İlk hayvan mezarlığı Tuzla’da

Güncelleme Tarihi:

İlk hayvan mezarlığı Tuzla’da
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Veteriner İşleri Müdürlüğü'nce hazırlanan hayvan mezarlığına

ev hayvanları da dahil, tüm hayvanlar ücretsiz gömülecek.

Artık sokaklarda ölen hayvanlar çöplere atılmayacak. Yıllardır evlerinde besledikleri hayvanları ölenler de, gömebilmek için bir avuç toprak parçası aramak zorunda kalmayacaklar.

Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Tuzla Aydınlıköy'de hayvanlar için bir gömü yeri oluşturdu. 10 dönüme yayılan alana her türlü hayvan gömülebiliyor.

Veteriner İşleri Müdürü Hüner Öztürk'ün verdiği bilgiye göre, hayvan mezarığı projesi iki yıl önce gündeme geldi. Uzun süre, su havzası yakınlarında bulunmayan uygun yer arandıktan sonra Aydınlıköy'de Büyükşehir'in Yanıcı Parlayıcı Müdürlüğü'ne ait arazinin bir kısmı bu proje için tahsis edildi.

Herkese ücretsiz olarak hizmet verecek olan gömü yeri bir hafta önce hizmete girdi. Hüner Öztürk, hizmetin özellikle evlerinde hayvan besleyenler ve hastalık taşıyan sokak köpeği ölümleri için faydalı olacağını belirtiyor:

‘‘ İstanbul'da artık birçok insanın bahçesi yok. Sahipli hayvan öldüğünde çöpe atamazsınız. Sokak hayvanlarının da özellikle hastalık taşıyorsa çöpe atılması çok sakıncalı. Kolaylıkla temas eden insanlara geçebilir’’ dedi.

İşlemler, bürokrasiye boğarak kişileri kaçırmamak için çok basite indirgenmiş. Neredeyse bir telefon yeterli. Evinde beslediği hayvanı ölen veya sokakta hayvan ölüsüne rastlayan kişi Büyükşehir Belediyesi'ni arıyor. Yetkililer telefonda kayıt dosyası açıyorlar. Başka hiçbir işleme gerek kalmadan hayvan, sahibi veya bir gönüllü tarafından Tuzla Aydılıköy'de bulunan mezarlığa götürülüyor.

Mezarlıkta, haftanın beş günü görev yapan iki görevli hayvanları kireçleyip, torbaya koyduktan sonra gömü işlemini gerçekleştiriyor. Sıra halinde açılan mezarların gömü tarih kayıtları özenle tutuluyor. Çünkü yer sıkıntısı nedeniyle en fazla 2 yıl sonra üstlerine yenileri gömülecek. Öztürk, hayvan bulaşıcı hastalık taşısa bile en fazla 2 yıl içinde mikropların tamamen öldüğünü belirtiyor. Böylece iki yıl sonra mezar yeniden açılabiliyor.

İtlaf yapanlar gelmez

Hüner Öztürk, haklarında neredeyse hergün itlaf yapıyorlar ihbarları aldıkları ilçe belediyelerden başvuru beklemediklerini söylüyor: ‘‘Mezarlığa hayvan gömmek isterlerse itlaf yaptıkları ortaya çıkar. Bizim gelmesinler diye bir problemimiz yok. Ama geleceklerini açıkçası sanmıyorum. Elbette sokakta ölen tek tük hayvanları getireceeklerdir. Ama bir arada 9-10 köpeği gömmek için getirmezler. Kayıtlardan itlaf yaptıkları hemen anlaşılır’’ diyor. Hayvan mezarlığının ikincisi 2-3 ay içerisinde Avrupa yakasında da açılacak. Kağıthane'de bir arazinin tahsisi için çalışmalar sürüyor.

Veteriner İşleri Müdürlüğü Tel: 0212 528 00 81

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!