Ulusoy’a 250 milyarlık dava

Güncelleme Tarihi:

Ulusoy’a 250 milyarlık dava
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kanal D, Futbol Federasyonu'nun küfürbaz başkanı Haluk Ulusoy'a karşı yasal yollardan harekete geçti. Kanal D, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suçduyurusunda da bulunarak Ulusoy hakkında hakaret suçundan dava açılmasını istedi.

Kanal D, Türkiye 1. Lig karşılaşmalarının yayını konusunda çıkan tartışmalar sırasında ağzını bozarak, ‘‘Avradını s... Kanal D'nin de ATV'nin de’’ diyen Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'a, 250 milyar liralık tazminat davası açtı. Ayrıca, Ulusoy hakkında, hakaret suçundan dava açılması için, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Kanal D avukatları Handan Erbilgin ve Serap Yaman tarafından İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verilen şikáyet dilekçesinde, olayların başlangıç noktasını, futbol karşılaşmalarının yayın hakkını elinde bulunduran Teleon kanalının, ihale şartlarına uymamasının oluşturduğu belirtildi.

SÖZLEŞMEYE UYMADILAR

Teleon'un, üç dakikayı aşmayan haber görüntülerini, haber amaçlı yayımlamak isteyen kanallara verme zorunluluğu bulunduğuna ilişkin sözleşme maddesine uymadığı belirtilen dilekçede, ‘‘Futbol karşılaşmalarını yayımlama hakkını iki yıllığına satın alan bu kanal, haber amaçlı görüntüleri, dakikası 2 bin doları geçmeyecek şekilde isteyen kanallara vermek zorunda olduğuna ilişkin sözleşme maddesine uymamıştır. Futbol Federasyonu Yayın Talimatı'nı ve sözleşmeyi hiçe sayan Teleon, ek koşullar ileri sürerek, 1. Lig futbol sezonunun geride kalan 6 haftalık bölümünde, diğer televizyon kanallarının, bu hakkı kullanmasını engellemiştir. Bunun üzerine Rekabet Kurulu'nun, haber amaçlı görüntülerin verilmesine dair sözleşmenin ihlalinin, aynı zamanda pazarda rekabet ihlaline neden olduğu ve maçın yayınından sonra 45 dakika içinde görüntü verme zorunluluğuna dair uygulama için tedbir kararı alınmıştır’’ denildi.

KURAL TANIMAYAN BAŞKAN

Teleon'un bu haksız uygulamalarına seyirci kalan ve hiç bir yaptırım uygulamayan Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'un ayrıca, Milli Takım'ın kasım ayı içinde İrlanda ile oynanacak Play-off maçının yayın hakkını, ihale düzenlemeden, Star TV'ye verdiği elirtildi.

ULUSOY'A 250 MİLYARLIK DAVA

Etik değerlere aykırı olan bu taraflı tutumun, federasyon üyeleri tarafından bile kınandığı, Bakanlar Kurulu'nun ilk kez bir federasyonun kararına müdahale ettiği, '1. Futbol Ligi' adının 'Telsim Ligi' olarak değiştirilemeyeceğine, milli maçların şifreli kanaldan yayımlanamayacağına, Federasyon'un hesap ve faaliyetlerinin Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca incelenmesine karar verildiği ifade edildi. Ulusoy ve Futbol Federasyonu'nun, maç yayın hakkının Cine 5 kanalında olduğu dönemde de benzer hukuk ihlalleri yaptığına değinildi.

KÜFÜR BELGELENDİ

Bu tartışmalar sürerken, Haluk Ulusoy'un, başında bulunduğu kurumun ciddiyetine ve saygınlığına yaraşmaz şekilde, Kanal D ve ATV'ye, mütecaviz bir şekilde küfrettiğinin belgelendiği belirtilen dilekçede, ‘‘Hukuka ve ahláki değerlere aykırı olan bu sözler, Türkiye genelinde büyük izlenme paylarına sahip olan televizyon kanallarının, ticari itibarına ve saygınlığına saldırı niteliği taşımaktadır. Kişileri ve kurumları küçük düşürücü mahiyetteki bu ifadeler, hiç bir şekilde bir hak arama özgürlüğü olarak görülemeyeceği gibi, kastı aşan açık bir kötü niyetin ürünüdür’’ denildi.

HUKUKİ GEREKÇE

Borçlar Kanunu'nun 49. maddesine göre, şahsiyet hakkı hukuka aykırı bir şekilde tecavüze uğrayan kişinin, uğradığı zarara karşılık, manevi tazminat talep edebileceği belirtildi. Kanal D avukatları, tahkir edici ifadeleri kasten, bilerek ve isteyerek kullandığı belirtilen Haluk Ulusoy'un, 250 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum edilmesini talep ettiler. Bu paranın, Ulusoy'un sözlerinin yayımlandığı tarihten itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesi ve hükmün, Türkiye'de tirajı en yüksek iki gazetede ayrı ayrı ilan edilmesi istendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!