500 trilyonu aşabilir

Güncelleme Tarihi:

500 trilyonu aşabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

6 yıllık vurgun

DGM Savcısı Şalk, Altınbaş Holding'in son 6 yılda yaptığı vurgunun mali portresinin 500 trilyon lirayı aşabileceğini söyledi. Operasyonun yüzde 90'ının tamamlandığını belirten Talk, ‘‘Bu adamların yaptığı iş uyuşturucu işinden daha risksiz ve daha kazançlı’’ dedi.

PARAŞÜT operasyonunu yürüten DGM Savcısı Talat Şalk, ‘‘Yasin Altınbaş'ın sahibi olduğu Altınbaş Holding'in son 6 yılda yaptığı gümrük kaçakçılığı, hayali ihracat ve vurgunun mali portresi 500 trilyonu aşabilir’’ dedi. Paraşüt operasyonunun yüzde 90'ının tamamlandığını belirten DGM savcısı Talat Şalk, Yasin Altınbaş'ın servetini yasadışı yollardan elde ettiğinin anlaşılması halinde malvarlığına el konulabileceğini de söyledi.

ELEKTRİĞİ BİLE KAÇAK

DGM Savcısı Talat Şalk, ‘‘Yasin Altınbaş, muz saratma fabrikası, salça fabrikası ve diğer tesislerindeki elektriği bile kaçak kullanmış. Elektrik parası bile ödememişler. Bunların ödemesi gereken elektrik parası 3-4 trilyon tutabilir’’ dedi. Yasin Altınbaş'ın trilyonlarca liralık vurgun vurmasına rağmen, vergi ödemediği de belirlendi. Üst düzey bir yetkili, ‘‘Holdingin tüm evrakına bilgisayar kayıtlarına el koyduk. Eldeki belgelere göre, Altınbaş tek kuruş vergi ödememiş. Altınbaş vergi ödemeden bir okul yaptırıp Devlet Övünç Madalyası almış’’ dedi. Altınbaş'ın ayrıca, yaptırdığı okulun maliyetini yüksek gösterip teşvik aldığı da iddia ediliyor.

UYUŞTURUCU'DAN DAHA KAZANÇLI

Savcı Şalk, ‘‘Altınbaş'ın yaptığı iş uyuşturucudan daha risksiz ve daha paralı bir iş. Türkiye'den şeker ihraç edeceğim diye şekeri piyasanın üçte bir fiyatına alıyor. Şekeri iç piyasada pazarladıktan sonra bir de (Ben bunları ihraç ettim) diye evrak düzenleyip üstüne tevşvik almış’’ dedi.

HİZBULLAH EKİBİ ŞİFRELERİ ÇÖZÜYOR

Paraşüt Operasyonu'nda da Hizbullah'ın bilgisayarların çözen İstihbarat Daire Başkanlığı'na bağlı uzmanlar görev yaptı. Şirketin ve bankaların bilgisayar kayıtlarını da bu ekip aldı. Bu ekip bilgisayarlardaki şifreli bilgilere bile çözüyor.

HELİKOPTERLE EVRAK GELDİ

Savcı Şalk, sanıkların Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Şuçlar Şubesi'nde sorgulandığını söyledi. Sanıklarla birlikte, 1 helikopter ve 2 minübüs dolusu evrak getirildiği öğrenildi.

TRANSFERLER MNG BANK'TAN

Yasin Altınbaş'ın para transferlerinin çoğunluğunu MNG Bank Gaziantep Şubesi'nden yapması dikkat çekti. Bankanın bilgisayar kayıtlarına el kondu. Soruşturma çerçevesinde MNG Bank'ta yapılan işlemler de araştırılıyor.

EK GÖZALTI SÜRESİ VERİLDİ

Talat Şalk, ‘‘Gözaltına alınan zanlılar için 4 gün daha ek gözaltı süresi aldık. Zanlıların sorgusu bir hafta sürecek. Eldeki belgelerin incelemesi bir haftada bile bitmeyebilir. Ancak, evrakların incelenmesi daha sonra da sürebilir. Zanlılar hakkında TCK 313. maddeden soruşturma yapıyoruz’’ dedi. Şalk, ayrıca, ‘Kara para aklamak, elektrik hırsızlığı, kaçakçılık, resmi evrakta sahtecilik’ suçlarından da soruşturma yürüttüklerini bildirdi.

