A Vitamini eksikliği tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

A Vitamini eksikliği tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

A vitamininin eksikliği gece körlüğüne ve baştaciğer kanseri olmak üzere bazı kanser türlerine yol açıyor. Öte yandan gebe kadınlara A vitamini verilmesi durumunda bebekte solunum zorluğu sendromu olasılığı azalırken, kadınlarda adet dönemi gerginliğini ortadan kaldırıyor.

Dr. Stephan Davies ve Dr. Alan Stewart’in araştırmalarına göre, A vitamini yağda eriyen bir çok bileşiği içine alan vitamin özelliği taşıyor. Bunların en önemlisini ise retinol oluşturuyor. A vitamini yalnız hayvansal besinlerde bulunmakla birlikte beta-karoten bileşiği sebzelerde de bulunuyor ve suda eriyor. A vitamininin en önemli ve en iyi bilinen etkisi göz üzerinde görülüyor. Gözün kurumasını ve saydam tabakadaki değişiklikleri önleyen A vitamini retinanın normal işlev yapmasını sağlıyor, özellikle de gözün ışığa duyarlı kesimleri için gerekiyor. Üçüncü dünya ülkelerinde yılda 500 bin kişinin A vitamini eksikliği yüzünden görme yeteneğini kaybettiği ve bunların üçte ikisinin de bir kaç hafta içinde öldüğü biliniyor. Hücre zarlarının dengesini sağlayan A vitamininin bedensel işlevler üzerinde de önemli etkileri bulunuyor. A vitamini eksikliği dünya çapında çok yaygın bulunuyor ve ağır bir besin eksikliği şeklinde nitelendiriliyor. Gelişmiş ülkelerde A vitamini eksikliklerine sık rastlanmamakla birlikte sindirim sistemi bozukluklarında, pankreas hastalığı, safra yolları tıkanması, incebağırsak hastalıklarında da A vitamini eksikliği görülüyor. A vitamini eksikliğinin en erken belirtisi gece körlüğü ve gözlerde kuruluk ile ortaya çıkıyor.

A vitamini kanser ilişkisi

Kanserden korunmada A vitamininin ve beta-karotenin rolü olduğu birçok araştırmacı tarafından ortaya atılıyor. Kimi tür kanserlerin giderek artması da A vitamini eksikliğine bağlanıyor. Bu incelemeler sonunda özellikle iyi bitkisel A vitamini kaynakları havuç, ıspanak, lahana, portakal ve sarı renkli meyveler şeklinde sıralanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!