Beykoz’da yer yok

Güncelleme Tarihi:

Beykoz’da yer yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Buyuk bolumu SIT alani olan Beykoz merkezinde yer bulamayanlar, koylerden arsa satin aliyor.

Zemin haritalarinda, sehrin en saglam bolgelerinden biri oldugu ortaya cikan ve deprem sonrasinda evini degistirmek isteyenlerin gozdesi haline gelen Beykoz'da kiralik ev kalmadi. Buyuk bolumu SIT alani kapsamina giren ilcenin merkezine yeni insaat da yapilamiyor.

Keles Emlak'in sahibi Ismail Keles, depremden once 40 - 90 milyon arasinda degisen kiralarin 80-150 milyona yukseldigini soyluyor. 17 Agustos'tan sonra ozellikle Avcilar, Adapazari ve Golcuk'ten gelip, ev kiralayan cok olmus. Simdi ise yogun talebin surmesine ragmen ev olmadigindan kiralayan da yok.

Beykoz'da depremden sonraki taleplere bakildiginda konfor arayisinin da kalmadigi anlasiliyor. Kimse sahildeki betonarme evlere yuz vermiyor. Keles, ozellikle tepelerdeki gecekondularin ragbet gordugunu soyluyor. ‘‘Kalorifer, hidrofor arayan yok. Sadece tek katli veya iki katli olsun istiyorlar’’ diyor.

Beykoz'da emlakcilik yapan Sabit Yavuz da kiralik ev bulunmadigini dogruluyor. Satilik evler de ya tarihi yapilar ya da kundura, cam ve raki fabrikalarinin isci evleri.

Fiyatlarda buyuk dusus

Satilik eski evlerin fiyatlari arsa buyuklugune ve deniz gormesine bagli olarak 250-500 bin dolar arasinda degisiyor. 300 metrekare arsasi olan eski bir ev 300 bin dolara satiliyor. Isci evlerinin iki katli olanlari 30-35 milyar, tek katli olanlari ise 20-25 milyar arasinda satiliyor.

Beykoz'un icinde ev bulamayanlar koylere gidiyor. Ali Bahadir Koyu halki, haftasonlari koyun arkasindaki Ali Bahadir Cayiri'na 100-150 araba geldigini soyluyor. Kendi evi de bu cayirda olan bir koylu, ‘‘Bizi enayi saniyorlar. Nasil olsa koylunun paraya ihtiyaci vardir, ucuza arsasini satar diye dusunuyorlar’’ diyor. Gecimini tarim ve hayvancilikla saglayan Ali Bahadir'da kimse arsasini satmiyor. Koy muhtari Cavit Gul, satislarin Mahmut Sevket Pasa sinirinda oldugunu soyluyor.

Cayirin asil buyuk kismi Mahmut Sevket Pasa Koyu'ne ait. Ali Bahadir'da hic emlak komisyoncusu yokken burada var. Mahmut Sevket Pasa koylusu tapulu arazisinin buyuk kismini satmis bile. Son 10 yildir suren satislar, deprem ile iyice artmis. Halk, metrekaresi 15-20 milyon olan arsalarin, 500 donumden asagi satilmadigini soyluyor. Satin alanlarin bazilari hemen villasini yapmis. Bazilari ise tel orgulerle cevirmis, bekliyor. TEM baglantisi acildiginda Beykoz koylerinin ulasimi rahatlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!