Deprem vergisi bugünden itibaren yürürlükte

Güncelleme Tarihi:

Deprem vergisi bugünden itibaren yürürlükte
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 1999 00:00

Emlak Vergisi Kanunu'ndaki bina, arsa ve arazilerin 1999 yılı emlak vergisi matrahları üzerinden, bir defaya mahsus olmak üzere ek vergi alınacak. Söz konusu vergi, Aralık 1999 ve Mart 2000'de olmak üzere iki taksitte ödenecek.

Depremin yol açtığı ekonomik kayıpların giderilmesi amacıyla bazı ek vergiler getiren 4481 sayılı kanun, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Bu arada, sahip olunan konutlardan brüt alanı 120 metrekareyi geçmeyen ve mükellefçe seçilecek bir tanesi; Bolu, Kocaeli, Sakarya ve Yolova il merkezleri ile ilçelerinde bulunanların bina, arsa ve arazileri; 17 Ağustos veya 12 Kasım'daki depremde varlıklarının en az yüzde 10'nunu (belgelenmek kaydıyla) veya birinci derece kan hısımlarından birini (eş dahil) kaybedenlerin bina, arsa ve arazileri, ek emlak vergisi kapsamı dışında tutuldu. Bina ve arazi vergisiyle getirilen muafiyet ve istisnalar, bu vergi bakımından da geçerli olacak.

Bu vergi, 1999 yılı emlak vergisi matrahı üzerinden, bugünden itibaren Emlak Vergisi Kanununda yer alan nispetlerde belediyelerce hesaplanacak.

Tahakkuk eden ek emlak vergisi, mükelleflerce Aralık 1999 ve Mart 2000'de olmak üzere 2 taksitte ödenecek. Belediyeler, tahsil ettikleri bu vergiyi, tahsilatı takip eden ayın 20. günü akşamına kadar, muhtasar beyannamesi ile bağlı oldukları vergi dairesine beyan ederek ödeyecekler.

Motorlu taşıtlar vergisi

Bu arada, 1999 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi kadar, ek motorlu taşıt vergisi ödenecek. Verginin ilk taksiti Aralık ayı sonuna kadar, ikinci taksidi ise 2000 yılı Mart ayı sonuna kadar taşıtın kayıtlı olduğu yerin vergi dairesine ödenecek.

Kanun uyarınca, depremden etkilenen 4 il ve ilçelerindeki motorlu taşıtlar, 17 Ağustos ve 12 Kasım'daki depremlerde birinci derece kan hısımlarından birini (eş dahil) kaybedenlere ait taşıtlar, depremde hasar gördüğü belgelenecek taşıtlar ile yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan taşıtlar ek vergiden istisna tutuldu.

Özel iletişim vergisi

Kanunla, 31 Aralık 2000 yılına kadar uygulanmak üzere, önümüzdeki Aralık ayından itibaren, her çeşit cep telefonu işletmecileri tarafından verilen tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri (Bolu, Kocaeli, Sakarya ve Yalova merkez ve ilçeleri hariç) yüzde 25 oranında özel iletişim vergisine tabi tutuldu.

Her ay tahakkuk edecek olan yüzde 25 oranındaki özel iletişim vergisi faturalarda gösterilecek.

Özel işlem vergisi

8 yıllık zorunlu temel eğitime katkı payı kesilen bazı işlem ve kağıtlardan, katkı payı kadar "özel işlem vergisi" adıyla vergi alınacak.

Bu vergiye ilişkin kanun maddesi önümüzdeki Aralık ayından itibaren uygulanmaya başlanacak. Bakanlar Kurulu, özel işlem vergisi tutarlarını ayrı ayrı veya birlikte 10 katına kadar artırabilecek.

Kanunun bir başka maddesi ile de Bakanlar Kurulu'na, yüzde 300 olarak belirlenen Akaryakıt Tüketim Vergisi oranını, yüzde 500'e kadar çıkarma yetkisi verildi. Bu durum, akaryakıta vergi kaynaklı hemen zam yapılacağı anlamına gelmiyor. Alınan yetkiye dayalı, vergi artırımı yapılması durumunda bu fiyatlara yansıyacak.

Faiz vergisi

1 Ocak 2000 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, 1 Aralık 1999 tarihinden önce ihraç edilmiş olan devlet iç borçlanma senetlerinden, (özel tertip devlet tahvilleri ve döviz cinsinden tahviller hariç) alınacak vergi oranları da şöyle belirlendi:

"İskontolu tahvil ve bonolara ödenen faizlerden, 1 Aralık 1999 tarihinden itibaren; vadesine 1-91 gün kalanlara yüzde 4, vadesine 92-183 gün kalanlara yüzde 9, vadesine 183 günden fazla kalanlara yüzde 14,

3 yıl vadeli değişken faizli 3 ayda bir kupon ödemeli tahvil faizlerinden yüzde 4, 2 yıl vadeli sabit faizli, kupon ödemeli faizlerinden yüzde 19 oranında faiz vergisi ödemeyi yapanlar tarafından kesilecek ve ilgili ayı izleyen ayın 20. günü akşamına kadar muhtasar beyannameyle beyan edilerek ödenecek."

Ödenen vergiler, hiçbir vergiden mahsup edilemeyecek. Kendisine yapılan ödemelerden kesinti yapılanlar, kesinti tutarını ticari kazançlarının veya menkul sermaye iratlarının tespitinde gider olarak dikkate alabilecekler.

1 Aralık 1999 tarihinden sonra ihraç edilecek devlet iç borçlanma senet faiz tutarları, bu vergiye tabi olmayacak.

Diğer düzenlemeler

Kanuna göre, Bankalarca verilen çeklerden her yaprak için alınan değerli kağıt bedelleri 600 bin liraya çıkarıldı.

RTÜK'e verilen reklam gelirleri, Rekabet Kurumu adına elde edilen gelirler, İMKB'de yapılan işlemlerden alınan borsa payları, SPK'nın yaptığı tescil ve kayıt ücretlerinden, kanunun yürürlük tarihinin sona erdiği ayın sonu itibariyle birikecek tutarlar üzerinden, Maliye Bakanı'nın teklifi ve Başbakan'ın onayıyla hesaplanacak kısmı Merkez Bankası'ndaki ilgili hesaba yatırılacak. Bu kurum ve kuruluşlar, kanunun yayına girdiği tarihten itibaren 10 gün içinde ve her ay olmak üzere birikmiş tutarları Maliye Bakanlığı'na bildirecekler.

Depremde ölenlerin bıraktığı miras üzerinden veraset intikal vergisi alınmayacak.
Haberin Devamı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!