İstifa et, Etmiyorum

Güncelleme Tarihi:

İstifa et, Etmiyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

MHP'de adaylık depremi

MHP, Cumhurbaşkanlığı adaylığında ısrar eden ve kavgaya varan uyarılara rağmen adaylığını çekmeyen Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu'ndan istifasını istedi. Bu arada MHP yöneticileri, Somuncuoğlu, kardeşleri ve korumalarıyla yumruklaşan Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'a sahip çıktı.

MHP'li yöneticiler, Somuncuoğlu'nun bilinçli bir provokasyonla milletvekillerini tahrik ettiğini savunarak, Enginyurt'un ‘ülkücü tavrı’ sergilediğini söylediler.

MHP Genel Başkan Yardımcıları Şevket Bülent Yahnici, Şefkat Çetin, Genel Sekreter Abdurahman Küçük, önceki geceki olaylarla ilgili olarak dün bir basın toplantısı düzenlediler. MHP Genel Merkezi'ndeki toplantıya, MHP'li Meclis İdare Amiri Ahmet Çakar ile çok sayıda MHP Başkanlık Divanı üyesi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Yahnici, olay nedeniyle MHP'nin anti-demokratik bir parti gibi gösterilmek istendiğini belirterek, Somuncuoğlu'nu Fazilet Partisi'nin oyununa gelmekle suçladı. Somuncuoğlu'nun TBMM'ye gelişinde, MHP'li milletvekillerini tahrik ettiğini savunan Yahnici, ‘‘Kabullenemeyeceğimiz çirkin bir olaya sebep oldu. Bütün ülkücüleri üzdü’’ dedi.

Yahnici, soru sorulmamasını isteyerek toplantıyı bitirirken, Teşkilat Başkanı Şefkat Çetin, ‘‘Somuncuoğlu'nun istifasını olay günü istedik. İstifa etmedi. Gereğini yapmak üzere yetkili organlarımızı derhal topluyoruz’’ dedi. Çetin, Enginyurt'u, ‘‘Enginyurt'a niçin ceza verelim. MHP'nin çok değerli bir milletvekili. Cemal Bey, Somuncuoğlu'nun beraberinde getirdiği kişilerin tahriklerine karşı etki-tepki noktasında ülkücü tavrını koydu’’ diye savundu. Somuncuoğlu'nun töre dışı davrandığını öne süren Çetin, ‘‘Töreyi çiğneyenin MHP'nin üniformasını taşıma hakkı yok. Üniformasını soyunacak’’ dedi.

PARTİSİNE ters düşen Sadi Somuncuoğlu, adaylık başvurusundan ve MHP'den vazgeçmiyor. TBMM'deki saldırıdan sonra bir yakınının evine çekilen Somuncuoğlu, dün sadece yazılı açıklama yapmakla yetindi. Somuncuoğlu açıklamasında, saldırının şahsından önce partisine, TBMM'ye ve demokratik rejime yönelik olduğunu bildirdi. Tamamen demokratik kurallar çerçevesinde aday olma hakkını kullanmak istediğini kaydeden Somuncuoğlu, bu hakkın ‘‘Cumhuriyet tarihinde ilk kez, eşine rastlanmayacak bir zorbalık ve saldırı ile boğulmak istendiğini’’ söyledi. Saldırının önceden planlandığını savunan Somuncuoğlu, olaya ‘‘Kaba kuvvetin ve tedhişin adına ‘töre' diyenlerin sebep olduklarını’’ bildirdi.

İLK ÇIKIŞ DEĞİL Somuncuoğlu’nun partisinin ilke kararına uymaması ilk kez olmuyor. Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın idam dosyasının Başbakanlık'ta bekletilmesi yerine Meclis'e gönderilmesini isteyen Somuncuoğlu, devlet memurları sınavının da tek aşamaya indirilerek mülakatın kaldırılmasını savunmuştu. Sınavı ÖSYM'nin yapmasına da karşı çıkan Somuncuoğlu, deprem konutları için Bayındırlık Bakanı Koray Aydın ile karşı karşıya gelmişti. Somuncuoğlu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılmasına da karşı çıkarken, Çin Devlet Başkanı'na şeref madalyası verilmesine ilişkin kararnameye de bir süre imza atmamıştı.

Somuncuoğlutahrik etti

CEMAL Enginyurt, kendini şöyle savundu: ‘‘Genel Başkanımız bir imza attı. Bu imzadan sonra kimse MHP'den aday olamaz. Somuncuoğlu, başvuru dilekçesini önceden verdiği halde, tahrik etmek için oraya gelmiş. Bizim partimiz, ‘Önce ülkem' diye millete bir söz verdi. Bizim bir dahaki seçim, koltuk derdimiz yok. MHP kimliğinden sıyrılıp, istifa etmeli.’’ Enginyurt, Somuncuoğlu’nun yazılı açıklamasında kendisini ve arkadaşlarını alkollü olmakla ima ettiğini belirterek, ‘‘Bu vicdansızlık. Bir Müslüman böyle iftira atamaz. Ben hayatımda ağzıma içki koymadım.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!