Enis Berberoğlu: Kayıp uçağın kargosu da kayıp

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Türkiye'nin yakın tarihindeki en iddialı ekonomik programın akıbeti bugünkü darağacı zirvesine bağlı olduğuna göre, bizim de mola vererek başka konulara girmemizi herhalde hoş görürsünüz...

* * *

Geçen hafta ekonomi gündemini takip ederken medyada fazla büyük yer almayan, ancak önemli bir haber gözümüze çaptı.

Habere göre, Türk Emniyeti ile Amerikan Uyuşturucuyla Mücadele Örgütü (DEA) işbirliği sayesinde Peru-ABD-Türkiye hattında çalışan uluslararası bir uyuşturucu çetesi yakalandı:

* 20 trilyon lira değerinde 50 kilo kokain, Peru'dan yola çıktı.

* Uydularla izlenen gemiye ABD'nin Güney Carolina Eyeleti'nin Charleston Limanı'nda baskın yapıldı, uyuşturucu ele geçirildi.

* Ama iki ülke polisinin işbirliği çerçevesinde bu operasyon gizli tutuldu, uyuşturucunun 5 kiloluk bölümü gemiyle Mersin'e ‘‘yem’’ olarak gönderildi.

* Uyuşturucuyu Lübnan ve İsrail'e yollamak isteyen şebekenin Türkiye kolu da çökertildi...

* * *

Operasyonda hemen göze çarpan bazı ayrıntıları sayalım:

* Şebeke, Peru'dan Lübnan'a kadar uzanan geniş bir coğrafyada etkin... Nitekim yakalanan 14 sanıktan 10'u Türk, 2'si İsrailli, biri ABD ve biri de Peru uyruklu...

* ABD'li uyuşturucu ajanları ve DEA, belki de uzun yıllardır ilk kez bu ölçüde büyük bir operasyonda Türk Emniyeti'ne güvendi.

Susurluk kazasının ardından peş peşe patlak veren skandalların zedelediği güven ortamı, anlaşılan yeniden kuruldu...

* Hiçbir ülke, uluslararası uyuşturucu şebekelerinin hakkından tek başına gelemez. Türkiye'nin yeniden hak ettiği saygın konuma kavuşması bu açıdan son derece hayırlıdır.

* * *

Böyle bir coğrafyada yaşayan bir gazeteci sıfatıyla son iki haftadır gazetelere yansıyan ‘‘kayıp uçak’’ haberlerini okurken aklımıza ‘‘Acaba’’ sorusunun takılmasını bilmem paranoya mı sayarsınız?

Dilerseniz hafıza tazeleyelim...

Ukrayna'dan İran'a giden Ekvator Guana Havayolları'na ait Antonov 28 tipi kargo uçağı, 29 Aralık'ta Karadeniz üzerinde kayboldu.

Nikolai Havalimanı'ndan havalanan uçakla, Ankara'dan ‘‘teknik iniş’’ izni istedikten hemen sonra temas kaybedildi.

Arama çalışmalarına başlanırken Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, uçak hakkında Ukrayna makamlarından bilgi alınamadığını belirtti, ‘‘Bize de bilgi verilmemiş. Ne getiriyor, ne taşıyor belli değil’’ dedi.

Uçağı arama çalışmaları karaya da kaydırıldı, Göynük Dağı çevresiyle, Sinop'un Türkeli İlçesi'nde sürdürüldü... Ama henüz bir iz bulunamadı.

Ukrayna-İran rotası akla ilginç kargo ihtimallerini getiriyor... Belki uyuşturucu, daha büyük ihtimalle silah. Dileriz kayıp uçağın kayıp kargosu da bulunur, biz de sadece ‘‘fikri takip’’ görevimizi yerine getirmiş oluruz.

Yazarın Tüm Yazıları