DDY'de Yasin'in memuru

Yasin Altınbaş'la birlikte Ankara'da gözaltına alınan Melahat Özyürek'in, DDY Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdür Yardımcısı olarak görev yapmasına rağmen Altınbaş Holding'in Ankara bürosunun başındaki kişi olduğu öğrenildi. Bu büroda çalışan sekreter, ‘‘Ben patron olarak Melahat Özyürek'i biliyordum’’ dedi. DGM Savcısı Talat Şalk, operasyonla ilgili olarak Hürriyet'in sorularını yanıtlarken, ‘‘İhbar mektupları üzerine Özyürek'in durumunu da araştırdık. Bu hanım, memur olduğu halde holdingin çok faal bir elamanı gibi çalışmış. Olayla ilgili bağlantısını araştırıyoruz’’ diye konuştu. Hayali ihracat olayını Özyürek ile Altınbaş'ın birlikte planladığı da belirtildi.

Maliyeci gümrükçü uyudu mu

DGM Savcısı Talat Şalk, ‘‘Soruşturma her tarafa kayabilir. Bu, eldeki dokümanların tetkikinden sonra ortaya çıkar’’ dedi. Şalk, ‘‘Bu kişilerin 6 yıl önce hiç bir şeyi yokken, bir anda nasıl bu seviyeye gelmişler? Oradaki defterdarın hiç haberi yok mu, Maliyeci'nin, gümrükçünün hiç haberi yok mu? Bunların farketmesi gerekirdi?’’ diye konuştu. Şalk, Kilis ve Antep gümrük kapılarına, 2 gümrük uzmanı ile 10 maliye müfettişi gönderildiğini söyledi.

Bir torba resmi mühür

Altınbaş Holding merkezinde yapılan aramada, sınır kapısı çıkış mühürleri, resmi evrakı ile diğer resmi kurum ve kuruluşlara ait resmi mühür ve evrak bulundu. Holding merkezinde bir torba dolusu resmi mühür bulunduğunu söyleyen Talat Şalk, ‘‘Resmi mühürler tamamen gerçek. Bu resmi mühür ve evrak üzerinde ihracat yapılmış gibi gösterilip pekala ihracatı teşvik ücreti alınabilir’’ dedi.

Zarar ediyormuş

Hayali ihracat iddiasıyla gözaltına alınan Yasin Altınbaş'ın Gaziantep'te vergi yükümlüsü olduğu iki fabrika için vergi ödemediği ortaya çıktı. Altınbaş'ın Nizip İlçesi'ndeki Altınbaş Yağ Fabrikası 1998 ve 1999 yıllarında zarar ettiği belirtilerek vergi ödemediği anlaşıldı. 1998'de 9 milyar 670 milyon lira kurumlar vergisi ödeyen Doğal Salça Fabrikası'nın ise 1999'da gelir ve giderini eşit göstererek vergi ödemekten kurtulduğu da yapılan inceleme sonucu ortaya çıktı. Altınbaş Holding bünyesindeki diğer iş yerlerinin ise Gaziantep dışında olduğu belirlendi. Hayali ihracat ile trilyonlarca liralık haksız kazanç elde ettiği ileri sürülen Yasin Altınbaş'ın geçen yıl da vergi iadesi yapılması istemiyle Gaziantep Merkez Gazikent Vergi Dairesi'ne başvuruda bulunduğu ancak inceleme sonucu başvurunun usülsüz olduğunun anlaşılması üzerine dosyanın iade edildiği anlaşıldı. Böylelikle Kilis'ten milyarlarca liralık haksız vergi iadesi aldığı ileri sürülen Altınbaş'ın, Gaziantep'teki girişimi sonuçsuz kaldı.

Artık zor kurtarır

DGM Savcısı Talat Şalk, ‘Holdingin patronu Yasin Altınbaş, suçu elemanlarının üzerine atıp kurtulabilir mi?’ sorusuna verdiği cevapta, ‘‘Yasin Altınbaş'la ilgili o kadar sağlam delil var ki, kurtarması mümkün değil. Bu kişiler sorguda ağızlarını açıp tek kelime söylemeseler bile kurtulamazlar. Bu kişiler gözaltına alınmadan önce telefonlar dinlendi, fiziki takip yapıldı. Her şey fotoğraflandı. Belgeler sağlam’’ diye konuştu.

TIR’larda zulalar var

DGM Savcı’sı Talat Şalk, ‘‘TIR'larda zula bulundu. Eroin veya silah kaçakçılığı yapılmasından şüpheleniyoruz. Tabi mazot da olabilir. Bu holdinge bağlı şirketler sanki suç işlemek için kurulmuş’’ dedi. Şalk, şirkete ait TIR'lara tedbir kararıyla el konulduğunu söyledi.

3'ü de gözaltında

Gümrük kaçakçılığı ve hayali ihracattan devleti trilyonlarca lira zarara uğrattıkları suçlaması ile gözaltında bulunan Altınbaş Holding ortağı kardeşler (soldan sağa) Abdullah Altınbaş, Mehmet Altınbaş ve Yasin Altınbaş, Gaziantep'teki bir törende Vali Muammer Güler (en sağda) ile birlikte.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!