Karadeniz gençleri İstanbul’da buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz gençleri İstanbul’da buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

‘‘KAYIPDENİZ’’ Karadeniz'e uzaklardan bir koruma meleği çıktı. İngiltere, bu denizin kurtarılması, yaşatılması için devreye girdi ve İstanbul'da gençlik için yeşil bir randevu düzenledi.

İngiltere Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığı ilk kez böyle bir organizasyon gerçekleştiriyor. Karadeniz Gençleri Çevre Konferansı yarın (26 Mart) Hyatt Regency Oteli'nde başlıyor. İki gün sürecek konferansa Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler Türkiye Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Gürcistan, Rusya'nın yanı sıra İngiltere ve Azerbaycan'dan yani 8 ulustan 17-28 yaşlarındaki gençler katılıyor. İngiltere Eski Çevre Bakanı John Gummer, televizyon programlarıyla ünlü Prof.David Bellamy, Plymouth Üniversitesi'nden Prof.Laurence D.Mee, ODTÜ'den Prof.Erdal Özhan konferansın ustalarını oluşturuyor.

Dördü Türk 30 genç, balıklarını, balıkçılarını küstürmüş Karadeniz'in yine lacivert, lacivert çırpınması için öneriler getirecek. Tıkanan uluslararası diyaloğun yeniden başlamasına önderlik edecek. Karadeniz gençliğin heyecanı, azmi, dinamizmi ile can bulacak. Organizasyondan sorumlu, Büyükelçilik Kültür Müsteşarlığı'ndan Füsun Tavus, toplantı öncesinde bize şu açıklamayı yaptı:

‘‘Özellikle gençlere söz hakkı tanımak istedik. Çünkü yarınların kararlarını onlar verecekler. Pek çoğu ilk kez yurt dışına çıkıyor. İstanbul'da yaşıtlarıyla bir araya gelmek, Karadeniz'in geleceğini konuşmak bir düş gibi geliyor. Tanışmalarına, aynı hedef için çaba harcamalarına İngiltere köprü olacak. Karadeniz Gençleri Çevre Platformu kurulabilir ve bu randevular rutinleşebilirse, ortak bir hareket planıyla sonuçlanırsa amacımıza ulaşmış olacağız’’

GENÇLERİN SEÇİMİ

Kültür Müsteşarlığı'nın ilgili ülkelerde ofisleri Karadeniz Gençleri Çevre Konferansı'nın katılımcılarını belirledi. Ocak ayında duyuru yapıldı ve başvurular değerlendirildi. Aktif çevrecilik, sivil toplum örgütlerinde faal olmak, Karadeniz'e dair çalışmalar İstanbul'a davet olasılığını artıran kriterlerdi. Kimisi Yeşil Parti üyesiydi, kimisinin doktora tezi Karadeniz üzerineydi.

Türkiye'yi temsil eden gençlerin özelliklerini de hemen sıralayalım. Boğazlar'daki petrol taşımacılığının riskleri lisansüstü araştırma konusu olan Y.Çevre Mühendisi Gülnur Tombak, ıslak alanlar uzmanı ODTÜ'den Çevre Mühendisi Asuman Korkusuz, Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği öğrencisi, Çevre Kulübü Başkanı, Yeşil Kalemler dergisi editörü Özgür Yüksel, Boğazlar konusunda çalışmaları olan Doğayla Barış Derneği'nden, ilk yardım çalışmalarına meraklı Aykut Türker.

DİĞER ETKİNLİKLER

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KONGRESİ

Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü, 19-23 Haziran'da ‘‘Çevre Girişimciliği’’ni masaya yatırıyor.

MARMARA DENİZİ 2000 SEMPOZYUMU

TÜDAV düzenliyor. Yer İstanbul. Tarih 11-12 Kasım 2000. Türkiye'nin tek iç denizi olan Marmara Denizi'ni ve kıyı kuşağını çeşitli yönleriyle irdelemek ve öncelikli sorunlarla ilişkin bilgi alışverişini sağlamak.

EGE'DE DÜNYA RANDEVUSU

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı(TÜDAV) Türk-Yunan yakınlaşmasında mavi bir sayfa açıyor. İki ülkeyi ayıran Ege'nin ekolojik zenginliklerinin korunması amacıyla çok boyutlu, uluslararası bir sempozyum düzenleniyor. 5-7 Mayıs'taki ‘‘Ege Denizi ve Ege Adaları 2000’’ sempozyumuna Bodrum ev sahipliği yapacak.

DENEYİMİ PAYLAŞMAK

İstanbul'daki ilk gençlik randevusu İngiltere'nin çevre meseleleriyle ilgili deneyimlerini aktarmak ve Türkiye'nin coğrafi, stratejik önemine dikkat çekmek açısından da bir platform yaratacak. Kömür madenciliği sonrasında benzer çevresel ve ekonomik sorunlar yaşamış ve yaşamakta olan İngiltere'nin Swansea kenti ile Zonguldak arasında eko-kardeş şehirlik ilan edilecek.

Türkiye'de daha önceki çevre konferansları temelinde altı çizilecek sorunlar ekolojik tehditler ve ekonomi-ekoloji dengesi başlıklarında şöyle sıralanıyor:

Tuna aracılığıyla Karadeniz'e boca edilen sanayi atıkları

Boğazlar'daki petrol taşımacılığının getirdiği riskler, tehlikeler

Hazar Denizi petrolü ve doğal gaz boru hatları

Aşırı balıkçılık ve önlemler

Kıyı idaresinde işbirliği

Diğer sorunlar

Konferans 26 mart sabahı 09:30'daki oturumla resmen açılacak. Akşam 19:00'da Prof.Bellamy'nin Kültür Müsteşarlığı ve NTV desteğiyle film haline getirdiği Karadeniz belgeselinin ilk gösterimine Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos katılacak. Pazartesi günkü kapanış toplantısından sonra katılımcılar gemi turuna çıkacak ve Boğazlar trafiğini gözleyecek ve Karadeniz'in bir başka kıyı ülkesinde buluşmak dileğiyle veda edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!