 yılında Birmingham Otomobil fuarında tanıtıldı. Chimaera'nın 4.0 litre 240 hp, 4.5 litre 285 hp, 5.0 litre 340 hp ve 5.0 litre 340 hp'lik versiyonları bulunuyor. Bir başka İngiliz otomobili olan Lotus'un kurucusu Colin Chapman spor kit-car otomobil üretimine 1950'li yıllarda başladı. 1957-1973 yılları arasında Lotus Super Seven ismiyle üretilen otomobilin haklarını satın alan Caterham şirketi 1973 yılından beri otomobili Caterham Super Seven adıyla üretiyor. Caterham Super Seven, 1.6 litre 115 hp, 1.6 litre modifiyeli 138 hp ve 2.0 litre 165 hp olmak üzere üç motor versiyonuna sahip. Caterham'ın dış hatları nostaljik görüntüsüyle klasik otomobilleri çağrıştırıyor. 1997 yılı başından Türkiye'de satılan TVR ve Caterham Super Seven otomobillerinin ithalatını British Sports Car gerçekleştiriyor. Chimarea'nın satış fiyatı 51 bin sterlin ile 57 bin sterlin arasında değişiyor. Caterham Super'in anahtar teslim fiyatı ise 24 bin ile 30 bin sterlin arasında.

Seat, 98'e hızlı başlangıç yaptı

İthalatında uzun bir süre ara verdikten sonra Doğuş Holding ve Yüce Auto ortaklığı ile tekrar Türkiye pazarına giren Seat, 1998 yılına hızlı bir başlangıç yaptı. Doğuş Holding ve Yüce Auto ortaklığıyla kurulan Katalonya Oto'nun satış ağı hızla büyüyor. Aralık 1997'de faaliyete geçen Katalonya Oto, satış, satış sonrası ve ikinci el satış fonksiyonlarını aynı çatı altında toplayan yetkili satıcılarına bir yenisi daha eklendi. İstanbul Levent yetkili satıcısı İlçe Otomotiv Mayıs ayında hizmete girdi. Şu anda üçü İstanbul, diğerleri İzmir ve İzmit'te olmak üzere 5 yetkili satıcısı bulunan Katalonya Oto'nun Adana, Ankara, Erzurum, Antalya ve Gaziantep'deki bölge satış temsilcilikleri de yıl sonuna kadar hizmete girecek. Yıl sonunda yetkili satıcıların toplamı 22'ye çıkarılması hedefleniyor.

Skoda Felicia yeni yüzüyle Türkiye'de

Yeni Skoda Felicia, Avrupa ile aynı zamanda Türkiye'de de satışa sunuldu. Tümüyle değiştirilen ön yüzünün yanı sıra, diğer bölümlerde ve donanımlarda da önemli geliştirmelerin yapıldığı yeni Felicia'lar hatcback ve station wagon olarak üretiliyor. Skoda Türkiye Distribütörü Yüce Auto tarafından anahtar teslimi 2 milyar 565 milyon liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Volkswagen Grubu bünyesinde Skoda Auto tarafından 1994 Eylül ayından beri üretilen Felicia, bugüne kadar 70 ayrı ülkede toplam 600 bin adet satıldı. Sadece 1997’de 260 bin adet Felicia üretildi.

İki lastik alana otomobil bedava

LASSA, tüm Türkiye çapındaki Lassa bayilerinde düzenlediği kampanya ile 2 adet binek lastiği alan sürücülere çeşitli armağanlar sunuyor. 1 Mayıs-15 Haziran 1998 tarihleri arasında sürecek kampanyada şanslı bir tüketici Toyota Avensis, Opel Vectra, Ford Mondeo ile Renault Laguna içinden istediği otomobile sahip olacak. Yapılacak çekiliş sonucunda otomobilin yanı sıra 10 adet Philips 81 ekran televizyon, 100 adet Philips cep telefonu, kupon gönderen ilk 10 bin kişi ise Lassa t-shirt kazanacak. Kampanya sırasında 2 adet lastik satın alanların, kendilerine verilen kuponu eksiksiz olarak doldurmaları gerekiyor.

Honda motosiklete kalite belgesi

Türkiye'de Honda CG 125 Titan'ı üreten Honda Anadolu Motosiklet, başvurusundan 4 ay sonra ISO 9002 Kalite Belgesi aldı. Almanya'nın TÜH ve Hollanda'nın RDW Kalite Sertifika'larına da sahip Honda Anadolu, CG Titan'ın üretiminin yanı sıra Honda motosiklet ve scooterlarını da ithal ediyor.1995’de yüzde 51'i Japon Honda ve yüzde 49'u Anadolu Grubu'nun ortaklığı ile kurulan Honda Anadolu, İstanbul Kartal'daki tesislerinde 1996‘da Honda CG Titan motosikletlerinin üretimine başlamıştı.

