Bizans altını operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Bizans altını operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da 4 ayrı operasyon yapıldı. Ele geçirilen tarihi eserler arasında, paha biçilemeyen Bizans dönemine ait ilk altın para da var.

KAPALIÇARŞI ve çevresinde 4 ayrı işyerine operasyon düzenleyen Gümrük Muhafaza Ekipleri, Roma, Bizans ve Türk-İslam dönemine ait 582 parça tarihi eser ve yurda kaçak yollardan sokulduğu öne sürülen yaklaşık 100 milyar lira değerinde halı ele geçirdi. Operasyonda 4 kişi gözaltına alındı. Bir ihbarı değerlendiren İstanbul Gümrükler Muhafaza Başmüdürlüğü, Kaçak İstihbarat Takibat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri önceki gün Kapalıçarşı, Beyazıt ve Cağaloğlu'nda 4 işyerine baskın düzenledi.

Uzmanlar eserleri inceliyor

Baskınlarda bulunan Antik Roma, Bizans, Türk-İslam Medeniyetleri dönemine ait paha biçilemeyen 480 adet altın, gümüş-bronz sikke, 91 adet altın-gümüşten mamul takı ve süs eşyası, 48 adet toprak kandil, metal heykelcikler ile 35 adet bronzdan yapılma mızrak, ok ucu ve balta, Arkeoloji Müzesi uzmanlarınca incelemeye alındı. Tarihi eserler arasında Bizans dönemine ait ilk altın para ile aynı döneme ait cam bileziklerin paha biçilmez değerde olduğu belirtildi.

Kaçak 350 halı ve kilim

Operasyonlarda yurda kaçak yollardan getirildiği öne sürülen 100 milyar lira değerinde İran, Pakistan, Türkmenistan ve Afganistan menşeili 350 halı ve kilime el kondu. Gözaltına alınan Raci Mendi, Hamza Deregözü, Hasan Hüseyin Demirel ile Ömer Demirel, ilk ifadelerinde tarihi eserleri Azerbaycan uyruklu kişilerden yeni aldıklarını ve müzeye bildireceklerini öne sürdüler. Halıcı Deregözü adliyeye sevk edilirken diğer üçünün, tarihi eserlerin incelemeleri yapıldıktan sonra adliyeye gönderilecekleri bildirildi. Operasyonlar sürüyor.

Hazineye hücum

AYDIN'ın Karacasu İlçesi'nde belediyenin kanalizasyon çalışmalarında dozer kepçesine 141 altın sikke takıldı. Esnaf, altınları kapma yarışına girerken, polis güç anlar yaşadı. Önceki akşam Merkez Camii önündeki yolda kanalizasyon boruları döşenirken, bir kepçenin boşalttığı topraktan altın dökülmeye başladı. Bir anda ortalık ana-baba gününe döndü. Çarşı esnafı ‘‘Altın bulduk’’ çığlıklarıyla kazı yerine koştu. Herkes toprak içinde elleriyle altın aradı. Polis kazı yerini güvenlik çemberi içine aldı, vatandaşların üzeri tek tek arandı ve bulunan altınlar teslim alındı. Müze görevlilerinin ilk incelemesinde bulunan altınlardan 123'ünün Abdülhamid ve Abdülaziz dönemlerine ait Osmanlı sikkesi, 18'inin de Bizans dönemine ait olduğu belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!