Selam, İran destekli

Güncelleme Tarihi:

Selam, İran destekli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Malatya merkezli Tevhid Selam örgütünün yayın organı olan Selam Gazetesi'nin İran’ dan destek aldığı ileri sürülüyor. Örgüt, güçlü bir İslam devleti kurmayı hedefliyor.

SELAM Gazetesi, günlük yayımlanırken, bir süre önce haftalık gazeteye gönüştü. Selam Gazetesi'nin yayın politikasının İran tarafından belirlendiği ve maddi destek aldığı ileri sürülüyor.

Gazete, Hizbullah'a yakınlığıyla tanınıyor. Eski solcuların da çalıştığı, merkezi Aksaray'da bulunan gazetede entelektüel bir dil kullanılıyor. Selam Gazetesi'nin, İnternet üzerinde www. selamonline.cjb.net adresinde bir de sitesi var. Malatya merkezli Tevhid Selam örgütü, Selam Gazetesi çerçevesinde propaganda çalışmaları düzeyinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Örgüt, 1979 İran devriminden sonra Nurettin Şirin tarafından kuruldu. Güneydoğu ve Doğu'da faaliyet gösteriyor. İstanbul ve çevresinde daha çok propaganda ve örgüte eleman kazandırma çalışmaları yapıyor. Örgütün ideologu İran'lı yazar ve felsefeci Musa Sadır. Grup, mezhep ayrılıklarını ortadan kaldırmayı, bütün müslümanları birleştirip, güçlü bir İslam devleti kurmayı hedefliyor. Üyeleri Filistin, Lübnan ve İran'da eğitim gören, büyük eylemlerine rastlanmayan grup Beyazıt'taki Cuma eylemleriyle öne çıkıyor.

Selam yazarı 17.5 yıl yemişti

SELAM Gazetesi Yazarı Nurettin Şirin, Anka- ra'nın Sincan İlçesi'nde şeriat çağrısı yapılan ünlü Kudüs Gecesi nedeniyle yargılanmış ve 17.5 yıl hapse mahkûm edilmişti. İddianamede, Şirin ve dokuz sanığın, ‘Hizbullah örgütüne yardım ettikleri ve propagandasını yaptıkları’ ve ‘çete üyesi olma ve çetecilere yardım’ suçundan cezalandırılması istenmişti. Şirin'in, dinci terör örgütü Hizbullah üyesi olduğu da belirlenmişti.

Selam'cılar: 28 Şubat'ta bu arkadaşlarla ilişkimiz kalmadı

GAZETECİ-yazar Uğur Mumcu suikastı zanlılarının yakalanmasıyla gündeme bomba gibi düşen Selam Gazetesi yetkilileri, dün bir açıklama yaparak iddiaları yalanladılar. Yetkililer, yakalanan 5 kişinin gazeteyle eskiden bağlantısı olduğunu kabul ederek, medyanın yalan ve saptırıcı yayın yaptığını öne sürdüler. 3 eski yöneticinin gazeteye zaman zaman gelip gittiğini doğrulayan yetkililer, yakalananların gerçek katil olmadığını ima ettiler.

Selam Gazetesi'nin Fatih'teki Cerrahpaşa Caddesi 12 numarada bulunan bir işhanının 2'nci katındaki merkezinde yapılan basın açıklamasına, gazetenin Yayın Koordinatörü Cevdet Kılıçlar, yazarlarından Hikmet Gök, Mazlum-Der Başkan Yardımcısı Ahmet Mercan ile İHD İstanbul Şubesi yönetim Kurulu Üyesi Doğan Genç katıldı.

Açıklamayı yapan Cevdet Kılıçlar, iddiaların İslamcı kesime yönelik bir linç girişimi olduğunu öne sürerek, ‘‘Sözkonusu kişilerin Erhan Güngör'ün sahibi ve Genel Yayın Yönetmenliği'ni yaptığı 'Erdemli Bir Dünya İçin Selam' gazetesiyle hiçbir ilgisi yoktur. Gözaltına alınan kişilerden Hasan Kılıç, 1993 yılında haftalık, 1996 yılında ise günlük çıkan Selam Gazetesi'nin eski sahibidir. Mehmet Ali Tekin aynı dönem sorumlu yazıişleri müdürü, Talip Özçelik eski Ankara temsilcisi Abdülhamit Çelik ise eski dağıtım müdürüdür. Bu kişilerin işlevleri 28 Şubat süreciyle tamamlanmış, bundan sonra da gazeteyi Erhan Güngör almıştır. Bu günden sonra bu şahısların gazeteyle resmi yada gayrıresmi hiçbir ilişkisi olmamıştır. Nurettin Şirin, 1996 ile 1997 yılları arasında yazarlık yapmıştır. Kılıç, Tekin, Özçelik ve Çelik, arkadaşımızdır. Zaman zaman gazeteyi ziyarete geliyorlardı’’ diye konuştu.

İran'la ilişkimizi bozmak istiyorlar

MAZLUM-DER Başkan Yardımcısı Ahmet Mercan ise iddiaların altında İran ile ilişkilerimizi bozmak isteyenlerin parmağı olduğunu öne sürdü. Mercan, ‘‘İran'la ilişkiler ne zaman düzelme noktasına geldiyse, bu tür karalama kampanyaları başlatıldı. Yeni seçilen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ilk resmi ziyaretinin İran'a yapılacak olması bunda etkili olabilir. Bunlar Sezer'e bir hoşgeldin partisini andırıyor’’ dedi.

FAİLLER BELLİDİR

İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Doğan Genç de, Selam Gazetesi'ne yapılan baskıları kınadıklarını söyledi. Genç, ‘‘Biz faili meçul diye birşeyi kabul etmiyoruz. Failler bellidir. Herşey devlet organlarının bilgileri dahilinde olmuştur’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!