Devlet müteahhitin peşinde

Güncelleme Tarihi:

Devlet müteahhitin peşinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremde kullanılmaz hale gelen 70 okulu boşaltan ve öğrencileri diğer okullara nakleden Milli Eğitim Müdürlüğü şimdi çürük binaları yapan müteahhitlerin peşinde. İsmi tespit edilen ve binaları onarmaları istenenler arasında yaptığı üç okul da kullanılmaz hale gelen müteahhitler de var.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, depremden sonra kullanılamaz hale gelen okul binalarının müteahhitlerine tebligat göndererek bina onarımını üstlenmelerini istedi. Yasal sorumluluk sınırı beş yıl olduğu için sadece 16 müteahhitin ismini tespit eden müdürlük diğer binaların onarımını kendi üstlendi. Bu arada bildirimde bulunulan müteahhitlerin işi ağırdan aldığı, yapının güçlendirme ve takviyesine yanaşmadığı, ciddi hasar gören binalarda bile yalnızca çatlakları onardıkları öğrenildi.

Depremden önce çatladı

16 kişilik müteahhit listesinde bazı isimler dikkat çekiyor. Mesela İsmail Çakmak. Avcılar'da Alsancak İlköğretim Okulu'nu, Bağcılar'da ise Tiryaki Hasan Paşa İlköğretim Okulu'nu inşa eden Çakmak'ın yaptığı iki bina da ağır hasar görmüş durumda. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bayındırlık Bakanlığı'nın raporlarına göre binalar kullanılmaz durumda.

Tiryaki Hasan Paşa İlköğretim Okulu'nun hasarı depreme ait değil. Çatlaklar depremden önce oluştu. İTÜ'nün raporuyla binanın sağlam olmadığı anlaşıldı. Depremden sonra ise binada çok ağır hasar meydana geldi. Bunun üzerine okul yıktırıldı. Aynı yerde yeni bina inşaatına başlandı. Binanın yapımını ise müteahhit değil İl Milli Eğitim Müdürlüğü üstlendi.

Cebiroğlu: Üçte üç!

Müteahhitler arasında dikkat çeken bir diğer isim ise yaptığı üç okul binası da ağır hasar gören Hasan Basri Cebiroğlu. Cebiroğlu, Ümraniye, Sultanbeyli ve Gaziosmanpaşa'da üç ayrı okul inşa etti: Hasan Tahsin, Kaptanı Derya ve Osmangazi ilköğretim okulları. Depremlerden sonra İTÜ ve Bayındırlık Bakanlığı'nın verdiği üç ayrı rapor da okulların kullanılamayacağı yönünde.

Bu arada ağır hasar gören 70 okul binasının listesi incelendiğinde de en çok zemini sağlam olarak bilenen Sarıyer'de hasar meydana geldiği görülüyor. İlçede tam yedi okul binası hasarlı. Büyükçekmece'de altı, Tuzla ve Ümraniye'de beş, Gaziosmanpaşa'da ise dört okul hasarlı.

KULLANILAMAYACAK HALE GELEN OKULLAR

AVCILAR : Alsancak İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), Ömer Seyfettin İlköğretim Okulu (Eski bina yıkılarak yeniden yapılmalı), Denizköşkler İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

BAĞCILAR : Atatürk İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), Tiryaki Hasan Paşa İlköğretim Okulu (Kullanılmaz),

Münir Nurettin Selçuk İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

BAHÇELİEVLER : Bahçelievler İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

BAKIRKÖY : Bakırköy Lisesi (Kullanılmaz. Yeniden yapılmalı)

BAYRAMPAŞA : Ahmet Haşim İlköğretim Okulu (Yıkılarak yeniden yapılmalı), Mustafa Itri İlköğretim Okulu (Yıkılıp yeniden yapılmalı)

BEŞİKTAŞ : Ortaköy İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), Kılıç Ali Paşa İlköğretim Okulu (Takviyeden sonra kullanılır)

BEYKOZ : Dereseki İlköğretim Okulu (Bina tamamen güçlendirilmeli)

