Kuş cennetine liman yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kuş cennetine liman yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa ve Asya'nın en önemli sulak alanlarından olan ve ‘‘İzmir Kuş Cenneti’’ diye bilinen Gediz Deltası'na İzmir Ticaret Odası tarafından liman yapılmak isteniyor. Sivil toplum örgütleri ve bilim adamları, bu projenin Türkiye doğasına asla onarılamayacak bir yıkım getireceğine dikkat çekiyorlar.

İZMİR Kuş Cenneti'ne yapılmak istenen ‘‘İzmir 2. Liman Projesi’’ büyük tepki çekiyor. ‘‘Kuşların Başkenti’’ olarak da bilinen ve uluslararası üne sahip Gediz Deltası'na liman yapılmasına başta İzmirliler, sivil toplum kuruluşları ve üniverseteler şiddetle karşı çıkıyor.

Çeşitli yasalarla koruma altına alınmış olan deltaya yapılmak istenen liman tasarısı, önceleri daha büyüktü. İzmir Ticaret Odası, çevreye zarar vereceğini anladı ve gelen tepkileri de göz önüne alarak projeyi daha sonra ‘‘kanal-liman’’ adı altında küçülttü.

Her türlü insani etkinlikten uzak kalması ve korunması gereken cennte bu yeni pqrojenin yapılması, tahlikeleri uzaklaştırmayacak. Tam tersine daha önceden de yapılaşma ve sanayi baskısı altındaki bölgeye ilgiyi daha da artıracak. Halbuki İzmir'e ikinci liman için, Aliağa civarı gibi, çok daha alternatif yerler bulunuyor.

Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD), İzmir Valiliği'ne ve Çevre Bakanı İmren Aykut'a konunun ciddiyetini gösteren bilgi ve belgelerle çağrıda bulundu. DHKD, bilimsel ve ekolojik açıdan çok değerli olan Gediz Deltası'nın bir an evvel ‘‘Ramsar Alanı’’ ilan edilerek koruma altına alınmasını istedi.

ULUSLARARASI SIKINTI

Öte yandan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Mehmet Sıkı, kuş cennetine yapılacak limanın, uluslararası platformda Türkiye'nin güvenini sarsacağını kaydetti. Doç. Sıkı, İzmir Kuş Cenneti'nin Paris ve Ramsar anlaşmalarının yanı sıra Bern Sözleşmesi'yle de koruma altına alındığını, bunları yok saymanın mümkün olamayacağını söyledi. Doç. Sıkı, Çevre Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalarda, bölgede yaşayan 205 kuş türünden 130'unun koruma altına alınan türden olduğuna dikkati çekti.

Ramsar Anlaşması Avrupa Bölge Koordinatörü Tim Jones'in de konuyu yakından izlediğini belirten Doç. Sıkı, ''Jones, bu bölgenin Türkiye Cumhuriyeti'nin Ramsar'a attığı imza ile koruma altında olduğunu bize hatırlattı'' dedi. Doç. Dr. Mehmet Sıkı, İzmirli işadamlarının ülkeye zarar vermeden, projeyi yeniden gözden geçirmelerini isteyerek ‘‘Bu projeden hemen vazgeçilmelidir. Hem ülkenin kaynakları boş yere harcanacak, hem de Türkiye uluslararası platformlarda bu yüzden itibar kaybedecektir’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!