Esbank, yüzde 3 faizle Avusturya şampiyonu oldu

Güncelleme Tarihi:

Esbank, yüzde 3 faizle Avusturya şampiyonu oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avusturya'da kurulu bulunan Esbank Aktiengesellschaft verdiği yüzde 3 faiz ile Avusturya'da faiz şampiyonu oldu. Esbank AG Genel Müdürü Dr. İsmail Ergener, yıllık enflasyonun yüzde 1 olduğu Avusturya'da, bankaların ortalama yüzde 1.5-2 civarında faiz verdiğini belirterek, ‘‘Biz yüzde 3 vererek Avusturya'lı bankaların önüne geçtik.’’ dedi.

Avusturya'da kurulu bulunan Esbank Aktiengesellschaft (AG) mudilerine verdiği yüzde 3 faiz ile Avusturya'da faiz şampiyonu oldu. Esbank AG Genel Müdürü Dr. İsmail Ergener, yıllık enflasyonun yüzde 1 olduğu Avusturya'da, bankaların ortalama yüzde 1.5-2 civarında faiz verdiğini belirterek, ‘‘Biz yılda yüzde 3 faiz vererek Avusturya'lı bankaların önüne geçtik. Faiz konusunda Avusturya'da şampiyon olduk’’ dedi.

Avusturya'da yaşayan Türklere yönelik özel kredilerde geliştirdiklerini belirten Ergener, 1996 yılında Avusturya'da tek Türk Bankası olarak faaliyete başladıklarını ve bu avantajlarını çok iyi kullandıklarını kaydetti.

25. SIRADA

Avusturya'da 1996 yılında 110 milyon Avusturya Şilini (3 Trilyon 850 milyar TL) sermaye ile kurulan Esbank AG, kısa zamanda büyük başarı göstererek 70 Avusturya Bankası arasında 25'inci sıraya yükseldi.

Kuruluşunda Avusturya'da yaşayan Türklere hizmet götürmeyi hedefleyen Esbank AG, verdiği bankacılık hizmetleri ve mudilerine önerdiği yüksek faiz oranlarıyla Avusturya'lıların da ilgi odağı oldu. Avusturya'nın başkenti Viyana'da iki Almanya, Avusturya sınırında bulunan Biregenz'de bir şubesi bulunan banka, önümüzdeki yıllarda yeni şubeler açarak müşteri sayısına arttırmayı hedefliyor.

Ergener, faaliyete başladıkları yıl olan 1996'dan 1999'a kadar geçen 3 yıllık sürede bankanın özsermayesini 110 milyon Şilin'den 162 milyon Şilin'e (5 Trilyon 670 milyar TL) çıkarttıklarını bu yıl sonuna kadar elde etmeyi planladıkları 40 milyon Şilin kárı da(1 Trilyon 400 milyar TL) bankanın özsermayesine ekleyeceklerini söyledi. Avusturya'da faaliyet gösteren bankaların özsermayesine çok önem verildiğini kaydeden Ergener, bu nedenle öz sermaye artışına büyük önem verdiklerini belirtti.

Avusturya'nın yanısıra Almanya ve Hollanda'da çalışan işadamlarına yönelik çalışmalar içerisinde bulunduklarını belirten Ergener asıl çalışma alanı olarak Türk işadamlarına ihracat, ithalat kredisi vermeyi seçtiklerini ve bu konuda yaptıkları çalışmaların çok başarılı olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'DE ŞUBE

Avusturya'da kurulu bulunan Esbank AG yakında Türkiye'de şube açacak. Bir türk bankasının Türkiye'de şube açmasının yadırganabileceğini belirten Ergener, ancak işlerini Esbank şubeleri yerine kendi başlarına yapmak istediklerini ve müşteriyle birebir çalışacaklarını söyledi. Avrupa'da ki faaliyetlerinin bir kısmının Türkiye'ye para bulmak olduğunu belirten Ergener, Avrupa'da faaliyet gösteren Türk bankaları arttıkça Türkiye'nin yabancı piyasalardan para bulmasının kolaylaşacağını kaydetti.

Türkiye'de risk çok yüksek

Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların çok dinamik olduğunu belirten Ergener, Türk bankalarının teknik donanım ve insan bankalardan ileride, ancak taşıdıkları risk açısından Avrupalı bankalara göre olumsuz bir pozisyonda olduğunu söyledi. Türkiye'de bankaların Avrupa normlarına göre sınırlandırılmadıklarını ve özkaynak problemlerinin olduğunu kaydeden Ergener Bankacılık konusunda Avrupa Birliği standartlarını şu şekilde sıraladı:

‘‘AB ülkelerinde mevduat garantisi 20 bin Euro ile sınırlıdır. Mevduat toplama bankanın aktifleri ve özkayanağı ile sınırlıdır. Gruplara verilen kredilere önemli sınırlar getirilmiştir. Özellikle grup içi kredilendirme sıkı denetlenir. Ayrıca ülke risklerine ilişkin sınrılamalar vardır.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!