BEYOĞLU : Piri Reis İlköğretim Okulu (Takviyeden sonra kullanılır)

BÜYÜKÇEKMECE : Evren Sanayi Çıraklık Eğitim Merkezi (Kullanılmaz), İncirtepe Lisesi (Onarılmadan kullanılmaz), Esenyurt İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), İbrahim Özaydın İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), Gürpınar İlköğretim Okulu (Takviye yapılmadan kullanılmaz)

ÇATALCA : Çatalca Lisesi (Yıkımı uygundur)

ESENLER : Atışalanı Lisesi (Güçlendirme yapıldıktan sonra kullanılır), Birlik İlköğretim Okulu (Güçlendirmeden sonra kullanılır)

Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

EYÜP : Cumhuriyet İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

FATİH : Kırımlı Aslanbey İlköğretim Okulu (Kullanılmaz, takviye gerekir), Yedikule İlköğretim Okulu (Kullanılmaz, takviye gerekir)

GAZİOSMANPAŞA : İstiklal İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

Arnavutköy İlköğretim Okulu (Yıkılıp yeniden yapılmalı), Hasan Tahsin İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), Taşoluk İlköğretim Okulu (Bina güçlendirilmeli)

KADIKÖY: Kadıköy Anadolu Kız Meslek Lisesi (Onarımsız kullanılmaz), Suadiye Lisesi (Takviye edilmeli ya da yeniden yapılmalı)

Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi (Takviye edilmeli, çatı yıkılmalı)

KAĞITHANE: Vasfi Çobanoğlu İlköğretim Okulu (Onarımdan sonra kullanılır), Yaşar Doğu İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

Cengizhan Lisesi (Kullanılmasına heyet karar vermeli. Beton kalitesiz)

KARTAL: Kartal Sağlık Eğitim Merkezi (Güçlendirmeden kullanılmaz)

KÜÇÜKÇEKMECE: Nahit Menteşe Endüstri Meslek Lisesi (Güçlendirmeden sonra kullanılır)

Yunus Emre İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

MALTEPE : Gülsuyu İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), Kaşgarlı Mahmut İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

PENDİK : 50. Yıl İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), Dolayoba İlköğretim Okulu (Yeni binanın takviyesi gerekli)

SARIYER : Dumlupınar İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

Kazım Karabekir İlköğretim Okulu (Onarımdan sonra kullanılır)

Şükrü Naili Paşa İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu (Kolon-kiriş çatlakları onarılmalı) , Sarıyer Kız Meslek Lisesi (Restorasyon projesine göre onarım gerekli), Sarıyer Lisesi (Yıkılmalı)

Cumhuriyet İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

SiLİVRİ : Selimpaşa İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), Kamiloba Lisesi (Zemindeki hareketlenme önlenmeli. Deprem hasarı yok)

SULTANBEYLİ: Kaptanı Derya İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

ŞİLE : 50. Yıl Lisesi (Ağır bir onarım ve takviye gerekir), Şile Halk Eğitim Merkezi (Onarılsa dahi kullanılmaz)

ŞİŞLİ : Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu (Taşıyıcı sistem takviyesi), Mahmut Şevket Paşa İlköğretim Okulu (Bayındırlık Müdür. keşif yapacak)

TUZLA : Çağrıbey İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), Süleyman Demirel Anadolu Ticaret Meslek Lisesi (Takviyesiz kullanılmaz)

Tuzla Endüstri Meslek Lisesi (Onarımı pahalıysa yeniden yapılmalı)

Tuzla Lisesi (Acil onarım), Evliya Çelebi İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

ÜMRANİYE : Gençosman İlköğretim Okulu (Takviye edilmeden kullanılmaz), Uzun Mehmet İlköğretim Okulu (Kullanılmaz), Atakent Lisesi (Takviye edilmeli), Eflatun Cem Güney İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

Osmangazi İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

ÜSKÜDAR : Sevgi İlköğretim Okulu (Kullanılmaz)

ZEYTİNBURNU : Zeytinburnu Halk Eğitim Merkezi (Yeniden yapılmalı)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!