Kazalarda insan faktörü

Güncelleme Tarihi:

Kazalarda insan faktörü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ülkemİzde trafik kazaları incelendiğinde sürücü, yaya ve yolcu kusuruna bağlı olarak kazaların meydana geldiği kadar, taşıt ve karayolu yapısına ait kusura bağlı olarak da ortaya çıktığını görüyoruz. Ancak; bilinen odur ki, meydana gelen kazalarda kusur nisbeti en yüksek olan faktör insan unsuruna dayalı olanıdır. Trafik kazalarının azaltılmasında trafiğe iştirak edenlerin eğitimi ve altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi yanında denetleme hizmetlerinin etkili ve sürekli bir şekilde yapılmasının da gereği vardır. Yakın zamanda girdiğimiz yeni milenyum (2000) yılında geriye baktığımızda;

KAZALARIN NİTELİĞİ

İlimiz Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve bağlı istasyonlar amirliklerimizin sorumluluk alanları dahilinde bulunan toplam 901 km.lik karayolu güzergahında 1999 yılı içerisinde meydana gelen ölümlü-yaralamalı ve hasarlı kazalarda azalmaların meydana geldiği istatistiki bilgilerden tespit edilmiştir. Şubemiz ve bağlı istasyon amirliklerimizin sorumluluk alanlarında 1998 yılında toplam 2.081 adet trafik kazası meydana gelmiş olup, bu kazalardan 84 adedi ölümlü, (125 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir) 821 adedi yaralamalı, (1.747 vatandaşımız yaralanmıştır) 1.176 adet ise hasarlı olarak meydana gelmiştir.

Yine şubemiz ve bağlı istasyon amirliklerimizin sorumluluk alanları dahilinde 1999 yılında toplam 1.84 adet trafik kazası meydana gelmiş olup, bu kazalarda 62 adedi ölümlü, (75 vatandaşımız yaralanmıştır) 1.051 adet kaza ise hasarlı olarak meydana gelmiştir. Ayrıca trafik kazalarında meydana gelen hasar ise ülke ekonomisi için ayrı bir felakettir. 1998 ve 1999 yılı baz alındığında oranda yüzde 11.38 azalmanın meydana geldiği görülmektedir.

Konuk Yazar

Ergin İŞLER

Antalya Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!