Çin'de gizli kadın dili bulundu

Güncelleme Tarihi:

Çinde gizli kadın dili bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çinli kadınlar arasında Nu Şu adı verilen, erkeklerin anlamadığı bir dilin konuşulduğu ortaya çıktı. İmparatorluk döneminde yaygın olarak kullanılan gizli dilin varlığı daha yeni keşfediliyor.

Çinli kadınların, sadece hemcinsleri arasında anlaşılan gizli bir dil geliştirdikleri keşfedildi. Varlığı yeni ortaya çıkartılan dilin adı Nu Şu. Kadın dili Nu Şu, Çince'den çok farklı ve alfabesi de var. Yang Yuequing adlı bir film yapımcısı tarafından ortaya çıkartılan Nu Şu dili hakkındaki yazılı bilgiler, Vancouver'da bu ay sonunda düzenlenecek film festivalinin galasında basına sunulacak. Film yapımcısı Yang Yuequing, Nu Şu dilini Çin'in Hunan eyaleti Jiangyogn bölgesindeki bir dağ köyünde tesadüfen keşfetti. İhtiyar kadınlar, bu dili konuşuyordu ve erkekler ise anlamıyordu.

Nu Şu dilinin bin yıldan çok daha eski bir geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor. Konfüçyus öğretisinin sıkı bir şekilde uygulandığı Çin tarihinin imparatorluk döneminde, kadınlar ile erkeklerin farklı sosyal görevleri vardı. Ve kadınlar çok büyük baskı altındaydı.

Nu Şu dili de, özellikle eski geleneklerin sıkı sıkıya uygulandığı Çin'in Hunan bölgesindeki kırsal alanında ortaya çıktı. Çin'de o dönemde kız çocuklar okutulmuyor ve sadece cinsel bir meta olarak kullanılıyordu.

Kadınlar da, erkekler duyduğunda anlamaması için kendi aralarında bir dil geliştirdiler. Bu dil, kısa sürede kentlerde yaşayan kadınlar arasında da yayıldı. Hunan bölgesinin kentli kadınları, Nu Şu diline bir de alfabe yaptılar. Çin alfabesi düz çizgiler, sert kısa vuruşlar ve yuvarlak şekillerden oluşur. Ancak Nu Şu alfabesi, zik zak ve kesik çizgili harflerle yazılıyor.

İmpararatorluk döneminde bu dil özellikle kadınların söylediği şarkılarda yer aldı. O günlerde erkeklerin çok sık olarak kullandığı bir deyim vardı: ‘Bir kızım olacağına bir köpeğim olsun daha iyi.’

Kadınlar da, erkeklerin anlamayacağı Nu Şu dilinde, ‘Kuyu başında oturan nasıl susamaz ise, kızının yanında oturan da bedbaht olmaz’ diye karşılık verirdi. O dönemde yeni bir dil oluşturmanın cezası ölümdü. Sadece kendisine değil, 9 göbek yakınları da katledilirdi. Bu nedenle Nu Şu dili gizli kaldı. 1949 yılında Çin'e komünizmin gelmesiyle kadınların toplum içindeki rolü bir anda değişti. Mao Zedung, ‘Kadınlar gökyüzünün yarısıdır’ diyerek 5000 bin yıllık Çin geleneklerini temelden yıktı. Ve Nu Şu dili ölmeye başladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!