Türk mafyasına BM meydan okuyor

Güncelleme Tarihi:

Türk mafyasına BM meydan okuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uyuşturucuyla mücadele programı başlatan BM, Türk mafyası için Türkiye'yle işbirliği yapacak. BM İcra Direktörü Pino Arlacchi, siyasi iradenin kararlı olduğunu ve güçlü basınının da avantaj olduğunu söyledi.

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM), uyuşturucu zincirinin en güçlü halkası olarak tanımladığı Türk mafyasının hayat damarlarını kesmek için kapsamlı bir destek programı çerçevesinde Türkiye ile işbirliğine giriyor. İtalya'da 'Temiz Eller' operasyonunda kilit rol oynadıktan sonra 1997'de BM Viyana Ofisi Genel Müdürlüğü ve BM Suç Önleme ve Uyuşturucu Maddelerle Mücadele Merkezi İcra Direktörlüğü görevini üstlenen Pino Arlacchi, sorumluluğunu üstlendiği destek programına son şeklini vermek amacıyla önceki gün Türkiye'ye geldi. Arlacchi, Hürriyet'in sorularına verdiği yanıtlar özetle şöyle:

MAFYANIZ DÜNYACA ÜNLÜ

Türk mafyasının ünü tüm dünyayı sarmış durumda ve Türkiye'nin suç örgütleri için stratejik bir önemi var. Dünyanın en büyük eroin ticaretinin geçiş yolu. Afganistan'dan gelip Avrupa'ya giden eroinin yüzde 70'i Türkiye üzerinden geçiyor. Türk mafyasının bu akıştaki kazancının birkaç milyar dolar dolayında. Türkiye her türlü örgütlü suça karşı mücadelede elini güçlendirmek için gerekli hazırlıkları yapıyor. Siyasi irade var. Yasalar çıkarılıyor. BM de bu mücadelesinde çok daha iyi sonuçlar alabilmesi için Türkiye ile çok özel bir işbirliği geliştirip, her türlü desteği vermeye hazır. İlk aşamada 2.5 milyon dolar tutarında bir eğitim programı başlatacağız.

İTALYA'YA BENZİYOR

Örgütlü suç açısından Türkiye ile İtalya arasında bir çok benzerlikler var. İtalyan mafyası da tüm dünyada üne kavuşmuştu. Türkiye'nin de şimdi aynı süreçten geçtiğini görüyorum. Türkiye de sivil toplum geçmişe oranla çok daha etkili bir şekilde tepki gösteriyor yolsuzluk ve örgütlü suçlara karşı.

DÖNÜM NOKTASI

İtalya'da en umutsuz ve en çaresiz olduğumuz an 1992 yılının yaz aylarıydı. En iyi arkadaşlarımız bir ay içinde öldürüldü. Aynı zamanda da dönüm noktası oldu. Halk 'Artık bu kadarı yeter' dedi. Daha güçlü yasalar çıkarıldı. Aradan 8 yıl geçtikten sonra rahatlıkla söyleyebilirim ki bu hiçbir zaman sona ermeyen bir mücadeledir. Mafyanın belini kırdık. Herkese demokratik bir ülkenin, insan haklarını ihlal etmeden, yenemeyeceği bir suç örgütü olmadığını gösterdik.

TÜRK BASINI AVANTAJ

Bir siyasetçi ya da resmi yetkili ile mafya arasındaki bağlantı demokratik süreç sonucunda kanıtlanıp, suçlu bağımsız adalete teslim edildiğinde doğru yoldasınız demektir. Türk basını güçlü ve çok iyi eğitilmiş entelektüelleriniz var. Bunlar mücadelenizde çok değerli silahlarınız. Savcıları kullanabilirsiniz, ama sivil toplum desteği olmadan savcılar etkisiz kalır.

TERÖR BAĞLANTISI

Terörizm ile uyuşturucu kaçakçılığı arasında güçlü bağ var. Soğuk savaşın sona ermesinden sonra terörist faaliyetlerin devletler tarafından siyasi finansmanı da büyük ölçüde sona erdi.

Mafya, en yakın arkadaşını öldürdü

Pino Arlacchi, sosyoloji alanındaki parlak akademik kariyerinin yanı sıra örgütlü suçla mücadele konusundaki çalışmalarıyla da uluslararası saygınlığı olan bir isim. 1989 yılında Uluslararası Örgütlü Suç Araştırmaları Derneği Genel Başkanlığına seçilen Arlacchi, ayrıca adını yakın arkadaşı olan ve 1992 yılında Sicilya mafyası tarafından katledilen ünlü İtalyan savcıdan alan Giovanni Falcone Vakfı'nın da Onursal Başkanı sıfatını taşıyor. İtalyan parlamentosunda 1994-95 döneminde senatör, 1995-97 döneminde de milletvekili olarak görev yapan Arlacchi, aynı dönemde parlamentonun Mafya Komisyonu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. İtalya'daki 'Temiz Eller' operasyonunun kilit isimlerinden olan Arlacchi, örgütlü suçla mücadelede gösterdiği üstün başarıdan dolayı 1997'de BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından BM Viyana Ofisi Genel Müdürlüğü ve BM Suç Önleme ve Uyuşturucu Maddelerle Mücadele Merkezi İcra Direktörlüğüne atandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!