Korsika'ya özerklik yüzünden istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Korsikaya özerklik yüzünden istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

FRANSA'da, ‘‘istifakolik’’ İçişleri Bakanı Jean Pierre Chevenement, Korsika konusunda Başbakan Lionel Jospin ile düştüğü görüş ayrılığı yüzünden dün yine görevinden istifa etti. İçişleri Bakanı Chevenement'ın yerine, hükümetin meclis ile ilişkilerinden sorumlu bakanı Daniel Vaillant getiriliyor.

Daha önce de bakanlık yaptığı sırada, hükümet politikalarıyla ters düşerek birkaç kez istifa eden Jospin'ın, Korsika'ya daha fazla özerklik verilmesi için ortaya attığı reform paketi, uzun zamandır Başbakan ile İçişleri Bakanı arasında sorun yaratıyordu. Chevenement, Korsika'ya daha fazla özerklik verilmesine, Fransa'nın birlik ve bütünlüğüne yönelik bir tehdit oluşturacağı ve ayrılık yanlısı militanları cesaretlendireceği gerekçesiyle karşı çıkıyordu.

Kısmi idari özerklik içeren reformları Meclis'te savunmayı reddeden Chevenement, Jospin'ın başbakanlık binasında Korsikalı milliyetçilerle yaptığı görüşmelere de uzun süre karşı çıkmıştı.

Chevenement daha önce, 1983 yılında Sanayi Bakanlığı, 1991 yılında da Savunma Bakanlığı görevinden, hükümet politikaları ile ters düşerek istifa etmişti. Körfez Savaşı sırasında, kendi hükümetinin politikasını sert bir biçimde eleştiren Chevenement'ın Savunma Bakanlığı görevinden istifa etmesi, Fransa'da geniş yankı uyandırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!