Otomotiv Kurumlar Vergisi'nde lider

Otomotiv, İstanbul Kurumlar Vergisi rekortmenleri listesinde en fazla vergi ödeyen sektör oldu. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 15 şirket İstanbul'da ilk 100 arasına girdi. 15 otomotiv firması 27.8 trilyon liralık Kurumlar Vergisi'yle, İstanbul'da ödenen Kurumlar Vergisi'nin yüzde 15.3'ünü tek başına karşıladı. Otomotiv sektöründen sonra en fazla vergi ödeyen sektör yüzde 5.7 ile dayanıklı tüketim sektörü oldu. İstanbul Kurumlar Vergisi listesinde ilk 10 arasına 3 otomotiv firması girdi. Mercedes Benz Tür 6 trilyon 584 milyarla listede ikinci sırada yer alırken, Ford Otomotiv 6 trilyon 510 milyarla üçüncü, Uzel Makina 3.3 trilyonla 8'inci oldu. Kurumlar Vergisi listesinde yer alan 100 firma arasına giren diğer otomotiv şirketleri ve ödeyecekleri vergileri şöyle: ‘‘1.6 trilyon Renault Mais (19'uncu sırada), 1.4 trilyon Isuzu (25), 1.4 trilyon Delphi Packard (26), 1.3 trilyon Doğuş Otomotiv (30), 1 trilyon Goetze İst. Motor (41), 945 milyar Chrysler Kamyon (49), 638 milyar Borusan Oto (65), 496 milyar Nissan Otomotiv (83), 488 milyar Opar Otomotiv (84), 448 milyar Otoyol Pazarlama (89).

İhracat 1.5 milyar doları yakalayacak

Türk otomotiv sektörünün yılın ilk 4 ayında gerçekleştirdiği ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 488 milyon 862 bin dolara çıktı. Geçen yılın aynı döneminde toplam ihracat 398 milyon 462 bin dolar olarak gerçekleşmişti. İhracatın bu hızla devam ettiği taktirde, yıl sonunda 1.5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan bilgiye göre, Ocak-Nisan dönemi otomotiv ihracatında yan sanayi ağırlığını korudu. Ana sanayiye göre ihracat performansı daha yüksek olan yan sanayiinin ihracatı 1998 yılı ocak-nisan aylarında yüzde 27 arttı. Bu dönemde ana sanayiinin ihracatı geçen yıla göre yüzde 14 oranında artarak 146 milyon 129 bin dolara ulaştı. Ana sanayii ihracatının bu derecede yükselmesi otomobil ihracatının artmasından kaynaklandı. Otomobil ihracatından ise 56.4 milyon dolar gelir elde edildi. Geçen yılın ilk 4 ayında 39.1 milyon dolar olan otomobil ihracatının yüzde 43 oranında artması, önümüzdeki dönemde ihracatın artacağının sinyallerini verdi.

OTO KISALAR

DBF Makina San. ve Dış Ticaret, ‘‘Otomatik Araç Yıkama Makinaları’’ konusunda CECATO SpA'nın uluslararası acentası ve lisanslı üretici konumunda. DBF, 1998'de yüzde 50'si kendi imali yüzde 50'si de Ceccato imali olan toplam 160 makina satmayı hedefliyor.

Boğaziçi Üniversitesi'nde her yıl düzenlenen Auto Show'ların dokuzuncusu bu yıl Güney-Kampüs Manzara'da 229 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Boğaziçi Üniversitesi Makine ve Teknoloji Kulübü tarafından gerçekleştirilen Auto Show'a Ford-Otosan, Volvo, Suzuki, Toyota katılıyor.

ARGEM Araştırma Geliştirme Organizasyon Tanıtım ve Yayıncılık Ltd. Türkiye otomotiv kataloğu hazırlıyor. Türkiye Otomotiv Sektörü, Taşıt Araçları ve Yan Sanayii Kataloğu'99 adıyla hazırlanan katalogda, otomotivle ilgili her türlü bilgi bulunacak.

NISSAN'dan futbola destek... Nissan UEFA'nın en prestijli üç futbol turnuvasına sponsor oldu. 97/98, 98/99 ve 99/2000 futbol sezonlarını içeren bu sponsorluk anlaşması, UEFA Kupa Finali, UEFA Kupa Galipleri Kupa Finali ve UEFA Süper Kupa maçlarını kapsıyor.

FORD Otosan tarafından gerçekleştirilen ‘‘Deneme Sürüşü Kampanyası’’ talihlileri belli oldu. 16 Şubat-3 Nisan 1998 tarihleri arasında Ford Otosan Yetkili Satıcıları'na gelerek Ford marka araçlarla deneme sürüşü yapanların bir kupon doldurarak katıldıkları kampanyanın sonucunda, üç kişi Ford Escort kazandı.

SHELL'den motosikletler için motor yağı...1998 Dünya Superbike Motosiklet Şampiyonası'nda Kawasaki Yarış Ekibi'nin Paris-Dakar Rallisi'nde KTM'in ve 1998 sezonu 500 cc Motosiklet Şampiyonası'nda Shell Advance yarış ekiplerinin kullandığı Shell Advance serisi motor yağları Türkiye'de satışa sunuldu.

Otoda yıl sonu hedefi 400 bin

Otomobil satışları yıl sonunda 400 bin adete koşuyor. Geçen yıl 345 bin adet yerli ve ithal otomobilin satıldığı pazar, 400 bin adetlik satış gerçekleştiği taktirde yaklaşık yüzde 14 büyüyecek. Geçen yıl Türkiye'de 125 bin adet ithal, 220 bin adet yerli otomobil satılmıştı. İthalatın toplam pazardan aldığı pay yüzde 36 olarak gerçekleşmişti. Bu yıl ocak-nisan aylarında toplam 86 bin 508 adet otomobil satışı gerçekleşti. Yılın dört ayında 57 bin 969 adet yerli otomobil satılırken, 28 bin 539 adet ithal oto satıldı. İthalatın pazardan aldığı pay ise yüzde 33 oldu. Otomobil satışlarının bu düzeyde devam ettiği taktirde yıl sonunda satışların 400 bine ulaşması bekleniyor. 1998 başında otomobil sektörü yetkilileri, bu yılki satışların geçen yılın seviyesinde 340 binlerde gerçekleceği tahmininde bulunuyorlardı. Ancak ilk dört aylık satışlar, bu yılki hedefleri az da olsa büyüttü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!