Otobüsü Türk kültürünü korumak için soymuşlar

Güncelleme Tarihi:

Otobüsü Türk kültürünü korumak için soymuşlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Varan Turizm'e ait otobüsü oyuncak ve kurusıkı tabancalarla kaçırdıktan sonra, yolculardan bazılarının paraları alan üç soyguncu, dün olayı bütün detayları ile anlattı. İl Jandarma Alay Komutanlığı'nda önce basına gösterilen Evren Alkan, Şükrü Çetin Çengel ve Orhan Gencay Akçam, daha sonra olayın gerçekleştiği Kızılcahamam'a götürüldü. ‘‘Kayrakagan’’ adında bir örgüt kurduklarını, bunun da, ‘‘Şamani Türklerde Ülgen'den de önce gelen totemik bir olgu’’ olduğunu anlatan Çengel, Türk kültürünün ezilmesine karşı ve ülkede iyi gitmeyen bazı şeylere tepki göstermek amacıyla olayı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

ARABADA YATTIK Olayı 2-3 aydır planladıklarını anlatan Çengel, şunları söyledi: ‘‘Soygundan sonra kaçmak istedik. Ancak jandarmanın yoğun güvenlik önlemlerini farkettik. Bu arada ben de kitabımı otobüste unuttuğumu farkettim. Arkadaşlarla teslim olmayı tartıştık. Olay gecesi Ankara'ya döndük ve bir gece arabada yattık. Sabah olunca, biraz dolaştık, daha sonra da Esat Karakolu'na giderek teslim olduk.’’

HAYIRLI OLSUN Karakoldakilerin önce kendilerine inanmadığını ileri süren Çengel, ‘‘Belimizde silahlarla rahat bir şekilde karakola girdik. Kapıdaki bekçiye, ‘Dün bir otobüs kaçırıldı biliyor musunuz?' diye sorduk. Onlar da, ‘Biliyoruz' dediler. ‘Biz yaptık' dedik. Adam baktı ‘hayırlı olsun' dedi ve bizi içeri aldı. Teslim oluşumuz çok ciddi bir ortamda olmadı’’ diye konuştu.

ACIMIŞ ALMAMIŞLAR Soyguncuların ifadelerinde, ‘‘Bir adama ne kadar parası olduğunu sorduk. 5 milyon lirası olduğunu belirtip cüzdanını gösterdi. Bunun üzerine onun parasını almadık’’ dedikleri öğrenildi. Sanıkların Varan Turizm'e ait otobüsteki yolculardan 1000 mark, 397 milyon Türk Lirası, 605 Dolar ve 100 Frank gasbettikleri öğrenilirken, yolcuların 4 milyar lira tutarında bir kayıp bildirdikleri belirtilmişti.

‘TÜRK İŞİ' KİTAP Çengel tarafından otobüste unutulan kitabın, Alman bir yazara ait ‘‘Herşey Türk işi’’ adlı kitap olduğu öğrenildi.

Onlar: Teslim olduk Polis: Biz yakaladık

Dünkü haberlerde polisin titiz takibi sonucu soyguncuların, Etimesgut'taki bekar evinde kıskıvrak yakalandıkları belirtiliyordu. Haberlere göre polis, soyguncuların oturduğu koltuğun altında bir kitap bulmuş ve bunun Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusu Kütüplanesi'ne kayıtlı olduğunu saptamışlardı. Okulda yapılan araştırmada ise kitabın Mart Ayının 20'sinde Jeoloji 1. sınıf öğrencisi Şükrü Çetin Çengel tarafından alındığı belirlenmişti. Daha sonra Çetin'in ailesi bulunmuş ve gerisi çorap söküğü gibi gelmişti. Polis 3 soyguncunun yakalandığı evde yapılan aramada, olayda kullanılan 3 tabancanın ikisinin kurusıkı diğerinin ise oyuncak olduğu belirlenmişti. Oysa sanıklar dün olay yerinde yapılan tatbikatta, hiç eve gitmediklerini, otomobilde sabahladıklarını, jandarmanın baskısını yoğun hissettikleri için de karakola gidip kendiliklerinden teslim olduklarını anlatıyorlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!