Destekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Destekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk ve Yunan cumhurbaşkanlarından ortak tarihi açıklama

AKUT ve EMAK'ın Nobel Barış Ödülü'ne ortak aday gösterilmesi önerisini canı gönülden destekliyoruz

Hürriyet önermişti

Hürriyet ve Turkish Daily News gazeteleri, Türkiye ve Yunanistan depremlerinde karşılıklı olarak birbirlerinin yardımına koşan AKUT ve Yunan kurtarma ekiplerinin Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesini istemişti.

Demirel: Canı gönülden destek

‘‘Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak bu öneriye canı gönülden destek veriyorum. Bu kendi kendine ortaya çıkmış bir hadisedir. Dakika kaybetmeden birbirinin yardımına koşan bu insanlar, dostluğa büyük hizmet etmişlerdir. Demek iki halk da bu dostluğu hasretle bekliyormuş.’’

Stefanopulos: Öneriye katılıyorum

‘‘Hükümetler her iki ülke halkının isteğini takip etmelidir. Her öneriye katılıyorum. Bu teşekkür yalnız benim değil, Yunan halkınındır. İki halk arasındaki dostluğa büyük bir katkıda bulundunuz. Halklarımız barışın kalıcı olmasını istiyor. Umut ederim ki böyle olsun.’’

Simitis: Önerileri birleştirelim

Plaket törenine katılan Yunanistan Başbakanı Simitis ise öneriyi ‘‘Çok iyi bir fikir’’ olarak gördüğünü belirtti, ‘‘Gerçekleşme yollarını arayabiliriz. Bizim de bir önerimiz var. Birleştirebiliriz’’ diye konuştu.

Nobel'e cumhurbaşkanı desteği

Hürriyet ve Turkish Daily News gazetelerinin ortaya attığı, AKUT ile Yunan kurtarma ekibine Nobel Barışı Ödülü verilmesi önerisi dün müthiş bir destek aldı. Türkiye ve Yunanistan cumhurbaşkanları, birbirlerinden üç saat arayla yaptıkları açıklamalarla bu öneriye tam destek verdiler. Öneri, her iki ülkede ve dünya kamuoyunda da büyük ilgi gördü.

Türk-Yunan dostluğunun kalıcı olması yolunda Ege'deki depremde atılan adımlar, Atina'da dün daha çok yol aldı. Yunan Cumhurbaşkanı Stefanoupulos ve Başbakan Simitis, Hürriyet'e verdikleri özel demeçlerinde ‘‘Bizim için yaptıklarınızı unutmak imkánsız. Katkılarınızla ortak işbirliğinin yolunun açıldığını gördük. Kalıcı olması için çalışacağız’’

Cumhurbaşkanı demirel: Canıgönülden destekliyorum

Türkiye ve Yunanistan'da yaşanan deprem felaketlerinin halkları birbirine yakınlaştırması, yepyeni oluşumları beraberinde getiriyor. Hürriyet ve Türkish daily News gazetelerinin ortaya attığı Türk ve Yunan kurtarma ekiplerine Nobel Barış Ödülü verilmesi önerisi, giderek daha fazla destek alıyor. Öneriye türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de tam destek verdi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Hürriyet'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘‘Ben Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak bu öneriye tam destek veriyorum. Canıgönülden destekliyorum. AKUT ile Yunanistan'ın kurtarma ekipleri, Türkiye ve Atina'daki depdremler sırasında büyük hizmet yapmışlardır.

Bu önceden planlanmış bir hadise değildir. Kendiliğinden oluşmuştur. Bu da onun güzelliğini daha da arttırmıştır. Demek ki dostluk her iki ülke halkının da hasretle beklediği bir şeymiş. Bu iki kuruluşa Nobel Barış Ödülü verilmesinin büyük anlamı olur. Bu tercihi yapıp yapmayacakları hiç önemli değildir. Bize ‘Madem verilmeyecekti niye destelediniz' diyebilirler. Hiç önemi yok. Olaya böyle bakmıyorum. Bu bir barış hareketidir. İki ülkede de birtakım insanlar karşılıklı yardım için seferber olmuşlarlarsa bu büyük hadisedir.

Bizim toplumumuz bundan önceki olayları unutmuştur. Türkiye barışsever bir ülkedir. Türkiye ile Yunanistan arasındaki barış, Balkanlar'ın, bütün bölgenin fevkalade yararınadır. Bazen çok büyük meseleler bir yumak haline gelir. Bu yumağı çözmek için, ipin ucunu bulmak zorlaşır. İki ülkenin yaşadığı son acılar, bir tesadüf olarak ipin ucunu bulmamıza fırsat verdi. Bu içten ve kendiliğinden gelen bir şeydir.

O nedenle bir kere daha tekrar ediyorum. Ben Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak, bu iki kuruluşa Nobel Barış Ödülü verilmesini canı gönülden destekliyorum.’’

Yunanistan Cumhurbaşkanı Stefanoupulos: Halkların isteği de bu

Hürriyet Gazetesi'nin ‘‘Türk ve Yunan kurtarma ekiplerinin barışa katkıları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne adaylık önerisi’’ Atina'da da ilgi çekti. Stefanoupulos ‘‘Hükümetler halkın isteğini takip etmelidir. Her öneriye katılıyorum’’ dedi.

