Herakles Lahdi'nin parçaları birleşti

Güncelleme Tarihi:

Herakles Lahdinin parçaları birleşti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

ANTALYA'dan 25 yıl önce yurt dışına kaçırılıp 1998'de geri getirilen milattan sonra 2'nci yüzyıla ait Herakles Lahidi'nin iki parçası Antalya Müzesi'ndeki yerine yerleştirildi. Herakles'in kölelikten kurtulmak için başardığı 12 tehlikeli görevin tasvir edildiği iki parça, lahidin yan yüzlerini oluşturuyor. Ancak lahidin bir parçası ile figürlerden üçünün başı hálá eksik ve bu parçaların nerede oldukları bilinmiyor.

Mitolojik kahraman Herakles'in lahidi, Antalya'nın tarihi Perge Anti Kenti'nde 1974 yılında yapılan kaçak kazılarda bulundu, büyük ve ağır olduğu için parçalanarak yurt dışına kaçırıldı. Kaçırılan parçalardan biri daha önce ABD Paul Getty Müzesi tarafından iade edildi. Geçen yıl da Schwartzkopf koleksiyonunda bulunan 2 parça Henkel TAŞ tarafından ülkemize getirildi. Bu iki parça Antalya Müzesi'ndeki heykele, arkeologlar Ünal Demirel ve Ali Koç tarafından monte edildi.

Antalya Müzesi Müdürü Metin Pehlivaner, Herakles Lahidi'nin kısa bir süre sonra ziyarete açılacağını belirterek, ‘‘Halen lahidin 4'üncü bölümü ile figürlerden 3'ünün başları eksik. Müzemizde yeni yapılan salonda bu muhteşem lahidimiz kısa süre sonra sergilenecektir’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!