Sertifikalı ilkyardım kursu

Güncelleme Tarihi:

Sertifikalı ilkyardım kursu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE'de ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel bir eğitim kurumu ilkyardım konusunda kurslar düzenliyor. TU-MER Eğitim Kurumları, ülkemizde duyulan ilkyardım eksikliğini tamamlamak üzere herkese açık olan kursları başlatıyor.

Kurslarda, ev ve işyerinde her an karşılaşılabilecek kazalardan, trafik kazalarına; yakın bir zamanda yaşadığımız deprem felaketi gibi doğal afetlere kadar uzanan bir zincirde ilk planda neler yapılabileceği öğretiliyor. Kurslara herkesin katılması gerektiğini TU-MER şu şekilde vurguluyor: ‘Unutmayın! Yardıma ihtiyacı olan, hiç tanımadığınız biri olabileceği gibi, canınızdan çok sevdiğiniz eşiniz, çocuklarınız, anne-babanız hatta kendiniz olabilirsiniz!'

Özel olarak dizayn edilmiş ilkyardım mankenleri üzerinde, uzman doktorlar tarafından teorik ve uygulamalı olarak sunulan kurslar, toplam 5 seviyeden oluşuyor. Katılımcılara her seviye sonunda 'Katılım Belgesi' verilmesinin yanısıra kursu başarıyla bitirenler de ‘MEB onaylı SERTİFİKA' alıyor.

TEMEL BİLGİ

İlk ve acil yardım konusunda temel bilgi ve beceriyi kazandırmak amaçlı olan birinci seviyede; trafik kazaları, solunum durması, kalp krizi gibi durumlarda öncelikle nelerin düşünülmesi ve yapılması gerektiği üzerinde durulacak. 'Temel ilkyardım eğitimi' olarak adlandırılan bu seviyede pratikte nelerin önemli olduğu vurgulanacak.

GENEL YAŞAM DESTEĞİ

‘Genel yaşam desteği', kursun ikinci seviyesi. İnsan vücudundaki organ ve sistemler arasındaki işbirliğini kavrayıp, özel durumlarda kazazedeye uygulanacak davranış biçimini ele alan bu seviyede; kan durdurma yöntemleri, kazazedeyi taşıma yöntemleri, kanama türleri ve sebepleri gibi durumlar ele alınacak.

İLERİ YAŞAM DESTEĞİ

Üçüncü seviye olan ‘İleri yaşam desteğine giriş' ise öncelikle spor faaliyetleri sırasında, karşılaşılan tehlikelerde uygulanacak ilkyardım teknikleri konusundaki eğitimi kapsıyor. Kırık, çıkık, bayılma, vurgun, sıcak çarpması gibi durumların ele alınacağı bu seviyede kas, kemik ve eklemler gibi insan vücudundaki sistemler konusunda da bilgi verilecek.

İŞ VE ÇOCUK KAZALARI

Özellikle iş yerindeki kazaların ve çocuklarda sık sık karşılaşılan sorunların ele alındığı 'İş kazaları ve çocuklara ilkyardım' seviyesi çeşitli zehirlenmeler hakkında da bilgi verilecek olan bir sunum. Batıcı ve delici yaralanmalar, gıda zehirlenmeleri, böcek sokmaları, yanıklar ve benzeri durumlarda neler yapılacağı konu ediliyor.

DOĞAL AFETLER

Beşinci ve son seviye olan ‘Kitlesel felaketlerde, bulaşıcı hastalıklarda ve özel durumlarda ilkyardım', doğal afet ve kitlesel felaketlerde, bulaşıcı hastalıklarda davranış biçimleri, evde - işyerinde - yolda karşılaşılabilecek özel durumlarda yapılması gerekenlerin üzerinde durulduğu bir kategori. Burada, radyasyon, salgın hastalıklar, nükleer santral kazaları gibi kitlesel olan ve ilkyardım gerektiren durumların yanısıra, astım, beyin kanaması, kendi kendine enjeksiyon gibi özel durumlar hakkında da bilgi veriliyor.

Her seviyenin sonunda uygulamalı gösterimlerin ve tekrarların da bulunduğu kurslar sonunda TU-MER tarafından verilecek olan sertifika, başarılı olanlara ayrıca birer ilkyardım uzmanı olma şansı da veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!