GeriSeyahat Beykoz’da yer yok
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Beykoz’da yer yok

Beykoz’da yer yok

Büyük bölümü SİT alanı olan Beykoz merkezinde yer bulamayanlar, köylerden arsa satın alıyor.

Zemin haritalarında, şehrin en sağlam bölgelerinden biri olduğu ortaya çıkan ve deprem sonrasında evini değiştirmek isteyenlerin gözdesi haline gelen Beykoz'da kiralık ev kalmadı. Büyük bölümü SİT alanı kapsamına giren ilçenin merkezine yeni inşaat da yapılamıyor.

Keleş Emlak'ın sahibi İsmail Keleş, depremden önce 40 - 90 milyon arasında değişen kiraların 80-150 milyona yükseldiğini söylüyor. 17 Ağustos'tan sonra özellikle Avcılar, Adapazarı ve Gölcük'ten gelip, ev kiralayan çok olmuş. Şimdi ise yoğun talebin sürmesine rağmen ev olmadığından kiralayan da yok.

Beykoz'da depremden sonraki taleplere bakıldığında konfor arayışının da kalmadığı anlaşılıyor. Kimse sahildeki betonarme evlere yüz vermiyor. Keleş, özellikle tepelerdeki gecekonduların rağbet gördüğünü söylüyor. ‘‘Kalorifer, hidrofor arayan yok. Sadece tek katlı veya iki katlı olsun istiyorlar’’ diyor.

Beykoz'da emlakçılık yapan Sabit Yavuz da kiralık ev bulunmadığını doğruluyor. Satılık evler de ya tarihi yapılar ya da kundura, cam ve rakı fabrikalarının işçi evleri.

Fiyatlarda büyük düşüş

Satılık eski evlerin fiyatları arsa büyüklüğüne ve deniz görmesine bağlı olarak 250-500 bin dolar arasında değişiyor. 300 metrekare arsası olan eski bir ev 300 bin dolara satılıyor. İşçi evlerinin iki katlı olanları 30-35 milyar, tek katlı olanları ise 20-25 milyar arasında satılıyor.

Beykoz'un içinde ev bulamayanlar köylere gidiyor. Ali Bahadır Köyü halkı, haftasonları köyün arkasındaki Ali Bahadır Çayırı'na 100-150 araba geldiğini söylüyor. Kendi evi de bu çayırda olan bir köylü, ‘‘Bizi enayi sanıyorlar. Nasıl olsa köylünün paraya ihtiyacı vardır, ucuza arsasını satar diye düşünüyorlar’’ diyor. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Ali Bahadır'da kimse arsasını satmıyor. Köy muhtarı Cavit Gül, satışların Mahmut Şevket Paşa sınırında olduğunu söylüyor.

Çayırın asıl büyük kısmı Mahmut Şevket Paşa Köyü'ne ait. Ali Bahadır'da hiç emlak komisyoncusu yokken burada var. Mahmut Şevket Paşa köylüsü tapulu arazisinin büyük kısmını satmış bile. Son 10 yıldır süren satışlar, deprem ile iyice artmış. Halk, metrekaresi 15-20 milyon olan arsaların, 500 dönümden aşağı satılmadığını söylüyor. Satın alanların bazıları hemen villasını yapmış. Bazıları ise tel örgülerle çevirmiş, bekliyor. TEM bağlantısı açıldığında Beykoz köylerinin ulaşımı rahatlayacak.

False