Trafik kazası faktörleri

Güncelleme Tarihi:

Trafik kazası faktörleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Trafik kazası birçok sebepten dolayı olabilir. Birçok ülkede yapılan araştırma ve çalışmaların sonunda yapılan gruplandırmada şu ana başlıklar tespit edilmiştir.

1) İnsan hatası: Trafik kazasının birinci unsuru insandır. Aracı o kullanır, araca o biner ve aracın karşısında yola inen yaya odur. Trafik kazalarında en büyük payın ister sürücü, ister yolcu, ister yaya olsun insana ait olduğunu göstermektedir.

DENEYİM VE YAŞ

2) Deneyim: Araç kullanmaktaki kilometre adedi ve değişik şartlarla karşılaşma fazlalığı kişilere deneyim kazandırmakta ve tehlikeli durumlarda, neler yapılacağını bilmek ve refleks sahibi olmak imkanını yaratmaktadır.

3) Yaş: Kazaya sebebiyet veren sürücülerin çoğunluğunu genelde 25 yaşın altındaki gençler ve 60 yaşın üstündeki yaşlılar teşkil etmektedir. Gençlerdeki deneyimsizlik, cesaret ve atak, yaşlılardaki refleks zayıflamaları ve çabuk yorulma başlıca nedenlerdendir.

BOY VE CİNSİYET

4) Boy ve kilo: Yapılan etüdler çok kısa boyluların ve çok uzun boyluların kaza yapmaya müsait olduklarını göstermiştir. Araçların belli standartlarda ve ölçülerde üretilmesi bunun başlıca sebebi olmaktadır.

5) Cinsiyet: Tüm ülkelerdeki istatistikler kadın sürücülerin daha dikkatli ve daha ihtiyatlı olduklarını göstermektedir.

Konuk Yazar

Turgut Kilit /Trafik Kazalarını Önleme

Derneği Antalya Şubesi Başkanı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!