Trafik canavarını tanıyalım

Güncelleme Tarihi:

Trafik canavarını tanıyalım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Trafikte üç tip insan vardır,yaya, sürücü, yolcu... Her yıl ölüyor binlercesi trafik kazaları sonucu. Öğrenelim, öğretelim, her türlü kuralı olmasın bundan böyle, ne ölü, ne de yaralı. Kavşaklarda, virajlarda, yaya, okul, hemzemin geçitlerde, köprülerde, tünellerde, ilerisi görülmeyen tepe üstlerinde...

Sürücüysen, şerit değiştirme, duraklama yapma,park yapma, araç sollama... Hız azalt. Öğrenelim, öğretelim, her türlü kuralı, olmasın bundan böyle, ne ölü, ne de yaralı. Takip etme araçları, çok yakından güvenme lastiğine, firenine çarpıverirsin arkadan.

HER ŞEY TRAFİK İÇİN

Yazık değil mi gencecik insanlara, bağrıyanık analara okula giden, okuldan dönen, her şeyimiz çocuklara, trilyonlara, hatta katrilyonlara varan paralara, en kötüsü kaza sebebiyle, yok olup sönen ocaklara. Birçok kurum, görevli trafik için, emniyetin görevi denetim için, Milli Eğitim'in görevi eğitim için, Belediyenin görevi yol yapmak için.

CAYDIRICILIĞI YOK

Maliyenin görevi ise, tahsil etmek para cezasını, ancak, henüz tahsil edilmemiş değil büyük bir kısmını, trafik polisi kesiyor cezayı, dolduruyor evrakı Vergi dairelerinin ise yok ceza toplama merakı. Caydırıcılığı yok toplayamazsan parasını, istersen yüz katı yap para cezasını, sayfalarca yazsam anlatamam kurumların eksiğini.

Sanki dışarıdan birisi gelip düzeltecek ülkenin trafiğini. Antalya'da Devlet Hastanesi'nde çalışırken idareci olarak, görünce kazaları üzüldüm duyarlı bir insan olarak, araç kullanıyorum yıllardır sürücü olarak, anlatacağım çarelerini sizlere devamlı olarak.

KULLANAMIYORUZ

Var hamdolsun ülkemizde radyomuz, televizyonumuz ancak yeterince eğitim hizmetinde kullanamıyoruz öğrettik, en az otuz şarkıyı, on yaşındaki çocuğa öğretemedik trafik ve ilkyardım kurallarını, bu yavrucağa.

Kanun gereği, koyduk okullara trafik dersini, yetiştiremedik ders anlatabilecek öğretmeni, öğrencilerin yarısı gidiyor, servis aracıyla okullara kendilerini okula getiren sürücü, uymuyor kurallara.

Konuk Yazar

Abdullah GÖKMEN

Bucak Eğitim Kalkınma ve Araştırma Vakfı Başkanı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!