Güneydoğu'dan çok umutluyum

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğudan çok umutluyum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Barışın tadını çıkarın

GÜNEYDOĞU geçtiğimiz hafta boyunca ağırladığı ABD'nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris'i umutlandırdı. Güvenlik sorununda iyileşme kaydedilmesi üzerine ABD'nin bölgeye yapabileceği katkıları ve ABD şirketleri için iş fırsatlarını yerinde incelemek amacıyla Van, Hakkári, Şırnak, Batman ve Bitlis'in bir bölümünü ziyaret eden Mark Parris, dün Ankara'ya hareket etmeden önce ‘‘Buradan umut hissiyle ayrılıyorum’’ dedi. Büyükelçi Parris, güneydoğu ziyaretinin son ayağı olan Batman'da Vali İsa Parlak, Belediye Başkanı Abdullah Akın, Baro Başkanı Sabih Ataç ve Baro üyeleriyle birlikte yediği öğle yemeğinde yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Parris, Batman'da yaptığı konuşmada, olağanüstü halin kaldırılması ile Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecini ilişkilendirdi. Parris, ‘‘Bildiğiniz gibi, demokrasi ve bireysel özgürlüklerin genişletilmesi ile bağlantılı olarak uzun bir zamandır bekleyen konuların ele alınması çerçevesinde OHAL rejiminin gözden geçirilmesi, 57'nci hükümetin geçtiğimiz yıl attığı önemli adımlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreç Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik arzusu bakımından önemlidir. Ancak bu Türkiye'nin kendi kimliği ve karışıklıklarla dolu tarihinden kaynaklanan gerilimleri azaltma isteği bakımından daha da önemlidir’’ dedi.

50 YILLIK DOSTUNUZUZ

ABD'nin Türkiye'nin elli yıllık dostu olduğunu ve terörizme karşı verdiği mücadelede Türkiye'nin yanında yer aldığını vurgulayan Parris, stratejik bir ortak olarak ABD'nin yeni yüzyıla girerken görmek istediği Türkiye'yi şöyle anlattı: ‘‘Tüm vatandaşları barış ve Türk yasalarıyla teminat altına alınmış hakların sunduğu imkanların tadını çıkaracakları bir Türkiye.’’ Parris, ABD'nin geçmişte kalan ayrılıkları geride bırakma konusunda Türkiye'nin gösterdiği çabalara elinden geldiği kadar destek olmayı istediğini belirterek, ‘‘Size bunu nasıl yapacağınızı biz söyleyemeyiz. Bu Türk vatandaşlarının ve onların seçilmiş temsilcilerinin gerçekleştireceği bir şeydir’’ dedi. Parris, ABD'nin kendi demokrasi deneyiminden yola çıkarak, bu süreçte baro gibi sivil toplum kuruluşlarının oynayacağı rolün önemine dikkat çekti.

UYUŞTURUCUYU KONUŞTULAR

Parris'in güneydoğu gezisinin en önemli gündem maddelerinden biri olan uyuşturucu ile mücadelede işbirliği konusu, Batman'da ele alındı. Batman Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan ve Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden İsmail Çalışkan, Parris'e uyuşturucu kaçakçılığı konusunda brifing verdiler. Brifingde Türkiye'ye her yıl uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede kullanması için 500 bin dolar değerinde ekipman veren ABD Uyuşturucu ile Mücadele Ajansı DEA'nın Türkiye temsilcisi Lex Henderson da bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!