Talih oyunlarına vergi zammı

Güncelleme Tarihi:

Talih oyunlarına vergi zammı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Milli Piyango İdaresi (MPİ), deprem vergisi ve katma değer vergisi oranlarındaki artışın ardından loto ve milli piyango bilet ücretlerine de zam yapıyor. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İlham Küsmenoğlu'nun verdiği bilgiye göre, deprem vergisi, sayısal loto zammını da beraberinde getirdi. 20 bin lirası 8 yıllık eğitime katkı payı olmak üzere halen kolon ücreti 100 bin lira olan sayısal lotoda, yazılım sorunu yüzünden 20 bin liralık ek vergi hemen fiyata yansıtılamadı. Kanun gereği uygulamanın 1 Aralık'da başlaması sonucu, kolon başına 20 bin liralık ek vergi, başlangıçta Milli Piyango İdaresi tarafından üstlenildi.

İdare, ek vergi ile normalde 120 bin liraya yükselen kolon ücretinin yanı sıra KDV oranlarındaki 2 puanlık artışı da dikkate alarak, sayısal loto ücretine zam kararı aldı. Yeni düzenleme çerçevesinde kolon ücreti olarak 150 bin lira, 175 bin lira ve 200 binlira alternatifleri hazırlandı. Milli Piyango Yönetim Kurulu'nun yapacağı tercih sonrası, sistemi kuran ITEC uzmanlarının Türkiye'ye gelerek yeni yazılımları yapacağı ve bu işlem biter bitmez loto zammının yürürlüğe gireceği belirtildi.

MPİ, sayısal lotonun yanı sıra piyango bilet ücretlerini de yeni yıldan geçerli olmak üzere yüzde 50 oranında artıracak.

Alınan karar gereğince, halen normal çekilişlerde 2 milyon lira olan tam bilet, yeni yılda 3 milyon liradan satılacak. Bu şekilde vatandaşlar, yarım bilet için 1.5 milyon lira, çeyrek bilet için de 750 bin lira ödemede bulunacak.

Talih kuşu, bilet ücretlerini yüzde 50 artırırken, büyük ikramiyedeki artış oranı ise yüzde 25 olacak. Bu yıl normal çekilişlerde büyük ikramiye olarak 400 milyar lira veren Piyango İdaresi, bu rakamı yeni yılda 500 milyara yükseltecek.

Milli Piyango, büyük ikramiye artışının yanı sıra, basılan bilet sayısını azaltarak, talih kuşundan ikramiye kazanma oranını da artıracak. Halen normal çekilişlerde 800 bin olan numara sayısı, 2000 yılında 600 bine düşürülecek.

KAZANMA ŞANSI

MPİ Genel Müdürü İlham Küsmenoğlu, yeni düzenleme ile piyango biletlerinin cazibesini artıracaklarını belirterek, ‘‘Vatandaşta sayısal lotodan daha fazla para kazanılıyor anlayışı var. Bu yanlış. Piyangodan kazanma şansı daha fazla. Yeni yılda piyango lehine olan bu durum daha da fazlalaşacak. Milli Piyango'dan büyük ikramiye kazanma olasılığı 600 binde 1 olacak. Bu oran sayısal lotoda ise 14 milyonda 1 düzeyinde bulunacak’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!