Patriot alıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Patriot alıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Clinton'un gezisi sırasında, Türkiye'yi iki Patriot bataryası satışı konusunda mutabakata varıldı. Ay sonunda 3 üst düzey subay, füze tehditlerine karşı ortak projede çalışmak üzere Pentagon'a gidecek.

TÜRKİYE ile ABD arasında füze teknolojileri işbirliği alanında yeni bir dönem başlıyor. ABD Başkanı Bill Clinton'ın Ankara'ya yaptığı gezi sırasında, komşu ülkelerin füze tehdidiyle çevrili Türkiye'ye, iki Patriot bataryası satışı konusunda ön mutakabata varıldı.

Ay sonunda 3 üst düzey Türk subayı da, ABD ile füze tehditleri konusunda değerlendirmelerde bulunmak ve ortak projeler üzerunde çalışmak üzere Pentagon'a gidecek. Temeli, Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral İlhan Kılıç döneminde atılan projeye göre, füzelerin son dönemde Türkiyeye yönelik füze tehdidi giderek artan İran, Irak ve Suriye'ye yakın bölgeler olan Güneydoğu ve Doğu Anadolu'ya yerleştirilmesi planlandı.

Kasım sonunda Washington'da savunma füzeleri konsepti çerçevesinde gerçekleşecek bir dizi toplantıya katılacak 3 Türk subayına ABD ayrıca, detaylı bir tehdit analiz raporu sunacak. Pentagon, buna ek olarak Türkiye'nin etrafındaki tehditlere etkin olarak kendini koruyabilmesi için mevcut füze tehditleri ile alınacak karşı tedbirler konusunda diğer Türk subayları için kapsamlı bir kurs başlatıyor.

Önümüzdeki haftalarda Washington'da gerçekleşecek Yüksek Düzeyli Savunma Grubu (High Level Defense Group) toplantılarında ise Arrow füzelerinin yanısıra, son olarak Eskişehir Sivrihisar'da açılan ve pilotlara Rus yapımı füzelere karşı korunma eğitimi veren merkez, Türkiye'nin taarruz helikopter projesi, tank ihalesi gibi maddeler de gündeme gelecek.

Türkiye, Çiller'in deneme tahtası değil

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'e yüklendi. Bahçeli, yalancılıkla suçladığı Çiller'in, politikayı öğrenmekle meşgul olduğunu söyleyip, ülkeyi ‘deneme tahtası’ gördüğünü öne sürdü.

Bahçeli, dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, DYP kongresinde MHP için ‘‘Mee, mee..’’ diyen Çiller'in partisine dil uzatmaya kalkıştığını belirtti. Bahçeli, Çiller'e eleştirisini şu sözlerle sürdürdü:

‘‘Bizler, meseleye, tam dört yıl önce ülkemizi tek taraflı yükümlülük altına sokan Gümrük Birliği Anlaşmasını ‘zafer' olarak sunan, Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nı ‘işi bitti' diye ilan ederek seçim malzemesi olarak kullanmaya çalışanlar gibi yaklaşamayız.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!