Yalı komşusu öldü

Güncelleme Tarihi:

Yalı komşusu öldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in yalı komşusu olarak tanınan işadamı Mehmet Üstünkaya, uzun süredir kanser tedavisi gördüğü Monaco'da dün vefat etti. 65 yaşında hayata veda eden Üstünkaya, bir dönem Beşiktaş Kulübü'nün de başkanlığını yapmıştı.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in ‘‘yalı komşusu’’ Mehmet Üstünkaya vefat etti. Uzun süredir kanser tedavisi gördüğü Monaco'da dün sabah saat 05.00'te vefat eden Üstünkaya, bir dönem Beşiktaş Kulübü'ne de başkanlık yapmıştı. Üstünkaya’nın cenazesi salı günü kaldırılacak.

Baba tarafından Erzurumlu olan ve 1935 yılında İstanbul'da doğan Mehmet Üstünkaya, Galatasaray Lisesi'ni bitirmesine karşın Beşiktaşlılığı ile tanınıyordu. Okuldayken lakabı ‘‘sarı kürt’’ olan Üskünkaya'nın bu sevgisinin kaynağı ise Beşiktaş doğumlu olmasıydı. Üstünkaya, 1971 yılında üye olduğu bu kulübe, 1981 yılında başkan oldu. 1984 yılına kadar bu klüpte başkanlık yapan Üstünkaya, 14 yıl boyunca şampiyon olamayan Beşiktaş'ı şampiyonluğa taşımıştı. O yılların yıldız futbolcuları Metin, Ali, Feyyaz ve Rıza da Üstünkaya döneminde Beşiktaşlı olmuştu.

Hukuk Fakültesi'nde okurken çalışma hayatına atılan Üstünkaya, ağırlıklı olarak krom madeni üretim ve ihracatı, inşaatçılık, free-shop işletmeciliği, plastik hammadde, prinç ithalatı ve dağıtımı işleriyle uğraştı.

UNIFREE ZİNCİRİ

Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde siyaset dünyasında ‘‘yalı çetesi’’ olarak anılan baskı grubunda bulunduğu gerekçesiyle sıkça adı anılan Mehmet Üstünkaya, sahibi olduğu Unifree'nin duty-free ihalesini kazanmasıyla dikkatleri çekmişti. Biri İstanbul Havalimanı'nda diğeri de şu anda kapalı olan Mersin Limanı'nda olmak üzere 1984 yılında iki mağaza ile başlayan Unifree zincirinin halen ikisi yurtdışında olmak üzere 18 gümrüksüz satış mağazası bulunuyor. Unifree, Unimetal Corporation bünyesinde faaliyet gösteriyor. Mehmet Üstünkaya sahibi olduğu Uni Holding'te Bilginer Ailesi ile ortaktı. Bu ortaklık son olarak Unicens adıyla kozmetik satış işine de girdi.

Arkadaşlarının ifadesiyle ‘‘zeki, kadirşinas, yardımsever, arkadaş canlısı’’ olan Mehmet Üstünkaya şöhretli aşkları ve kumar tutkusuyla da tanınıyordu. Bir dönem şarkıcı Gönül Turgut ile birlikte olan Mehmet Üstünkaya, Perihan Üstünkaya ile evliydi. Mehmet Üstünkaya'nın Ayşe Leyla, Aslı ve Kerem olmak üzere üç çocuğu bulunuyor. Kerem Üstünkaya, Uni şirketlerinin yönetiminde de yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!