Kara paracılar da İnternet’i keşfetti

Güncelleme Tarihi:

Kara paracılar da İnternet’i keşfetti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Teknoloji, kara para aklamanın yöntemini de değiştirdi. Bugüne kadar çantalar içinde kuryelerle oradan oraya taşınan kara paralar, artık bilgisayar başında birkaç tuşa basılarak İnternet üzerinde aklanıyor.

Yasadışı yollardan kazanılan paranın, yasal para haline getirilmesi için yapılan işlemlere ‘‘para aklama’’ adı veriliyor. İllegal silah satışları, uyuşturucu trafiği, büyük miktarda verilen rüşvetler, uluslararası para aklama mekanizmalarından geçerek temizleniyor. Temizleme işlemini yapanlar kirli parayı 1980'lerde olduğu gibi özel uçaklarla bir yerden başka bir yere taşıma yerine, İnternet teknolojisi olanaklarından yararlanıyorlar. Moskova'da yasadışı yollardan elde edilen bir servet, bir tuşa dokunularak ABD'ye oradan da bir kaç tuşa daha dokunularak, herhangi bir Afrika ülkesine gönderilebiliyor.

Yasadışı yollardan büyük paralar kazanan Rus mafyasının İnternet üzerinden Amerikan bankaları aracılığıyla para aklama operasyonları yaptığına inanılıyor. İnternet üzerinden yapılan elektronik ticaretin günlük miktarının 4 trilyon dolar olduğu göz önüne alındığında internet yoluyla para aklamanın zor olmadığı anlaşılıyor.

Moskova'da bilgisayarının başında oturan bir aklayıcı, İnternet aracılığıyla kolaylıkla Wall Street'te işlem yapan bir aracı kuruma ya da bir Amerikan bankasına ulaşabiliyor ve bu kurumlar aracılığıyla hisse senedi veya fon satın alabiliyor.İstenildiği taktirde ABD sadece aracı olarak kullanılıp para başka bir ülkeye transfer edilebiliyor.

NEDEN ABD

Rusya'da kazanılan kirli paranın aklanması için neden ABD tercih ediliyor sorusunun yanıtını uzmanlar şöyle veriyor:

Birincisi ABD Bankaları her gün dünyanın dört bir yanı ile milyarlarca dolarlık işlem yapıyor ve bu Bankalarının yaptığı işlemlerin çokluğu para takibini zorlaştırıyor. İkincisi, doların yaygınlığı nedeniyle ABD doları üzerinden yapılan işlemler dünyanın her yerinde kabul ediliyor. Üçüncüsü ABD Bankaları genellikle bu tip işlemlerde aracı olarak kullanılıyor. ABD'de kara paraya karşı alınan yasal önlemler, kara para aklayıcılarını ABD'yi bir geçiş noktası olarak kullanmaya zorluyor. Moskova'dan Cayman Adalarına yapılacak bir para transferi dikkat çekerken, ABD üzerinden bir Afrika ülkesine yapılan transfer dikkat çekmiyor.

Para aklama konusunda İnternet teknolojisini kullanamayanlar yasal ticari yolları deniyorlar. Bu yöntemle para temizleyenler bir malı değerinin çok üzerinde bir fiyatla ihraç ederek para aklıyorlar. örneğin 20 bin dolar tutarındaki bir mobilya 200 bin dolara ihraç edildiğinde 180 bin dolar aklanmış oluyor. Bu yöntemi daha çok küçük ve orta çaplı işler yapan Mafya patronları kullanıyor.

Para İnternet’te nasıl aklanıyor?

1

Moskova'lı mafya patronu yurtdışına çıkartmak istediği milyonlarca doların üzerinde oturmaktadır. Kara para; kadın ticareti, haraç, striptiz kulüpleri ve hükümetle yapılan işlerden elde edilmektedir.

2

Mafya patronu yasal ve yasal olmayan fonları kullanarak parasını bir Rus bankasına yatırır ve bankadan Miami'de kendisini temsil eden bir avukata göndermesini ister.

3

Rus Bankası New York'ta anlaşmalı olduğu New York Money Center Bank'a fon transferi için bildirimde bulunur. Bu banka Rusya'dan fon transferi yapan tek Amerikan bankasıdır. Fon transferini yaptığı Rus müşteriyi tanımaz.

4

New York Bankası bilgisayar aracılığıyla Rusya'dan transfer ettiği fonları Miami'ye transfer eder. Miami'deki banka da fonların kaynağı konusunda bilgisizdir. Para, Miami'deki banka aracılığıyla avukatın eline geçer.

5

Bankaya transfer edilen para ile fahiş fiyattan bir bina satın alınır. Bu bina yine fahiş fiyatla kiralanır. Rusya'daki mafya patronu harcadığı paranın bir kısmının ABD'de satın aldığı binadan geldiğini ispat eder. Kara para aklanmıştır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!