ABD'den AB'ye Türkiye baskısı

Güncelleme Tarihi:

ABDden ABye Türkiye baskısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit ile ABD Başkanı Bill Clinton'ın, Avrupa Birliği'nin (AB) oluşturmakta olduğu yeni Avrupa savunma girişiminden Türkiye'nin dışlanmaması için ortak hareket etme kararı, ilk meyvesini verdi.

ABD'nin hafta içinde Avrupa'da diğer NATO ülkeleri ve AB üyeleri temsilcileriyle yapılan bir toplantıda, Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) girişimi içinde AB üyeleriyle eşit söz sahibi olması gerektiği görüşünü en güçlü şekilde ilettiği bildirildi.

Alınan bilgilere göre, AB'ye bu uyarıyı yapan yetkililer, Avrupa'nın savunmasında halen en büyük rolü ABD'nin oynadığını ve AGSK'nın Amerikan olanaklarından yararlanmasının planlandığını anımsattılar.

Veto edeceğiz

ABD'li yetkililer, AB'den, sadece kendi ayakları üzerinde durabilecek bir Avrupa savunma sistemi kurulmadığı sürece, AB üyesi olmayan ABD ve Türkiye gibi ülkelerin AGSK'da devre dışı bırakılmamasını istediler.

AB'nin geliştirdiği AGSK, AB üyesi olmayan Türkiye'ye eşit söz hakkı verilmesini öngörmüyor. Washington'da nisan ayında yapılan son NATO zirvesinde Türkiye, AGSK karar mekanizması dışında bırakılması halinde Avrupa'daki NATO olanaklarının AGSK'ya devredilebilmesini veto edeceğini bildirmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!