Başbakan Simitis ise ‘‘Türk ve Yunan kurtarma ekiplerinin Nobel Barış Ödülü'ne ortak aday olması için katkınız var mı? İki ülke ekipleri, sizin de ortak adayınız mı?’’ şeklindeki sorumuza şu yanıtı verdi:

‘‘Bunu çok iyi bir fikir olarak görüyorum. Ve biz de bunu değerlendireceğiz. Bunun gerçekleşme yollarını arayabiliriz. Zaten Yunan tarafının da bunun için bir önerisi var. İki önerinin birleştirilebilmesini araştırıyoruz. Bakmamız lazım.’’

Simitis, Türk-Yunan kurtarma ekiplerinin depremdeki ortak çalışmasının şükranla anılacağını hatırlatarak şöyle devam etti:

‘‘Bu çok önemli bir gelişme oldu. Daha önce de Theodorakis iki halkın dostluğu için çalıştı. Biz onun için de bir teklifte bulunmuştuk. Bu çalışma da, çok önemli. Türk tarafının önerisini destekliyorum. Önerinin birleştirilebilmesini araştıracağız.’’

EN TAZE BAŞLANGIÇ

Depremde özveriyle çalışan kurtarma ekiplerini konutunda kabul eden Cumhurbaşkanı Stefanoupulos, ENKA ve Sivil Savunma ekiplerine tek tek teşekkür etti. Törende ‘‘Atalarımızın bir sözü var. En doğru başlangıç, en taze başlangıçtır denir. Bu olay da, barış için en taze başlangıç mı oldu?’’ şeklindeki sorumuzu Cumhurbaşkanı Stefanoupulos hemen yanıtladı:

‘‘Hepsine katılıyorum.’’

Yunan Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:

‘‘Zaten hükümetler halkların isteğini takip etmelidir. Halklarımız barışın kalıcı olmasını istiyor. Umut ederim ki böyle olsun.’’

Cumhurbaşkanı ayrıca, Yunan halkının Türk ekiplerine büyük saygı duyduğunu söylerken ‘‘Bu teşekkür yalnız benim değil, Yunan halkınındır. İki halk arasındaki dostluğa büyük katkıda bulundunuz’’ dedi.

EL ELE OLALIM

Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık konutlarında çok sıcak bir ortamda yapılan iki ayrı teşekkür töreninde liderler ısrarla iki ülke arasındaki soğukluğun aşılması için uygun ortam yaratılmasına da değindiler. Yılların soğukluğunu deprem gibi acımasız bir aracın yok etmeye başladığını gören Atina Hükümeti, bu yolda atılacak her adım için hazır olduklarını mesajını da böylece vermiş oldu.

KARDEŞ EKİPLER

Bu arada 5 gündür aralıksız deprem bölgesinde çalışan ENKA kurtarma grubuna yeni bir öneri geldi. Yunan Resmi Kurtarma Timi, ‘‘İtfaiye teşkilatına bağlı’’ EMAK ve Yunan Afet İşleri Kurulu ENKA ekibinin ekipmanıyla birkaç gün daha Yunanistan'da kalmasını istedi. AKUT ve ENKA ekibiyle ortak çalışan Elenic Omada Diasosis (EOD) gönüllü kurtarma grubu da, ‘‘Çalışmamız bundan sonra da devam etsin. Kardeş kurtarma timi oluşturalım. Ve her olaya el ele, beraber gidelim’’ dediler.

Türkler bu öneriyi hemen kabul etti. Ve EOD'nin barış çiçeğini ENKA Grup Başkanı Uğur Koyunoğlu aldı.

Türkiye'ye dönmeden önce törene katılan Sivil Savunma ekipleri ile konuşan Cumhurbaşkanı Stefanoupulos ve Başbakan Simitis'e kurtarma ekiplerinin tulumu hediye edildi. Ekip başı Hasan İpek turuncu renkli tulumu hediye ederken, ‘‘Yunan konukseverliğine de biz teşekkür ederiz’’ dedi.

Nobel haberi dünya basınında

ULUSLARARASI haber ajansları, Türk arama ve kurtarma ekibi AKUT ile Yunan ekibi EMAK'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi teklifini tüm dünyaya duyurdu. Hürriyet ve Turkish Daily News gazetelerinin yaptığı teklifi yayına koyan Amerikan haber ajansı AP, AKUT ile EMAK'ın Türkiye ile Yunanistan arasında duygusal bir yakınlaşma sağladığına dikkat çekti. Amerikan haber ajansı ayrıca, Nobel Barış Ödülü'ne, Nobel ödülü kazananlar, ödül komitesi, milli parlamentolar ve bazı üniversite profesörleri ile çok az sayıdaki uluslararası örgütün teklifte bulunabileceğini kaydetti.

Yunanlı gazetecilerden depremzedelere yardım

YİRMİALTI ülkeden 2500 gazeteciyi bünyesinde barındıran Avrupa Gazeteciler Birliği'nin (AEJ) Berlin'deki 37. kongresi, Türkiye ve Yunanistan'da depremden ölenlerin anısına saygı duruşuyla açıldı. AEJ'nin onursal başkanı olan Yunanlı gazeteci Athanase Papandropoulos da yaptığı konuşmada, Türkiye'deki depremin Atina'dakinden 180 kat daha şiddetli olduğunu belirtti. Papandropoulos, Türk depremzedelerle dayanışma amacıyla Yunanistan ve Kıbrıs'taki (Rum Kesimi) gazetecilerden 16 bin dolar yardım topladıklarını ve bu parayı Türkiye'ye giderek depremzedelere vereceklerini ifade etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!