Baz istasyonları için şikayet yağıyor

Güncelleme Tarihi:

Baz istasyonları için şikayet yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul İl Çevre Müdürü Yavuz Çengel, mobil telekomünikasyon şebekelerine ait baz istasyonlarının kaldırılması için kendilerine 580 şikayet dilekçesi, 35 bin 816 imza geldiğini söyledi. Yavuz Çengel, şikayet başvurularını adreslerine göre bilgisayara işlediklerini ve ellerinde küçük bir envanter oluşturduklarını belirtti.

Ulaştırma Bakanlığı'nın 04.08.2000 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan "Mobil Telekomünikasyon Şebekelerine Ait İstasyonların Kuruluş Yeri, Ölçümleri, İşletilmesi ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Çengel, bu kapsamda istasyonların elektromanyetik kirlilik yaratıp yaratmadığını tespit için bir alet aldıklarını kaydetti. İl Çevre Vakfı'na ölçüm izni vermesi için de Ulaştırma Bakanlığı'na başvurduklarını belirten Çengel, "İstanbul'daki baz istasyonlarının manyetik ve elektronik alan şiddetlerinin ölçümleri, müdürlüğümüz koordinatörlüğünde talep edilmesi halinde Çevre Vakfı tarafından yapılacak" dedi.

Yüksek değerler

Çengel, ilgili yönetmeliğin ücretsiz olmasına izin vermemesi nedeniyle ölçüm bedelinin 200 milyon lira olarak belirlendiğini ve talep halinde ölçüm yapıldıktan sonra rapor hazırlanacağını kaydetti. Araştırma yapmak amacıyla kendilerinin de ölçüm yapabileceklerini dile getiren Çengel, şöyle konuştu: "Şu anda deneme ölçümleri yapılıyor. Resmi olarak rapor verme durumumuz yok. Ölçümlerde farklı değerler çıkıyor. İstanbul'un çeşitli yerlerinde, genellikle Avrupa yakasında yüksek olan yerler çıkıyor. Bu bir araştırma. Bir işlem yapılmadı. Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Baz istasyonları çok aşırı miktarda, kalabalık yerlere çok konuldu. Şu anda her şey karışmış durumda."

İl Çevre Müdürü Yavuz Çengel, hazırlanacak raporların ilgili ilçe kaymakamlıkları ile Ulaştırma Bakanlığı'na göndereceklerini, onların da yönetmelikteki hükümlerin gereğini yapacaklarını kaydetti.

Olumsuz etkileri incelenecek

İl Mahalli Çevre Kurulu'nun, Ulaştırma Bakanlığı'nın yönetmeliği çerçevesinde işlem yapmak üzere baz istasyonlarına ilişkin yeni kararlar aldığını hatırlatan Çengel, bu kararları şöyle sıraladı: "Sağlık kurumlarıyla, okul öncesi eğitim, temel eğitim ve orta eğitim kurumlarına ait bina ve alanlarda kurulu bulunan baz istasyonlarının elektromanyetik alan kirliliğinin çocuklar, hastalar ve sağlık kuruluşlarında bulunan cihazlar üzerindeki olumsuz etkilerinin dikkat ve titizlikle incelenip, sakınca yaratıp yaratmayacağı tespit edildikten sonra ilgili kurumca izin verilmiş olması gerekmektedir.

Ölçümlerin ilgili yönetmelikte belirtilen değerlerin üzerinde çıkması halinde, yönetmeliğin geçici birinci maddesi uyarınca gerekli işlemler yapılacaktır."

Çengel, alınan kararlar gereği kamuya ait diğer yerler, özel kişi ve kuruluşlara ait yerlerde kurulu olan istasyonlar ile yeni kurulacak baz istasyonlarında da aynı kriterlerin esas alınacağını vurguladı. Yönetmelik gereği yapılan ölçümler sonucunda halk sağlığını tehlikeye düşürdüğü tespit edilen baz istasyonlarının iyileştirilmesi için 7 gün süre tanındığını, bu süre sonunda iyileştirme sağlanmadığı takdirde istasyonun kaldırılması için durumun ivedilikle Ulaştırma Bakanlığı'na iletileceğini belirten Çengel, ayrıca diğer adli, idari ve cezai işlemlerin de uygulamaya konulacağını kaydetti. Yavuz Çengel, böyle bir durum karşısında Çevre Bakanlığı'na da konu hakkında bilgi verileceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!